Dodaj do ulubionych

a ja wam polecam ---super masa

22.10.04, 12:35
wyobraźcie sobie , mały szkrab bezprzerwy przylepiony do mnie a tu trzeba zrobić masę (chodźby i do gotowego spodu)
nic prostrzego można zrobić pyszną masę karmelową.:)))) (może znacie , jeśli nie to podaję)

Kupuje w sklepie puszkę mleka skondensowanego słodzonego (to niebieskie-czerwone opakowanie) . Przychodzę do domu. napełniam garnek
wodą i wkładam puszkę nie otwartą do garnka i gotuję 3 godziny! (w między czasie trzeba dolać wodę bo się troszku wygotuje)
po trzech godzinach wyciągam puszkę z wody i daję ją na balkon (do chłodnego) najlepiej na noc.
na drugi dzień ucieram 1 1/2 kostki margaryny . Jak będzie dobrze utarte otwieram puszkę (odganiam wszystkie pasożyty kręcoce się wokół niej:)))
i łączę z tłuszczem
I MASA GOTOWA
polecam
i pozdrawiam
zuzu1000
Obserwuj wątek
    • lunatica masę znamy, 22.10.04, 12:38
      ale nie znam nikogo, kto by wytrzymał całą noc ze świadomością, że puszka pełna
      słodyczy stoi na balkonie. u mnie wyjęciu z gara i lekkim przestudzeniu masa
      jest wykorzstywana... nie ma mocnych :-)
    • zuzu1000 Re: a ja wam polecam ---super masa 22.10.04, 12:48
      a jak przenocuje tzn. dobrze się ochłodzi to masa jest sztywniejsza i doskonała do tortow
    • Gość: yfcia likier irlandzki IP: 212.191.169.* 22.10.04, 12:56
      A ja mam przepis na podróbę likieru irlandzkiego:
      puszkę słodzonego mleka gotować 3 godziny, po wystudzeniu wymieszać pół na pół
      z wódką i dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
    • Gość: kucharka z przypad Re: a ja wam polecam ---super masa IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 22.10.04, 13:43
      dlaczego dodajesz margaryne? najlepsze jest maslo. Pozdrawiam
    • zuzu1000 Re: a ja wam polecam ---super masa 22.10.04, 13:48
      wiesz jakoś przyzwyczaiłam się do margaryny Palma (z Bielmaru)
      oczywiście można dodać masło - jak kto lubi:)))
      czy z masłem czy z margaryną masa jest pyszna

Acha w sprzedaży pojawiło sie mleko zagęszczcone słodzone o smaku kakao - też się nadaje:)))
      • pini1 Re: a ja wam polecam ---super masa 22.10.04, 15:17
        Czy puszkę w garnku zalewa się całą wodą, czy np. do 3/4 wysokości? A margaryny aż 1 i 1/2 ?
    • zuzu1000 Re: a ja wam polecam ---super masa 26.10.04, 07:20
      ja zalewam puszkę prawie całą. W czasie gotowania tak trzeba będzie parę razy dolewac wodę.
      a jeśli chodzi o tłuszcz to w oryginalnym przepisie jest 1 kostka tłuszczu, ale wg mnie masa jest wtedy bardziej płynna i źle się kroi cistato a tym bardziej tort.
      Dlatego ja daję 1 1/2 kostki margaryny
      pozdrawiam
      • littlemy Re: a ja wam polecam ---super masa 26.10.04, 08:48
        to w końcu dajesz pół kostki czy półtorej kostki?bo się zakręcilłam :(
    • Gość: mwookash A ja... IP: *.man.polbox.pl 26.10.04, 08:54
      Na likier gotuję 2,5 godziny. Po przestygnięciu dolewam ćwiartkę wódki i
      miksuję. Puszka w czasie gotowania powinna leżeć w garnku.

PS A czy ktoś wie czy to zdrowe tak gotować tą puszkę?
      • Gość: p102 Re: A ja... IP: *.net-serwis.pl 26.10.04, 09:30
        w sumie ponoc aluminium zwieksza ryzyko alzcheimera, z drogiej strony piecze
        sie w blachac, ktore pewnie tez je zawieraja...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka