Dodaj do ulubionych

Masło klarowane

01.01.17, 19:03
Kupiłam 500g w plastikowym pojemniku - wiaderku i tłuszcz spełnił moje oczekiwania. Problem w tym, że nigdzie nie znalazłam terminu przydatności po otworzeniu opakowania. Smażę bardzo rzadko (częściej piekę albo gotuję na parze) i te pół kilograma wystarczy mi pewnie na minimum dwa miesiące. Czy ktoś wie jak długo można przechowywać masło klarowane?
Obserwuj wątek
    • Gość: x u mnie jest data przydatności na denku, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 01.01.17, 20:38
      znaczy się masła nie moja, ale z mojego opakowania (masła oczywiście) wynika, że 6 miesięcy minimum. (nawet bez lodówki)
      Na Nowy Rok:
      www.youtube.com/watch?v=a895cLJ5KlM
      • matylda1001 Re: u mnie jest data przydatności na denku, 02.01.17, 01:07
        U mnie na wieczku też jest, do 25 kwietnia 2017r, ale chodzi mi o czas przydatności do spożycia PO OTWORZENIU opakowania, a że smażę na tym już ze trzy tygodnie i dna nie widać, to wolę się upewnić. Jak na razie badanie organoleptyczne wydaje się być w porządku.

DZIĘKUJĘ :)
        • damdalen Re: u mnie jest data przydatności na denku, 02.01.17, 19:46
          Takie masło klarowane można przechowywać nawet poza lodówką, więc w warunkach chłodniczych spokojnie wytrzyma pół roku. Poczujesz, jak zjełczeje. Jeżeli wierzch ściemnieje, to warto go zeskrobać. Dla pewności małą porcję możesz włożyć do zamrażalnika.
          • matylda1001 Re: u mnie jest data przydatności na denku, 02.01.17, 20:28
            Dziękuję :) tym bardziej, że czasami dopada mnie prawdziwe zaćmienie umysłu i chociaż zdarzyło mi się już mrozić różne, dziwne rzeczy to w tym przypadku bym na to nie wpadła.
            • taniarada Re: u mnie jest data przydatności na denku, 13.01.17, 18:29
              matylda1001 napisała:

> Dziękuję :) tym bardziej, że czasami dopada mnie prawdziwe zaćmienie umysłu i c
              > hociaż zdarzyło mi się już mrozić różne, dziwne rzeczy to w tym przypadku bym n
              > a to nie wpadła.
              Tak myślałem i pozdrawiam.
              • matylda1001 Re: u mnie jest data przydatności na denku, 14.01.17, 11:26
                A co Cię tu Trollu sprowadza, zgłodniałeś? :)
        • qubraq Re: u mnie jest data przydatności na denku, 18.01.17, 11:28
          Matyldziu, na pewno mozesz uzywac bezpiecznie przez 2 - 3 miesiace po otwarciu pojemnika; ja uzywam maslo klarowane w kostce 0,25 kg ;-)
          • matylda1001 Re: u mnie jest data przydatności na denku, 19.01.17, 22:30
            Tak jakoś nie pomyślałam i okazało się, że kupiłam największe opakowanie z możliwych. Następnym razem kupię już mniejsze.
    • Gość: x i jeszcze drobna wskazówka, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 01.01.17, 20:54
      możesz używać nie tylko do smażenia, ale w każdym przepisie, gdzie jest mowa o maśle.
      To jest po prostu czyste, 99,8 % masło, pozbawione azotu.
      • Gość: x no nie, reszta to oczywiście azot IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 01.01.17, 20:57
        .
      • Gość: morda ty moja Re: i jeszcze drobna wskazówka, IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.17, 12:53
        Jakiego azotu ? To jest czysty tłuszcz i tyle, pozbawiony zanieczyszczeń, które powodują skwierczenie i przypalanie na patelni.
        • Gość: x tego azotu o symbolu chemicznym N, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 18.01.17, 17:23
          na moim opakowaniu z klarowanym masłem stoi: zawartość tłuszczu 99,8 %, składniki: masło, azot.
          • marbor1 Re: tego azotu o symbolu chemicznym N, 18.01.17, 18:31
            Mam pudełka po maśle klarowanym trzech różnych producentów. Na żadnym z nich nie ma czegoś takiego jak azot w jego składzie.
            • Gość: x to znaczy, że nie podają wszystkiego. IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 18.01.17, 19:28
              A co w ogóle jest wymienione?
              • marbor1 Re: to znaczy, że nie podają wszystkiego. 18.01.17, 20:48
                Jest tylko wymienione: 99,8% bezwodnego tłuszczu mlekowego. Nic poza tym więcej nie ma.

Moje pytanie tylko, jaką rolę spełnia tam azot?
                • Gość: x przemysłowa produkcja masła klarowanego IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 19.01.17, 00:19
                  jest dotowana przez UE w celu zmniejszenia zapasów masła spożywczego. Celem zapobieżenia oszustw (z masła klarowanego można taniej wyprodukować masło spożywcze) nakazane jest dodawanie do masła klarowanego stygmasterolu. Azot ułatwia ten proces (ubijania). Te 0,2 % to właśnie azot.
                  • marbor1 Re: przemysłowa produkcja masła klarowanego 19.01.17, 12:48
                    Litości, co stigmasterol ma wspólnego z azotem?
                    Poczytaj sobie trochę na temat stigmasterolu. Występuje on przede wszystkim w tłuszczach roślinnych, nasionach strączkowych, soi, rzepaku, w orzechach, innych ziołach i o dziwo w niepasteryzowanym mleku.
                    • Gość: x przeczytaj ze zrozumieniem, skoro potrafisz czytać IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 19.01.17, 13:38
                      Stigmasterol nie ma nic wspólnego z azotem, nie wiem gdzie to zobaczyłaś w moim wpisie.
                      Przemysłowo uzyskujemy 100% masło klarowane (w próżni). Do takiego masła jest dodawany stygmasterol, pozwalający wykryć, jeżeli masło spożywcze zostało wyprodukowane z tańszego, bo dotowanego przez Unię, masła klarowanego. Wprowadzanie stygmasterolu do masła klarowanego ułatwia dodatek azotu. Wystarczy też zwykłe powietrze, ale azot jest efektywniejszy.
                      A dlaczego właśnie stygmasterol? Bo łatwo go wykryć i jest obojętny w takich ilościach dla organizmu ludzkiego.
                      Jeszcze jakieś pytania?
    • Gość: morda ty moja Re: Masło klarowane IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.17, 12:49
      Masło klarowane można przechowywać do roku w chłodnym i suchym miejscu, pod warunkiem, że zawsze nabieramy czystą łyżką.
      • Gość: x łatwiej odkrawać nożem niż nabierać łyżką, IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 18.01.17, 17:20
        masło klarowane jest twarde.
    • mhr2 Re: Masło klarowane 19.01.17, 12:38
      masło klarowane własne dlugo stoi, kupno nie wiedza, warto spróbować jak smakuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka