Dodaj do ulubionych

maslo - zadanie na dzis

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 07:10
A propos dyskusji o masle, polecam przy okazji sprawdzenie w sklepach zawariosci tluszczu.
I jaki odsetek oferty stanowia masla min. 82 proc.
:)
Obserwuj wątek
    • lunatica się sprawdzi po powrocie do domu! nt. 21.10.04, 08:09

• Gość: Jeszienny Pan kupując masło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 08:27
      kupując masło trzeba bardzo uważać
      forma opakowania, kolory papierka są maślene
      a zawartość margarynowa
      nawet cena jest maślana
      a zawartość margarynowo-maślaną trucizną się jawi

DŁAMAT
      • Gość: RED ja jem Kerrygold od szalonych brytyjskich krów IP: 193.0.117.* 21.10.04, 08:46
        a co do polskich to kto wie, może wszystkie są be i nalezałoby sobie umajtać
        masło w słoiczku, żeby być 100% zadowolonym... :P
        • emka_1 irlandzkich n/txt 21.10.04, 19:07
          • Gość: RED irlandzkich NIE SĄ szalone, szalone są tylko IP: 193.0.117.* 22.10.04, 09:46
            brytyjskie... irlandzkie są bardzo w PORZO... nie będę postponować irlandzkiich
            krów :)
            • olida Re: Garwolińskie 16.02.05, 10:53
              Pewnie mnie wyklniecie, ale ja bardzo lubię masło OSM Garwolin choć ma tylko
              73,5% zawartości tłuszczu. Ma jednak wspaniały aromat masełka. Naprawdę je
              lubimy i w naszych okolicach bardzo wiele osób kupuje tylko to masło. Ale muszę
              sprobować te polecane z Krasnystawu i z Pabianic - o ile znajdę.
              Pozdrawiam
    • dakusia Re: maslo - zadanie na dzis 21.10.04, 09:07
      no wlasnie, ja ostatnio tez kupilam " maslo " o 82% tluszczu ...to jest
      chore!!! czy w Polsce nie ma juz normalnego masla? czy trzeba podejsc do
      lodowki, jak detektyw..kazde pod lupe?? a to bo waga zla... a to bo tylko 82%
      tluszczu albo, ze to mix jakis ?? maslo kiedys tak latwo sie kupowalo....teraz
      zajmuje mi to czasmi minutke :D:D zanim sie "przeczytam" na opakowaniach
      pytanie....jak zrobic wlasne maselko??

pozdrawiam
      • Gość: m. Re: President solone IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 09:14
        wyłącznie!!!
        • ela.tu-i-tam President - dobre maslo NIE solone 21.10.04, 11:21
          Re: President solone

Gość portalu: m. napisał(a):

> wyłącznie!!!

Nieprawda.
          Kupuje regularnie w Elea na Zoliborzu, za 3.05 zl polska kostka (czyli 200
          gram, nie cwiartka).

President jest wielkiej jakosci marka we Francji.

Jak kazda marka masla we Francji sprzedaje TAKZE pol-slone maslo (tutejszy
          przysmak do chleba czy ciast).

We Francji jest konwencja kolorow: maslo DOUX (lagodne, bez soli) jest w
          papierkach zloto-czerwonych, maslo DEMI-DOUX (pol-lagodne, z sola) jest w
          papierkach zloto-zielonych.

W Polsce nie spotkalam sie w Elei (gdzie robie zakupy) z DEMI-DOUX, ale
          poniewaz (1) President to solidna marka ktora zyje z reputacji i bardzo
          porzadnie ma opakowanie wlasnie w Polsce, na szerszej czesci pisze procent
          tluszczu duzymi literami; (2) nie maja po co wprowadzac w blad.
          • ela.tu-i-tam Re: President - dobre maslo i jego oznakowanie 21.10.04, 18:25
            Pogooglowalam, szukajac maslo President i znalazlam strone gdzie sa zdjecia
            dziesiatek kostek masel.
            www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=237&pkt_id=&pro_id=
            Na tej stronie (dzis 21 pazdziernik) sa dwa Presidenty, i konwecnja kolorow jak
            we Francji przestrzegana. Maslo President normalne jest opakowane w zloty
            papierek, a slowo Extra jest na czerwonym tle. Maslo President solone ma slowo
            Extra na zielonym tle, a takze jest na dole napis DEMI-SEL na lewo i SOLONE na
            prawo.

Czyli przypuszczam ze caly "problem" polega na pomylce, i takze prawdopodobnie
            fakcie ze nie kazdy wie o masle solonym, przysmaku francuskim do chleba
            (powiedzmy tak jak polski smalec z cebulka i sola).

No i zeby zamknac ten paragraf "President"'a - to maslo jest robione w Polsce,
            na polskim mleku i ja popieram. Najwyrazniej mleczarnia kupila francuski
            system, bo ta kostka ma wymiary duzej scianki jak normalne cwiartki w wielu
            krajach Europy (ale grubosc kostki jest mniejsza bo polskie maslo pakowane po
            200 gram).
            • emka_1 Re: President - dobre maslo i jego oznakowanie 21.10.04, 19:19
              co do presidenta -są oba, w okolicach świat nawet trzy rodzaje.
              a jeśli chodzi o kolorystyke opakowań - kiedyś obowiązywała w polsce, tak jak w
              cywilizowanym świecie atrybucja kolorów- co oznacza, że każdy kolor użyty na
              opakowaniu produktu miał znaczenie. zapewne są tacy, co pamiętaja np. kolory
              kapsli ma przetworach mlecznych, kolory na starych opakowaniach masła, kolory
              opakowań kawy, róznice kolorystyczna opakowania cukru zwykłego (drobnego) i
              kryształu itd. z daleka wiadomo było, ze mleko jest chude, masło śmietankowe, a
              śmietany nie ma. wszystko było skodyfikowane, projektując opakowanie czegośtam
              dostawało sie zestaw kolorów dozwolonych w branzy i trzeba było kombinować jak z
              zestawu powszechnego zrobić coś, co zwróci uwage. noale przyszły czasy wolnej
              amerykanki, reguły sztuki poszły w kąt, no i teraz trzeba z lupą szukać
              informacji:(
      • Gość: landsbergk Re: maslo - zadanie na dzis IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 10:21
        82% tłuszczu to już jest prawdziwe masło! Oczywiście pod warunkiem, że nie ma
        domieszki olejów roślinnych. 100% masło uzyskujemy klarując je, czyli po
        roztopieniu i lekkim przestygnięciu usuwamy szumowiny. Takie masło może bardzo
        długo stać i nie jełczeje.

Masełko kiedyś zrobiło mi się przypadkiem, kiedy próbowałam ubić kwaśną
        śmietanę ( :-))))))) ), ale nie próbowałam, czy dobre.

Jest podobno jakiś patent z potrząsaniem słoikiem z tłustą, kwaśną śmietaną,
        ale ile w tym prawdy - nie wiem, może kto inny się wypowie?
        • em_es Re: maslo - zadanie na dzis 16.02.05, 12:12
          > Jest podobno jakiś patent z potrząsaniem słoikiem z tłustą, kwaśną śmietaną,
          > ale ile w tym prawdy - nie wiem, może kto inny się wypowie?

Ten patent jest bardzo prosty - wlewasz prawdziwą, nie UHT, kwaśną śmietanę,
          zakręcasz szczelnie i potrząsasz do skutku :) znaczy najpierw zaczynają się
          zbijać małe grudki, stopniowo się powiększają. Jak gotowe to należy wyłożyć
          masło do miski z zimną wodą - i tak długo można przechowywać. Szkoda tylko, że
          owy patent duuuużo cierpliwości wymaga :) No i łatwiej potrząsać np.
          półtoralitrową plastikową butelką po mineralnej, oczywiście trzeba jej na
          koniec obciąć górę bo masło większe od zakrętki :)
      • Gość: autorka ale o co chodzi Dakusiu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 10:49
        > no wlasnie, ja ostatnio tez kupilam " maslo " o 82% tluszczu ...to jest
        > chore!!! czy w Polsce nie ma juz normalnego masla? czy trzeba podejsc do

przeciez 82% to wlasnie ma byc :) niewielka czesc sprzedawanych "masel" ma tak
        wysoka zawartosc tluszczu. wiekszosc niestety ponizej 80% czy nawet 75%. mialas
        po prostu szczescie, ze trafilas na 82% w polskim sklepie ;)
        • dakusia Re: ale o co chodzi Dakusiu? 21.10.04, 23:23
          :)) ja uwielbiam bombardowac sie cholesterolem...na maselku powinno byc 82,5 %
          tluszczyku ;-) ...trudno juz takie spotkac, a 82% to nie 82,5 % hahaha ;-)
          pozdrawiam
    • kwik Re: maslo - zadanie na dzis 21.10.04, 09:22
      niewielki, sprawdzone wczoraj :)

np. maslo smietankowe (zaw. do 72,5%)
    • dziuunia Robię masło sama.... 21.10.04, 11:03
      ....od jakiegoś czasu i dla mnie największy problem to dobra śmietana.Ale nawet
      z tej kupowanej w sklepie masło jest lepsze niż to gotowe.
      Dla tych co się pytali jak to zrobić powtórzę za Krasnowo chyba która kiedyś
      tutaj podawała prosty sposób.
      Trzeba wlać śmietanę wyłącznie 30 lub 36% do butelki po wodzie mineralnej i
      potrząsać tak długo aż będzie widać żółtą kulę tłuszczu.Butelkę rozciąć
      wszystko na sitko wlać i łyżką powyciskać delikatnie resztki maślanki z
      masła.Można a nawet trzeba przepłukiwać masło wodą z kostkami lodu najlepiej,aż
      nie będzie już maślanki.I to wszystko.Śmietana powinna być raczej zimna i można
      dodać odrobinę soli żeby smak nie był mdły.Ja robię ze słodkiej śmietany ale
      można też z kwaśnej podobno.
      • Gość: Pyniek Dziunia, powiedz prosze IP: 81.210.22.* 21.10.04, 11:18
        czy chodzi o taka smietane w kartoniku? Np. Laciate mleko 30% lub Lowicka 36% ?
        Zrobi sie z tego rodzaju czy jest jakas inna specjalna?
        • dziuunia Re: Dziunia, powiedz prosze 21.10.04, 11:21
          Z tych kartonikowych nie robiłam.Robię ze zwykłej pasteryzowanej śmietany w
          kubeczkach,nie UHT jak te z kartoników.Dotychczas kupowałam tę z Piątnicy,ale i
          ona ma jakies stabilizatory pektynowe niestety.Ale masło wychodzi b.smaczne.
          Szukam teraz jakiejś bardziej 'czystej' śmietany tzn.możliwie z jak najmniejszą
          ilością dodatków.
        • Gość: cookie moja mam robi to tak... IP: *.aster.pl 21.10.04, 11:31
          A moja mama, jak dostanie ze wsi zbyt dużo śmietany, to bierze malakser, wlewa
          tą śmietanę do malaksera, włącza na najniższych obrotach i wychodzi z kuchni.
          Jak wraca, w malakserze pływaja grudki masła i takie rzadkie coś (serwatka?)
          Dalszy proces produkcji to przelanie zawartości malaksera do worka zmontowanego
          z rajstopy i delikatne ugniatanie. Rzadkie coś wypływa, masełko sie odsącza i
          jest pycha. Czasem mama dodaje do tego trochę startego czosnku (sól koniecznie)
          i świeżego koperku. I mamy masełko koperkowo-czosnkowe. Rewelacja.
          Pozdrawiam
          • roseanne Re: moja mam robi to tak... 22.10.04, 02:56
            to co zostaje po wytraceniu sie grudek masla to oczywiscie maslanka :)
            pyszny napoj i jaki zdrowy, chyba nawet juz bez cholesterolu

welewanie tego to zbrodnia
        • krasnowo Re: Dziunia, powiedz prosze 21.10.04, 12:06
          Im tłustsza - tym lepiej, okazuje się, że można też ubijać normalnie mikserem -
          tylko wtedy śmietana powinna być nie z lodówki tylko w temperaturze pokojowej,
          bo omija się etap "bitej" śmietany.

Jeżeli chodzi o masło ze sklepu, to jestem biedna, bo ciągle się nacinam - a
          zapachu margaryny nie znoszę. Przeważnie kupuję masło od gospodyni, albo robię
          sama, ale czasem tak wychodzi, że muszę kupić. Na prowincji jeszcze łatwiej się
          naciąć, bo często w sklepie leżą trzy gatunki śmietankowego pseudo-masła (w tym
          jedno niby osełkowe) i nic poza tym - zaopatrzeniowcy nie zwracają uwagi jakie
          masło kupują, bo podstawowym kryterium jest cena (a to, że w tym przypadku
          zamiast oszczędzić, tym bardziej się przepłaca - tego jakoś nikt nie zauważa).
          Stoję więc czasem przed lodówą, studiuję kostki dyskretnie odwijając papierek,
          by dojść do zakamuflowanych informacji i macam równie dyskretnie, co by twarde
          było.
          • Gość: goska Re: Dziunia, powiedz prosze IP: *.gizycko.mm.pl 21.10.04, 18:55
            A czy próbowałaś Masło Extra z OSM Giżycko,czy do was nie dociera?Ma
            poszukiwane 82 proc.tłuszczu,ale 200 gram wagi.
            Pozdrawiam z Giżycka
            • Gość: krasnowo Re: nie - z Giżycka jeszcze nie trafiłam IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 19:26
              z Grajewa, z Sokółki ale z Giżycka nie ;(
    • karmilla Re: maslo - zadanie na dzis 21.10.04, 11:29
      Kupuje masło łaciate. O ile mnie paięć nie myli ma 82 % tłuszczu i opakowanie
      pozwalające mi odróżnić je od produktów masłopodobnych (których uzywam do
      chleba, ale do smażenia/pieczenie już nie). I czasami (bo trudno spotkać) coś
      co się nazywa - o ile mnie pamięć nie myli - masłem polskim, w takim srebrnym
      opakowaniu. Tez chyba 82%. Maseł w pergaminach raczej nie kupuję, bo faktycznie
      wodniste.
      • emka_1 Re: maslo - zadanie na dzis 21.10.04, 19:35
        łaciate ma bliźniaka podróbkę - mixełko łaciate:( się nacięłam
    • morgana_le_fay Masło nadbużańskie! - kto zna? 21.10.04, 18:38
      Jestem fanką tego masła! W pergaminie, jak śmietankowe, ale do dostania tylko
      w rejonach Kurpie-Podlasie. Pełna nazwa: "Masło z rejonu Nadbużańskiego Parku
      Krajobrazowego". Każdą okazję bycia na wsi wykorzystuję żeby kupić zapasik. W
      W-wie kupuję tylko masła z pn-wschodniej Polski. Taki lokalny patriotyzm może,
      ale żadne inne mi nie smakują.

Gorące pozdrowienia dla "maślaków".
      m,
    • Gość: ciekawa Re: maslo - zadanie na dzis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.04, 18:49
      A czy, jak juz uda nam sie zdobyc prawdziwe masełko, to można zapasik zamrozić?
      • morgana_le_fay Re: maslo - zadanie na dzis 21.10.04, 18:58
        Gość portalu: ciekawa napisał(a):

> A czy, jak juz uda nam sie zdobyc prawdziwe masełko, to można zapasik
        zamrozić?

U mnie w domu to prawdziwe zjadamy na pniu tak, że zamrozić nie ZDANŻAMY.
        :)))
      • Gość: mif Re: maslo - zadanie na dzis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:40
        Mrozić można. Zawsze mam zapas kilku kostek, gdybym nie dostał śmietany. Nie w
        każdym sklepie jest masło z Pabianic, a w sklepie wczytywać się w napisy, a
        raczej czytać między napisami....
    • lunatica u mnie tylko 73,5% n/t 21.10.04, 18:54

• Gość: krasnowo Re: u mnie też 73,5% n/t IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 21.10.04, 19:23
        mąż niedawno przywiózł - mlekpol z Zambrowa (nie miksełko zambrowskie), ale o
        dziwo smakuje jak masło !
    • Gość: mif Re: maslo - zadanie na dzis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 19:35
      Własnie idealną maszyną do robienie masła jest, naogół nie lubiany tutaj
      thermomix. W Skale K/Krakowa produkują śmietanę 30% w bytelkach szklanych i
      masło z niej wychodzi fantastyczne. Kiedyś porównywałem ilość masła z 1L
      śmietany od "baby" i ze Skały. Różnica 4dkg na kożyść Skały (36 dkg z litra
      śmietany).
      Jeżeli kupuję masło w kostkach, to masło EXTRA z OSM Pabianice ma 200 g wagi i
      min. 82,5% tłuszczu. Robione zgodnie z normą PN-A-86155:1955 cokolwiek ona znaczy
      Obydwa masła używane w mojej kuchni polecam, ze wskazaniem na masło z
      thermomixa. Pozdrawiam
      • Gość: Cynamoon Re: maslo - zadanie na dzis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 21:34
        Dobre robi tez Krasnystaw. Ma 82%, jast twarde jak cholera i pachnie jak trzeba.
        • dakusia Re: maslo - zadanie na dzis 21.10.04, 23:30
          o wlasnie OSM Krasnystaw jest bardzo dobra...tylko trudno we Wrocku na nia
          trafic :/ ..lubie ich maslanki, kefiry, smietane ale maselka jeszcze nie
          uraczylam...
    • lunatica a teraz kupiłam 82% do mufinków :-)) 21.10.04, 22:04

• Gość: szadoka Re: maslo - zadanie na dzis IP: 212.160.172.* 16.02.05, 12:09
      po ktorejs z poprzedniej dyskusji nt masla sprawdzilam w moim osiedlowym
      sklepie. Znalazlam jedno (slownie jedno), cala reszta byla maslem jeno z
      nazwy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka