dagab3 27.10.04, 10:28 w jakims watku widziałam przepis na sos serowy do makaronu, a teraz nie moge go znalezx. Bardzo prosze o pomoc, jesli to mozliwe. pozdr dagab3 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 10:37 Może to ten: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=16833707&a=16889071 Odpowiedz Link Zgłoś
dagab3 Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 10:44 To jeszcze nie ten :) Ale ten tez brzmi smakowicie i chyba go wypróbuję. Dzieki za szybki odzew pozdr dagab3 Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 10:42 Lazur pokoric na mniejsze kawalki, dodac 1/2 kubka smietany 12 lub 18% i poczekac az ser saie rozpusci. jezeli sos bedzie zbyt gesty mozna dodac wiecej smeitany. Doprawiamy czosnkiem, natka pietruszki. To oczywiscie jedna z wielu propozycji. Do powyszego mozna dodac parmezanu. Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 11:11 Jeśli nie namierzysz, to może kiedyś zechcesz skorzystać z takiego przepisu na penne z szynką i śmietanowo-serowym sosem. Na dwie osoby tak ze 20 dag szynki gotowanej w kawałku (najlepiej koncówka ze skórką),kroisz w drobną kostkę, smażysz do zrumienienia na masełku. W tym czasie wstawiasz makaron penne do gotowania. Ta szynka najlepiej na dużej patelni, po zrumienieniu,wlewasz śmietankę 36%, dodajesz pół łyżeczki gałki muszk., ciągle mieszając na małym ogniu. Na koniec wsypujesz 4 łyżki parmezanu, stale mieszając, jak już zrobi się masa gęsta to wrzucasz do tego ugotowany makaron. Gotowe. Smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cass Re: sos serowy do makaronu IP: *.pkobp.pl 27.10.04, 11:57 Ja robię tak: Na oliwę wrzucam drobno posiekaną cebulkę (jedna duża) i lekko solę. Kiedy się zeszkli wrzucam rozgnieciony czosnek (co najmniej 2 ząbki a może być i więcej jeśli ktos lubi). Wszystko zasypuję dwiema łyżkami mąki mieszam i dodaję pojemniczek śmietanki - najlepsza jest gęsta (ale nie kwaśna) wysokoprocentowa. Kiedy śmietanka się zagotuje (jeśli nie jest gęsta musi sie troszkę zredukować) wrzucam starty na tarce o dużych oczkach żółty ser (gouda). Najlepiej wrzucać go po trochu żeby się stopniowo rozpuszczał. Na koniec doprawiam białym pieprzem, bazylią i przede wszystim tymiankiem (DUŻO). Sosik musi być niemal zielony od przypraw. Podaję go z makaronem rurki - dość duże. Pychota :) Niestety sosik trzeba zjeśc od razu bo nie nadaje się do podgrzania. Porcja na dwie osoby. Jeśli ktoś lubi można też dodać do niego białego wina. Odpowiedz Link Zgłoś
florunia Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 12:36 może spróbuj tego? od razu zastrzegam, że to nie mój przepis, dziabnęłam go chyba ze strony ::pesto:: www.pesto.art.pl MAKARON Z ROKPOLEM makaron śmietana 22% masło ser rokpol pieprz, sól pestki słonecznika Stopić masło w rondelku (patelni) dodać śmietany, rozkruszonego sera. Chwilę podgrzewać mieszając, aż ser się roztopi i składniki połączą. Uprażyć na patelni pestki słonecznika. Ugotowany makaron polać sosem i posypać pestkami. albo: Penne w sosie z pięciu serów: Potrawa z makaronu i 5 gatunków sera. Można również użyć 3, 4 lub nawet 6 gatunków - zależy to tylko od nas. Poniższy przepis zawiera: parmezan, fontinę, ementaler, provolone i montasio.Składniki (dla 6 osób):40 g sera Parmigiano Reggiano, 40 g sera Fontina, 40 g sera Provolone, 40 g sera Montasio, 40 g sera Ementaler, 80 g masła, drobno posiekana natka pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie: Sery drobno kroimy i mieszamy. Gotujemy "al dente" 500 g penne i dokładnie odsączamy. Dodajemy 80 g masła, a następnie zmieszane sery. Jeśli makaron wyda nam się zbyt suchy, zwilżamy go kilkoma gotującej się wody. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekana natką pietruszki.Dobrze mieszamy, przekładamy wszystko do formy aluminiowej posmarowanej masłem i posypanej mąką, zapiekamy przez kilka minut w piekarniku. ten ostatni też nie mój, biję się w piersi. to zdaje się ze strony jakiegoś producenta makaronu Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 16:34 A ja robie z serka "twoj smak" piatnicy, moja modyfinacja, zamiast ricotty. Pieczarki kroje na plasterki i przysmazam na masle pomieszanym z oliwa z oliwek, jak juz woda z pieczarek wyparuje to dodaje wycisniety czosnek, przewaznie 2 zabki, oraz dodaje opakowanie serka, czakam, az sie rozpusci, dodaje jeszcze troche smietany do rozrzedzenia sosu, sol, pieprz i caly peczek posiekanej drobno natki pietruszki. Do tego wrzucam ugotowane spagetti, mieszam i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 18:32 sos serowy to okreslenie baaaaaardzo ogólne. Zanim przejde do konkretow w weekend rozmawialem ze znajomym anglikiem (jak wiadomo, kuchnia angielska to de facto kuchnia hinduska ;) ) ktory narzekal, ze po pierwsze nie moze kupic chedara, po drugie ten co kupuje to tylko nazywa sie chedar, a po trzecie po co w polsce tyle żołtych serow, skoro wszystkie smakuja tak samo. To tyle tytulem wstepu Co do makaronu z sesem serowym, jakim: gorgonzola, ricotta, mascarpone, parmezan czy nawet polskie substytuty - rokpol, lazur, feta???? Odpowiedz Link Zgłoś
dagab3 Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 18:38 Gieziku Drogi, teraz aż mi głupio.... Jestem taką ignorantką w kucharzeniu ... no nie pomyślałam z jakiego sera :) po prostu zachciało mi sie sosu serowego do makaronu. Bylabym ogromnie rada, gdybyś mi podrzucił przepisy na jakieś poslkie substytuty, bo na oryginały raczej mnie nie stać. Na przykład sos serowy z fety brzmi nieźle. A w ogóle Gieziku cieszę sie, ze sie odezwałeś. Niejedna potrawa przez Ciebie opisywana doprowadzała mnie do szału i frustyracji, że ja takiego czegoś nigdy nie zrobię. No moze kiedyś gdy sie podszkolę. serdecznie pozdrawiam Dagab3 Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 18:42 eee, tam głupio. Czasem kazdy z nas ma jakies przyzwyczajenia "slowa klucze w lowie" i dopiero ktos pokaze ze jest inaczej, i dzieki temu i tak sami "otwieramy wlasny umysl". W kuchni jest to niezmiernie konieczne. Idac tym tropem mam inna propozycje - powiedz, jak myslisz co pasuje do fety - jakie ziolo, jaki inny skladnik ???? Odpowiedz Link Zgłoś
dagab3 Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 18:45 Mnie feta kojarzy sie od razu z oliwkami, bazylią, dodałabym jeszcze papryczkę świeżą, i hmmmm nie wiem co jeszcze :) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 18:53 no to masz juz trop. Wyobraz sobie - gotujesz makaron (zaraz sie okaze jaki pasuje ;) ) W miedzyczasie na patelni rozgrzewasz oliwe - juz pachnie. Warto dodac czosnek (zawsze warto :) ), no i co dalej..... swieza papryke pokrojona w male "romby", tak tylko zeby sie zagrzala - na duzym ogniu. Zmniejszyc ogien i dodajesz pokruszoną fete. Powinno sie rozpuscic. Oliwki - mozna dodac (ale jesli to czarne i chyba raczej na sam koniec, raczej dla podkreslenia smaku, no i troche wizualnie zeby byly). I bazylia, no jesli jest czosnek to bazylia musi byc. 2 opcje do wyboru - albo bazylie dodac posiekana, albo przesmazyc na oddzielnej patelni cale listki na oliwie (krotko) i dodac do potrawy na samym koncu. Mamy dosc kleisty sos na bazie oliwy i sera z malymi kawalkami..... jaki makaron??? ja bym wybral krotki z jakims fałdkami (z dostepnych casarece), albo z z żebrowaną powierzchnią (wszelkie rurki krotkie, i tzw. muszelki a w oryginale pipe rigate) Odpowiedz Link Zgłoś
dagab3 Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 18:56 ojejku.... dopiero co jadłam i znów zgłodniałam...obiecuję, nastepnym razem robię TO!!! Dzięki wielkie Gieziku. Jesteś po prostu genialny!! pozdrawiam dagab3 Odpowiedz Link Zgłoś
giezik PS 27.10.04, 18:59 ja osobiscie dodal bym do papryki slodkiej odrobine pocietej chili (suszonej nawet) no i obficie popieprzyl na koncu Odpowiedz Link Zgłoś
dagab3 Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 18:58 A pomyśleć , ze byłam dumna ze swojego sosu na bazei przecieru pomidorowego i serka topionego. Toż to profanacja!! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: sos serowy do makaronu 27.10.04, 20:42 kopiuję swój post: Sery w maire dowolne.. choc obecnosc jakiegoś pleśniaka typu Rokpol lub Gorgonzola jest IMHO niezbędna ja (oprócz sera śmierdziela ) daję np goude, emmentaler i parmezan albo emmentaler, mozzarelle i parmezan Konfiguracje dowolne a sposobów kilka: Sery pokroic w drobną kostkę i na to wrzucić dopiero co ugotowany makaron,. Dodać odrobinę masła. MIeszac aż zaczną sie rozpuszczać. Posypac parmezanem/ Na patelnie wlac odrobine ol;iwy. dodaćac smietanę rozgrzac, wrzucić sery (np starte). Mieszac, doprawić. Uwaga, bo czasami całosc lubi sie skawalić. Makaron gotować, sery zetrzec i na zimno wymieszac ze smietaną. Gorący makaron wrzucuić do serów. Całosc wstawić do piekarnika. Czekać az sery zaczną sie rozpuszczać/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: sos serowy do makaronu IP: *.upc-g.chello.nl 27.10.04, 21:23 Sos serowy ekspresowy2 serki topione (kie³baski), 1/2 szklanki bulionu (mo¿e byæ z kostki), 1/2 szklanki œmietany albo mleka, dodatki typu sól, pieprz, zio³a, natka, koperek, pokrojona drobno szynka, kie³basa peperoni Do rondelka wlewamy bulion, jak bêdzie dobrze ciep³y wyciskamy z kie³basek serek topiony (ten rozpuszcza siê najszybciej) jak ser siê rozpuœci dodajemy mleko lub œmietanê - ja je dodajê "na oko", tak, ¿eby mia³o to konsystencjê sosu, wiêc nie mo¿emy mlekiem zbyt rozgêœciæ itd. Na koniec dodajemy przyprawy i dodatki To przepis od mojej kolezanki. Ja dzisiaj robilam tez makaron z sosem serowym, sos serowy z torebki byl (wstyd, ale trudno :). Jako dodatki byly: pokrojona w kostke cebula podsmazone, pokrojone w plasterki pieczarki, dorzucone do cebuli, mieso mielone, tez dorzucone, pokrojone 2-3 pomidory bez skorki. Na koniec dorzucamy podgotowane brokulki. Do tego wlewamy sos serowy, przyprawiamy jak jeszcze trzeba i na koncu ugotowany makaron, np penne albo inny. Wszystko razem mieszamy, na talerz i posypujemy natka pietruszki. Zamiast mielonego mozna dac np pokrojona piers z kurczaka. Odpowiedz Link Zgłoś