Dodaj do ulubionych

sos serowy do makaronu

27.10.04, 10:28
w jakims watku widziałam przepis na sos serowy do makaronu, a teraz nie moge
go znalezx. Bardzo prosze o pomoc, jesli to mozliwe.

pozdr
dagab3
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 10:37
      Może to ten:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=16833707&a=16889071
      • dagab3 Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 10:44
        To jeszcze nie ten :)
        Ale ten tez brzmi smakowicie i chyba go wypróbuję. Dzieki za szybki odzew

pozdr
        dagab3
    • marghot Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 10:42
      Lazur pokoric na mniejsze kawalki, dodac 1/2 kubka smietany 12 lub 18% i
      poczekac az ser saie rozpusci. jezeli sos bedzie zbyt gesty mozna dodac wiecej
      smeitany.
      Doprawiamy czosnkiem, natka pietruszki.
      To oczywiscie jedna z wielu propozycji.
      Do powyszego mozna dodac parmezanu.
    • qcharzowa Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 11:11
      Jeśli nie namierzysz, to może kiedyś zechcesz skorzystać z takiego przepisu na
      penne z szynką i śmietanowo-serowym sosem. Na dwie osoby tak ze 20 dag szynki
      gotowanej w kawałku (najlepiej koncówka ze skórką),kroisz w drobną kostkę,
      smażysz do zrumienienia na masełku. W tym czasie wstawiasz makaron penne do
      gotowania. Ta szynka najlepiej na dużej patelni, po zrumienieniu,wlewasz
      śmietankę 36%, dodajesz pół łyżeczki gałki muszk., ciągle mieszając na małym
      ogniu. Na koniec wsypujesz 4 łyżki parmezanu, stale mieszając, jak już zrobi
      się masa gęsta to wrzucasz do tego ugotowany makaron. Gotowe. Smaczne.
    • Gość: cass Re: sos serowy do makaronu IP: *.pkobp.pl 27.10.04, 11:57
      Ja robię tak:

Na oliwę wrzucam drobno posiekaną cebulkę (jedna duża) i lekko solę. Kiedy się
      zeszkli wrzucam rozgnieciony czosnek (co najmniej 2 ząbki a może być i więcej
      jeśli ktos lubi). Wszystko zasypuję dwiema łyżkami mąki mieszam i dodaję
      pojemniczek śmietanki - najlepsza jest gęsta (ale nie kwaśna) wysokoprocentowa.
      Kiedy śmietanka się zagotuje (jeśli nie jest gęsta musi sie troszkę zredukować)
      wrzucam starty na tarce o dużych oczkach żółty ser (gouda). Najlepiej wrzucać
      go po trochu żeby się stopniowo rozpuszczał. Na koniec doprawiam białym
      pieprzem, bazylią i przede wszystim tymiankiem (DUŻO). Sosik musi być niemal
      zielony od przypraw.
      Podaję go z makaronem rurki - dość duże.

Pychota :)

Niestety sosik trzeba zjeśc od razu bo nie nadaje się do podgrzania. Porcja na
      dwie osoby. Jeśli ktoś lubi można też dodać do niego białego wina.
    • florunia Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 12:36
      może spróbuj tego? od razu zastrzegam, że to nie mój przepis, dziabnęłam go
      chyba ze strony ::pesto:: www.pesto.art.pl

MAKARON Z ROKPOLEM

makaron
      śmietana 22%
      masło
      ser rokpol
      pieprz, sól
      pestki słonecznika

Stopić masło w rondelku (patelni) dodać śmietany, rozkruszonego sera. Chwilę
      podgrzewać mieszając, aż ser się roztopi i składniki połączą. Uprażyć na
      patelni pestki słonecznika. Ugotowany makaron polać sosem i posypać pestkami.

albo:

Penne w sosie z pięciu serów:

Potrawa z makaronu i 5 gatunków sera. Można również użyć 3, 4 lub nawet 6
      gatunków - zależy to tylko od nas. Poniższy przepis zawiera: parmezan, fontinę,
      ementaler, provolone i montasio.Składniki (dla 6 osób):40 g sera Parmigiano
      Reggiano, 40 g sera Fontina, 40 g sera Provolone, 40 g sera Montasio, 40 g sera
      Ementaler, 80 g masła, drobno posiekana natka pietruszki, sól, pieprz.
      Przygotowanie: Sery drobno kroimy i mieszamy. Gotujemy "al dente" 500 g penne i
      dokładnie odsączamy. Dodajemy 80 g masła, a następnie zmieszane sery. Jeśli
      makaron wyda nam się zbyt suchy, zwilżamy go kilkoma gotującej się wody.
      Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekana natką pietruszki.Dobrze
      mieszamy, przekładamy wszystko do formy aluminiowej posmarowanej masłem i
      posypanej mąką, zapiekamy przez kilka minut w piekarniku.

ten ostatni też nie mój, biję się w piersi. to zdaje się ze strony jakiegoś
      producenta makaronu
      • thiessa Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 16:34
        A ja robie z serka "twoj smak" piatnicy, moja modyfinacja, zamiast ricotty.
        Pieczarki kroje na plasterki i przysmazam na masle pomieszanym z oliwa z
        oliwek, jak juz woda z pieczarek wyparuje to dodaje wycisniety czosnek,
        przewaznie 2 zabki, oraz dodaje opakowanie serka, czakam, az sie rozpusci,
        dodaje jeszcze troche smietany do rozrzedzenia sosu, sol, pieprz i caly peczek
        posiekanej drobno natki pietruszki. Do tego wrzucam ugotowane spagetti, mieszam
        i gotowe.
    • giezik Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 18:32
      sos serowy to okreslenie baaaaaardzo ogólne. Zanim przejde do konkretow w weekend rozmawialem ze znajomym anglikiem (jak wiadomo, kuchnia angielska to de facto kuchnia hinduska ;) ) ktory narzekal, ze po pierwsze nie moze kupic chedara, po drugie ten co kupuje to tylko nazywa sie chedar, a po trzecie po co w polsce tyle żołtych serow, skoro wszystkie smakuja tak samo.
      To tyle tytulem wstepu
      Co do makaronu z sesem serowym, jakim: gorgonzola, ricotta, mascarpone, parmezan czy nawet polskie substytuty - rokpol, lazur, feta????
      • dagab3 Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 18:38
        Gieziku Drogi, teraz aż mi głupio.... Jestem taką ignorantką w kucharzeniu ...
        no nie pomyślałam z jakiego sera :) po prostu zachciało mi sie sosu serowego do
        makaronu.
        Bylabym ogromnie rada, gdybyś mi podrzucił przepisy na jakieś poslkie
        substytuty, bo na oryginały raczej mnie nie stać. Na przykład sos serowy z fety
        brzmi nieźle.
        A w ogóle Gieziku cieszę sie, ze sie odezwałeś. Niejedna potrawa przez Ciebie
        opisywana doprowadzała mnie do szału i frustyracji, że ja takiego czegoś nigdy
        nie zrobię. No moze kiedyś gdy sie podszkolę.

serdecznie pozdrawiam
        Dagab3
        • giezik Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 18:42
          eee, tam głupio. Czasem kazdy z nas ma jakies przyzwyczajenia "slowa klucze w lowie" i dopiero ktos pokaze ze jest inaczej, i dzieki temu i tak sami "otwieramy wlasny umysl". W kuchni jest to niezmiernie konieczne.
          Idac tym tropem mam inna propozycje - powiedz, jak myslisz co pasuje do fety - jakie ziolo, jaki inny skladnik ????
          • dagab3 Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 18:45
            Mnie feta kojarzy sie od razu z oliwkami, bazylią, dodałabym jeszcze papryczkę
            świeżą, i hmmmm nie wiem co jeszcze :)
            • giezik Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 18:53
              no to masz juz trop.
              Wyobraz sobie - gotujesz makaron (zaraz sie okaze jaki pasuje ;) )
              W miedzyczasie na patelni rozgrzewasz oliwe - juz pachnie. Warto dodac czosnek (zawsze warto :) ), no i co dalej..... swieza papryke pokrojona w male "romby", tak tylko zeby sie zagrzala - na duzym ogniu.
              Zmniejszyc ogien i dodajesz pokruszoną fete. Powinno sie rozpuscic.
              Oliwki - mozna dodac (ale jesli to czarne i chyba raczej na sam koniec, raczej dla podkreslenia smaku, no i troche wizualnie zeby byly).
              I bazylia, no jesli jest czosnek to bazylia musi byc.
              2 opcje do wyboru - albo bazylie dodac posiekana, albo przesmazyc na oddzielnej patelni cale listki na oliwie (krotko) i dodac do potrawy na samym koncu.
              Mamy dosc kleisty sos na bazie oliwy i sera z malymi kawalkami..... jaki makaron???
              ja bym wybral krotki z jakims fałdkami (z dostepnych casarece), albo z z żebrowaną powierzchnią (wszelkie rurki krotkie, i tzw. muszelki a w oryginale pipe rigate)
              • dagab3 Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 18:56
                ojejku.... dopiero co jadłam i znów zgłodniałam...obiecuję, nastepnym razem
                robię TO!!!
                Dzięki wielkie Gieziku. Jesteś po prostu genialny!!

pozdrawiam
                dagab3
                • giezik PS 27.10.04, 18:59
                  ja osobiscie dodal bym do papryki slodkiej odrobine pocietej chili (suszonej nawet) no i obficie popieprzyl na koncu
              • dagab3 Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 18:58
                A pomyśleć , ze byłam dumna ze swojego sosu na bazei przecieru pomidorowego i
                serka topionego. Toż to profanacja!!
                • giezik :))) nie, to byl... 27.10.04, 18:59
                  etap przejsciowy
                  • dagab3 Re: :))) nie, to byl... 27.10.04, 19:00
                    :)
    • marghe_72 Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 20:42
      kopiuję swój post:
      Sery w maire dowolne.. choc obecnosc jakiegoś pleśniaka typu Rokpol lub
      Gorgonzola jest IMHO niezbędna
      ja (oprócz sera śmierdziela ) daję np goude, emmentaler i parmezan
      albo emmentaler, mozzarelle i parmezan

Konfiguracje dowolne

a sposobów kilka:

Sery pokroic w drobną kostkę i na to wrzucić dopiero co ugotowany makaron,.
      Dodać odrobinę masła. MIeszac aż zaczną sie rozpuszczać. Posypac parmezanem/

Na patelnie wlac odrobine ol;iwy. dodaćac smietanę rozgrzac, wrzucić sery (np
      starte). Mieszac, doprawić. Uwaga, bo czasami całosc lubi sie skawalić.

Makaron gotować, sery zetrzec i na zimno wymieszac ze smietaną. Gorący makaron
      wrzucuić do serów. Całosc wstawić do piekarnika. Czekać az sery zaczną sie
      rozpuszczać/
    • Gość: Asia Re: sos serowy do makaronu IP: *.upc-g.chello.nl 27.10.04, 21:23
      Sos serowy ekspresowy2 serki topione (kie³baski),
      1/2 szklanki bulionu (mo¿e byæ z kostki),
      1/2 szklanki œmietany albo mleka,
      dodatki typu sól, pieprz, zio³a, natka, koperek, pokrojona drobno szynka,
      kie³basa peperoni Do rondelka wlewamy bulion, jak bêdzie dobrze ciep³y
      wyciskamy z kie³basek serek topiony (ten rozpuszcza siê najszybciej) jak ser
      siê rozpuœci dodajemy mleko lub œmietanê - ja je dodajê "na oko", tak, ¿eby
      mia³o to konsystencjê sosu, wiêc nie mo¿emy mlekiem zbyt rozgêœciæ itd.
      Na koniec dodajemy przyprawy i dodatki

To przepis od mojej kolezanki.
      Ja dzisiaj robilam tez makaron z sosem serowym, sos serowy z torebki byl
      (wstyd, ale trudno :). Jako dodatki byly: pokrojona w kostke cebula podsmazone,
      pokrojone w plasterki pieczarki, dorzucone do cebuli, mieso mielone, tez
      dorzucone, pokrojone 2-3 pomidory bez skorki. Na koniec dorzucamy podgotowane
      brokulki. Do tego wlewamy sos serowy, przyprawiamy jak jeszcze trzeba i na
      koncu ugotowany makaron, np penne albo inny. Wszystko razem mieszamy, na talerz
      i posypujemy natka pietruszki.
      Zamiast mielonego mozna dac np pokrojona piers z kurczaka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka