Gość: maja IP: *.devs.futuro.pl 22.10.04, 16:46 ZNACIE JAKIS SPRAWDZONY I DOBRY PRZEPIS, NAPISZCIE PROSZE, POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olaola Re: MASA DO WAFLI ZNACIE PRZEPIS? IP: *.de.deuba.com 22.10.04, 17:21 czesc mase reobie tak: maslo roslinne w garnczku rozpuszczam dodaje szkl mleka szkl cukru cukier waniliowy dwie lyzki kakao i jak sie wszystko ladnie rozpusci i polaczy gotuje 3 min. jak wystygnie to dodaje mleko w proszku ale nie granulowane tylko takie jak kiedys bylo niebieskie dla dzieci i lacze w mase nie za gesta nie za rzadka taka zeby sie wafle polaczyly do srodka mozna dosypac wiorki jak ktos lubi - ja lubie ;-) pozdrawiam A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka nugat orzechowy IP: *.crowley.pl 22.10.04, 17:37 30 dag cukru 15 dag migdałów, 15 dag orzechów włoskich lub pistacjowych 2 białka 150 g płynnego miodu sok z 1 cytryny 1 łyżka cukru waniliowego 2 prostokątne wafle Migdały i orzechy sparzyć, obrać, osuszyć i posiekać. Wysypać na blachę i podsuszyć w piekarniku. Zagotować wodę z sokiem cytrynowym, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy syrop zgęstnieje dodać miód i gotować dalej aż znów syrop zacznie gęstniej. Białka ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania wlewać powoli gorący syrop. Naczynie z białkami wstawić do rondla z wrzącą wodą i dalej ubijać aż masa będzie tak gęsta, aż będzie się rwać. Zdjąć z ognia i ostudzić, stale ubijając. Dadać migdały i orzechy, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wafel, przykryć drugim odstawić na 12 godzin. Kroić nożem zwilżonym wodą. Smacznego :-) Niezwykle wciągające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: nugat orzechowy IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 22.10.04, 19:37 Jolka, dzięki za przypomnienie tego nugatu.Potwierdzam, baaardzo wciągające! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: nugat orzechowy IP: *.crowley.pl 22.10.04, 19:43 A jutro sobota, więc może do niedzielnej kawy :-)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makneta Re: MASA DO WAFLI ZNACIE PRZEPIS? IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 22.10.04, 19:20 A ja dzisiaj właśnie zamierzam robić tak. Gotować 2 godziny puszkę mleka skondensowanego - cały czas dolewać wody. Ja robię 2 małe dziurki, bo jednak boję się eksplozji. Potem studzę i ucieram z kostką masła i 10 dkg chałwy. Przekładam taką masą wafle. Pozdrawiam makneta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: MASA DO WAFLI ZNACIE PRZEPIS? IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 22.10.04, 19:43 Makneta, jeśli się lubi wafle(a się lubi!), to warto w większym garnku gotować 2-3 na raz te puszki, trzymać w lodówce(nie rób dziurek, nic się nie stanie) na zapas.Sprawdzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renata Re: MASA DO WAFLI ZNACIE PRZEPIS? IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 22.10.04, 21:36 moj ulubiony przepis na krem/mase do wafli, to przepis mojej babci, krazacy w rodzinie od lat: 1/2 litra mleka tyle samo cukru gotowac na malym ogniu jakies 1,5-2 godziny, az do uzyskania pieknego, karmelowego koloru (pilnowac, bo lubi wyskoczyc z garnka!!) lekko przestudzic, dodac pol kostki masla oraz 2-3 lyzki kakao wymieszac na gladka mase, szybko smarowac wafle, bo gestnieje... slodka, pyszna, po prostu boska masa, uwielbiam ja:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: MASA DO WAFLI ZNACIE PRZEPIS? 23.10.04, 21:49 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16133028 -------------------------------- www.lipowa.delfin.waw.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś