Dodaj do ulubionych

Le cordon bleu "Kuchnia domowa"-recenzja przepisów

02.11.04, 10:28
Wpadłam na pomysł, że skoro tylu mamy kolekcjonerów tych książeczek, może
podzielimy się uwagami n/t przepisów w nich zawartych? Co Wy na to?
Póki co, mogę oceniać ciasta i ciasteczka, bo zrobiłam ich wiele oraz zupę
cebulową z książki "Zupy" - bardzo pyszna i aromatyczna.

Z ciast zrobiłam i polecam:
"Ciasta i ciastka":
ciasto z orzechami pekan
tarta cytrynowa
tarta pomarańczowa
tarta z prażonymi migdałami
bananowe tarty tatin
tarta rabarbarowa
tarta babci
"Tarty":
z serem ricotta i szpinakiem
ze szpinakiem i serem brie
z pomidorami, bazylią i mozzarellą
z kozim serem i rzeżuchą
Obserwuj wątek
    • Gość: alienor Re: Le cordon bleu "Kuchnia domowa"-recenzja prze IP: *.crowley.pl 02.11.04, 15:57
      Dzisiaj mam w planach tarte prowansalska z "Tart", jutro moge sie podzielic
      doswiadczeniem. A jakie wyszly Ci tarty szpinakowe (ta z brie i ta z ricotta).
      Chce je robic w nastepnej kolejnosci.
      • Gość: wanilka77 Re: Le cordon bleu "Kuchnia domowa"-recenzja prze IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.11.04, 16:08
        zrobiłam wczoraj mufinki z jabłkiem - wyszły OK, a z "Tart" - tartę szpinakową -
        zaserwowałam gościom i byli zachwyceni, poprosili o przepis. Na razie tylko
        tyle udało mi się zrobić, ale będę się z Wami dzielić uwagami.
        No zapomniałabym, nie mam książki Kuchnia Włoska, ale Giezik podawał z niej
        przepis na zupę czosnkowo-cukiniową - robiłam i była pyszna!
      • lis_ka Re: Le cordon bleu "Kuchnia domowa"-recenzja prze 02.11.04, 17:04
        Tarty szpinakowe były b. smazne - każda z nich zupełnie inna. Mi bardziej
        odpowiadał smak z serem brie, ta była na cieście francuskim.
        Z ricottą - bardziej łagodna, moim zdaniem na letni piknik na trawie:)
        • Gość: alienor Re: Le cordon bleu "Kuchnia domowa"-recenzja prze IP: *.crowley.pl 02.11.04, 17:35
          A ciasto francuskie robilas uczciwie, t.j. wedlug ich przepisu na koncu
          ksiazki, czy z mrozonego? Ten przepis mnie kusi, zeby go wyprobowac, ale
          przeraza mnie czas trwania: 1 dzien!! Czy warto to zrobic samemu?
          • Gość: Liska Re: Le cordon bleu "Kuchnia domowa"-recenzja prze IP: 81.210.125.* 02.11.04, 17:54
            Pewnie warto robić samemu, ale dla mnie to zbyt duże wyzwanie;-) Kupiłam
            gotowe, ale nie Bliklego (to, wg mnie zeszło na psy), ale jakiejś polskiej
            firmy - długi rulon, jasne opakowanie. Niestety nie pamiętam firmy, ale kupiłam
            w jakimś hipermarkecie.

Upiecz tą tartę. Jest świetna.
            • Gość: alienor Re: Le cordon bleu "Kuchnia domowa"-recenzja prze IP: *.crowley.pl 03.11.04, 10:54
              Na pewno upieke, w koncu dla szpinakowych przepisow kupilam te ksiazke. Wczoraj
              upieklam tarte prowansalska. Wyznaje, ze jeszcze jej nawet nie sprobowalam, bo
              pieklam ja w nocy (skonczylam o pierwszej), ale wyglada niezwykle apetycznie i
              nie moge sie juz doczekac obiadu. Jesli chodzi o proces produkcji, to ciasto
              sprawilo mi troche klopotow. Jest to ciasto drozdzowe i przepis mowi, ze nalezy
              je wyrabiac 5 min albo tak dlugo, az przestanie sie przyklejac do stolnicy.
              Wyrabialam 10 min, ciasto okrutnie przylepialo mi sie do rak i do stolnicy, w
              10-tej minucie juz nieco mniej, ale jednak nadal, wymieklam i dalam mu spokoj,
              bo mi rece odpadaly, odstawilam do wyrosniecia. Czy ktos wie, czy gdybym byla
              cierpliwa i wyrabiala dalej, to rzeczywiscie przestaloby sie przyklejac, czy
              nalezy jednak dodac troche czegos suchego, pewnie maki? Farsz natomiast robilo
              sie milo, latwo i przyjemnie, z tym ze nie odwazylam sie smazyc baklazana
              bezposrednio po obraniu go ze skorki i pokrojeniu, posolilam go i odstawilam,
              choc przepis o tym nie wspomina. Farsz wyszedl pyszny.
              • Gość: alienor Re: Le cordon bleu "Kuchnia domowa"-recenzja prze IP: *.crowley.pl 04.11.04, 09:52
                Tarta prowansalska jest pyszna, czuje sie bardzo zachecona do dalszych
                eksperymentow. Na drugi ogien idzie tarta z porem i serem brie, ostatnio chodza
                po mnie pory, wiec tarty szpinakowe musza jeszcze poczekac. W ktoryms ze
                starszych numerow "Kuchni" wypatrzylam przepis na tarte z czerwonej cebuli, w
                karmelizowanym cukrze i winie, z kozim serem. Dostalam slinotoku czytajac
                przepis i ta bedzie nastepna w kolejce. Zdam sprawe z rezultatow. A tak na
                marginesie: na okladce ksiazeczki o tartach jest zdjecie tarty, ktorej nie ma w
                srodku! Nie ma na nia przepisu! Wyglada to na tarte szpinakowa, ale dwie
                szpinakowe przedstawione w srodku wygladaja inaczej. Skandal, bo ta na okladce
                wyglada najbardziej apetycznie.
    • Gość: Nobullshit Re: Le cordon bleu "Kuchnia domowa"-recenzja prze IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 02.11.04, 16:54
      Lisko, to bardzo ryzykowny pomysł :)
      bo nie udało mi się dostać książeczki o tartach, które uwielbiam - i jeść
      i robić, i zaraz zacznę Cię błagać o przepisy. No może nie zaraz,
      bo wyjeżdżam, ale po powrocie.

Ja mam Mufinki i zrobiłam:
      - z gruszkam
      - z malinami
      - z suszonymi morelami
      - z bananami i kandyzowanym imbirem

Wszystkie polecam, tylko w tej ostatniej radzę dać mniej cukru,
      bo wychodzi ulepek. Szczegółowe "recenzje" w wątkach o mufinkach.
      • lunatica nobullku, 02.11.04, 17:59
        nic straconego tę o tartach możesz spokojnie zamówić w necie.
        "tarty i inne wypieki"
        www.mareno.pl/ksiazka.php?isbn=3-8290-4276-0
        wysylkowa.pl/ks243824.html
        właściwie to gdzie Ty jesteś?
        miało Cię nie być :-))
    • giezik Re: Le cordon bleu "Kuchnia domowa"-recenzja prze 03.11.04, 08:04
      cielecina z cytryna i kaparami (kuchnai wloska)
      Przepis prosty i banalny, w sumie przygotowanie zajmuje 30 min.
      Sos maslany na bialym winie, z dodatkiem kwaskowych kaparow i cytryny powoduje, ze w zimne dni mamy odrobine lata na talerzu.
      Zamiast cieleciny pasuje do poledwicy wieprzowej, piersi kurczaka.
      na talerzu wyglada identycznie jak na zdjeciu ;)
    • wanilka77 Ponieważ Gieziku 03.11.04, 10:22
      my tu zgormadzeni nie mamy Kuchni Włoskiej, poprosimy o dokładniejszy przepis -
      z góry dziękujemy ;)
      • agus7 czy to przypadkiem... 03.11.04, 12:14
        nie jest przypadkiem wlasnie przepis wspomniany przez giezika?:
        www.blekitnawstazka.org.pl/index.php?action=przepisy&nr=6&sub=6
        • Gość: giezik naet sie cholera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.04, 15:09
          nie chcialo komus zmienic nieco tresci (jak juz zrodla nie podają).
          Eh lenistwo.
          Tak dokladnie to samo
    • Gość: Liska "W jednym garnku"- ciecierzyca na ostro IP: 81.210.125.* 03.11.04, 16:46
      zrobiłam i wlaśnie jem. Pyszna - ostra, z pomidorami, papryką i natką
      pietruszki.
    • qubraq Re: Le cordon bleu "Kuchnia domowa"- 03.11.04, 18:18
      Kupiłem sobie dzisiaj na Koszykowej "Jeden garnek" i "Śniadania". Zobaczymy co
      to jest. Gdzie mozna dostać "Zupy"?
      Andrzej
      • Gość: Liska Andrzeju, IP: 81.210.125.* 03.11.04, 18:56
        a co jeszcze jest na Koszykowej?
        • pinos Re: Andrzeju, 03.11.04, 19:19
          Ja nie Andrzej, ale podaję:
          Potrawy z kurczaka (stare koszyki)
          Czekolada (nowe Koszyki)
          Zima (nowe)
          W jednym garnku (nowe)
          Lato (nowe)
          Śniadania (nowe)
          Ciasteczka (nowe)
          Torty i ciasta (nowe)
          Mufinki (nowe)
          Desery (nowe)

Część z kupionych przeze mnie na nowych Koszykach, jest na starych, ale
          kurczaki są tylko na starych.

A ponadto Kulinaria Europy.

A w dodatku na Koszykach dają karty rabatowe... jeszcze 10% taniej można wsio
          kupić...
          • Gość: Liska Re: Andrzeju, IP: 81.210.125.* 03.11.04, 19:28
            dzięki za info. Chyba się tam przejadę.
            :)
          • qubraq Pinos! 03.11.04, 20:38
            Dzięki za wyręczenie mnie bo byłbym w kłopocie
            Andrzej
            • pinos Re: Pinos! 03.11.04, 23:03
              Ależ nie za ma co. Ja sobie po prostu zasponsorowałam wczoraj za cudze 9 z
              podawanych 10 :o)
    • sawsan83 czekolada 03.11.04, 20:19
      poki co robilam tylko czekolade na goraco (ale wrzucilam wiecej czekolady i
      pieprzu, a mniej cukru) i waniliowe krowki z bialej czekolady z pistacjami -
      zgodnie z ostrzezeniem niesamowicie slodkie, ale jakze pyszne... polecam ;)
      • Gość: Liska Re: czekolada IP: 81.210.125.* 03.11.04, 20:44
        a użyłas pistacji solonych czy niesolonych? A jeśli tych drugich, to gdzie
        można je kupić?
        • sawsan83 Re: czekolada 03.11.04, 22:00
          przeplukalam i wysuszylam solone :)))
          • giezik mufinki malinowe - recenzja nobullshit 04.11.04, 08:18
            cytuje:
            "Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
            Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
            Aaaaaaaaaaaaaa"

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16497899&wv.x=2&a=17195466
            • Gość: wykończona Re: mufinki malinowe - recenzja nobullshit IP: 213.17.230.* 04.11.04, 11:35
              No i dobrze mi tak. Wykończyliście mnie w końcu psychicznie tymi mufinkami. Ile
              można czytać? Doszłam do ściany. Koniec czytania. Wypieki (poza pizzą) to nie
              jest moja specjalność, ale kupuję dzisiaj foremki (zespolone mufinkowe) i w
              weekend robię. Przekonują mnie najbardziej te nie słodkie...:)
              Dobrze mi tak...
          • Gość: mwookash Ja zrobiłem z solonymi IP: *.man.polbox.pl 04.11.04, 09:57
            i z wedlowskiej białej czekolady. Smakowały ok. 20 osobom które częstowałem :)
            Były całkiem dobre. Baaardzo słodkie. Zastanawiam się czy następnym razem dać
            inną białą czekoladę.
            • sawsan83 Re: Ja zrobiłem z solonymi 04.11.04, 10:34
              jakoś nie smakuje mi biała wedlowska, spróbuj ze świstakową ;)
    • dziuunia Kotlety wieprzowe z szałwią-Zima 07.11.04, 15:54
      Dzisiaj na obiad były.Bardzo smaczne,podałam z zapiekanką ziemniaczaną z
      czosnkiem i tymiankiem i z surówką z kapusty kiszonej.Trochę musiałam zmienić
      bo miałam zwykłe kotlety schabowe bez kostki,i nie takie wielkie jak w przepisie
      (180 g).Kotlety rozbiłam trochę i nie wstawiałam do piekarnika bo wyschłyby w
      tym przypadku.I do sosu dodałam więcej miodu bo zbyt kwasny wyszedł mimo
      zastosowania wina półwytrawnego a nie wytrawnego i zmniejszenia ilości soku
      cytrynowego.Ale danie do powtórzenia jak to szanowna giezikowa mua żonka
      określa ;)
      • giezik zapiekanka ziemniaczana z łososiem-Zima 07.11.04, 16:13
        mua zonka dala 9 na 10.
        Trzeba troche popracowac, nad smietana, ktorej jest za duzo. No i ciekawe, ze pora nie czuc
    • lis_ka Tarta z melasą i migdałami / "Zima" 07.11.04, 20:20
      no cóż... średni to smak, niestety. I chyba nie z braku moich umiejętności
      kulinarnych, a tak ten typ ma... Wygląda pięknie, ale masa jest migdałowo-
      cytrynowa. Dziwna.
    • Gość: mwookash Dania z ziemniaków IP: *.man.polbox.pl 08.11.04, 08:44
      Bardzo smaczna zupa z kukurydzy, boczku i ziemniaków. Brakowało mi jedynie
      liści kolendry dosypałem trochę pokruszonych ziaren
    • Gość: alienor Tarta z porem i serem brie - recenzja IP: *.crowley.pl 08.11.04, 09:41
      Wczoraj na obiad zrobilam tarte porowa z serem brie ("Tarty i inne wypieki").
      Byla przepyszna. Troche mnie meczylo, ze autor nie zaleca dodania zadnych
      przypraw, tylko troche soli do ciasta. Zdzierzylam i nie dodalam nic, nawet nie
      posolilam porow podzczas duszenia, choc reka ze "szczypta soli" zawisla przez
      chwile z wahaniem nad rondlem. Zdzierzylam jednak i dobrze. Tarta jest bardzo
      lagodna w smaku, dominuje smak porow, a podwojna porcja ciasta (na spodzie i z
      wierzchu) plus ser sprawiaja, ze nawet niewielka porcja jest bardzo sycaca. W
      porownaniu z tarta prowansalska, ktora upieklam w tamtym tygodniu, ta
      zdecydowanie wychodzi na prowadzenie. Zrobienie tej pysznosci zajelo mi 2,5
      godz, lacznie z chlodzeniem ciasta i pieczeniem.
      • lis_ka Re: Tarta z porem i serem brie - recenzja 09.11.04, 10:01
        też ją wczoraj upiekłam.
        Ciasto lekko było za suche, musiałam dodać wody, ale tarta wyszła bardzo
        smaczna.
    • lis_ka Zupa czosnkowa - "Zupy" 09.11.04, 10:03
      chyba już było dużo na ten temat.
      Bardzo mi smakuje - kremowa, gładka i aksamitna. Jak zupa z porządnej
      restauracji, a nie domowa.
      Ale to porcja dla 1 osoby, a nie 4, bo sama zjadłam 3/4 garnka...
    • poughkeepsie Re: Le cordon bleu "Kuchnia domowa"-recenzja prze 09.11.04, 10:37
      pod Waszym wpływem zamówiłam sobie te książki, które jeszcze były dostępne w
      internecie (bo niestety u mnie w Gliwicach w księgarniach nie widziałam) i
      wczoraj je dostałam :) No muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem, nie
      sądziłam, że są aż tak ładnie wydane :) Zaraz domówiłam to co jeszcze udało mi
      się znaleźć i w nabliższym czasie zabieram sie za testowanie przepisów.
      Acha-gdyby ktoś gdzieś widział muffiny albo makarony to proszę o namiar :)

Zacznę chyba od dań z ziemniaków, bo jestem pod wrażeniem przepisów, jak coś
      upichcę to podrzucę opis wrażeń :)
      pozdrawiam i dzięki za poszerzenie kulinarnych horyzontów :)
      P.
      • carol23 Mufiny 09.11.04, 11:12
        Znalazłam Mufiny w księgarni poczytaj.pl. można jeszcze zamówić. Moje są juz w drodze :) Pozdrawiam
        • poughkeepsie Re: Mufiny 09.11.04, 11:20
          o, wielkie dzięki :) tylko nie opłaca mi się zamawiać jednej książki i płacić
          za przesyłkę praktycznie tyle co za książkę :] szczególnie po moim ostatnim
          zakupowym szaleństwie. Może przetrwają do przyszłego miesiąca to wtedy
          poszaleję :)
          Acha-czy ktoś wie ile się czeka na książki z vivid.pl?wysylkowa kulturalnie
          powiadamia o realizacji zamówienia i terminie, w którym się można spodziewać
          przesyłki, a vivid nawet potwierdzenia nie przysłał :]
          • carol23 Vivid 09.11.04, 22:06
            Jeżeli chodzi o vivid to również czekam na jakikolwiek znak:)
            Zamawiłam również w bookservice.pl i przysłali mi informację o wysłaniu i zralizowaniu przesyłki-ale vivid milczy jak zaklęty.Jednak to chyba potrwa...
            • dziuunia Re: Vivid 09.11.04, 22:11
              Zamówiłam u nich książki w niedzielę dwa tygodnie temu.Przysłali potwierdzenie
              w poniedziałek i cisza.Odezwali się dopiero dzisiaj i napisali że mufinek nie
              mają.Zamawiałam jeszcze dwie książki i tamte podobno juz wysłali także
              pozostaje mi czekać dalej.
              • carol23 Re: Vivid 10.11.04, 00:30
                Jeżeli chodzi o Mufinki to zamówiłam właśnie w poczytaj.pl zdaje się w piątek, a w poniedziałek dostałam maila, że paczka w drodze. I czekam :)
                • Gość: wanilka77 Ciasteczka owsiane IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.11.04, 08:20
                  Zrobiłam wczoraj wieczorem z książeczki "Ciasteczka". Są średnie. Dla mnie za
                  słodkie. Rosły w piekarniku jak głupie. Piszą, żeby je piec 10-12 min w 180 st,
                  ale to za mało, chyba że z termoobiegiem.
    • wanilka77 Szarlotka amerykańska z "Deserów" 11.11.04, 16:25
      właśne pałaszuję jeszcze ciepłą. Bardzo dobra, nie jest bardzo słodka - taka w
      sam raz. Ciasto wyszło kruchutkie, a jabłuszka... hmmm... pychota. Polecam
    • Gość: Liska Kremowa zupa pomidorowa "Zupy" IP: 81.210.125.* 14.11.04, 17:38
      zamiast bulionu z kurczaka, dałam wywar z warzyw. Zupa wyszła re-we-la-cyj-na!
      Na wierzchu kropka ze śmietany i trochę tartego parmezanu.
      To chyba najlepsza pomidorówka, jaka zrobiłam.

• dziuunia Lisko,wrzuć przepis na tę zupę plizzzz :)))n/txt 14.11.04, 17:40

• Gość: wanilka77 Re: Lisko,wrzuć przepis na tę zupę plizzzz :)))n/ IP: *.aster.pl 14.11.04, 23:00
          Nie Liska, ale podaję przepis:
          1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
          1 cebula, pokrojona w talarki
          2 ząbki czosnku, posiekane
          3 gałązki bazylii
          1 gałązka świeżego tymianku
          1 listek laurowy
          2 łyżki przecieru pomidorowego
          1 kg bardzo dojrzałych pomidorów, poćwiartkowanych
          szczypta cukru
          250 ml bulionu z kurczaka
          100 ml śmietany
          świeże listki bazylii, pokrojne w podłużne paski do przybrania
          1. Podgrzać olej w rondlu i delikatnie smażyć cebulę przez 3 minuty, aż
          zmięknie ale się nie zrumieni
          2. Dodać czosnek, bazylię, tymianek, listek laurowy, przecier pomidorowy i
          świeże pomidory. Przyprawić cukrem, solą czarnym pieprzem. Nalać bulionu z
          kurczaka i doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień, przykryć i gotować
          na wolny ogniu przez 15 minut. Wyjąć listek laurowy.
          3. W mikserze zetrześ warzywa i przecedzić przez drobne sito. Ponownie umieścić
          w garnku, dodać śmietanę i podgrzać. Sprawdzić czy jest właściwie przyprawiona.
          4. Podawać w miseczkach lub w wazie, przybierając paskami bazylii
          Rada Szefa Kuchni - jeżeli pomidory są już posezonowe, można użyć konserwowych.
          Źródło: Zupy Kuchnia Domowa - wyd. Konemann seria Le Cordon Blue
    • Gość: wanilka77 3 recenzje IP: *.aster.pl 14.11.04, 23:03
      1. Zupy - kremowa zupa z kalafiora - bardzo średnia, jakoś mi tego mleka było
      tam za dużo
      2. Dania z ziemniaków - Gratin dauphinois - pyszne
      3. Mufinki - Nobull miała całkowitą rację!!! Mufinki z malinami i kruszonką
      hmmmmm, pyyyyszne!!!!!!
    • giezik pierożki w sosie rozmarynowo-czosnkowym 15.11.04, 06:32
      Ten przepis zmienił odrobine moje podejscie do pierogów - naszych klasycznych. Czasem wiec dla odmiany warto zrobic jakis aromatyczny sos, zamiast podsmażenia na patelni. Te z tego przepisu po raz pierwszy zrobilem z paczki (tortelini), a sos oddzielnie, po raz drugi juz wlasnorecznie w calosci.
      Warto sie bawic w lepienie, efekt wynagradza to w calosci
      • Gość: wanilka77 Re: pierożki w sosie rozmarynowo-czosnkowym IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.11.04, 09:50
        A z której książeczki są te pierożki? Jeżeli z Makaronów lub Kuchni Włoskiej to
        oczywiście poproszę o wklepanie przepisu ;) Z góry dziękuję
        • giezik sie robi 15.11.04, 14:07
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14978303&a=14980053
    • Gość: literki remoulade selerowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 11:27
      z "Warzyw": bardzo, bardzo fajna, ciekawa odmiana dla selera
    • Gość: Liska Kulki z grochu i sezamu - "Warzywa" buuuuuuu IP: 81.210.125.* 16.11.04, 22:08
      ohydztwo.
      Po pierwsze - za dużo oleju. Masa zamiast być ścisła, rozłazi się i rozpływa.
      Na patelni w wysokiej temp. kulki się paliły, na niższej wszystko popłynęło.
      Resztki, jakie zebrałam i próbowałam skonsumować, smakowały gorzej niż
      wyglądały.
      A sos był jak mleko z dodatkiem oliwek.
      2 h roboty i wszystko poszło do śmieci.
      Buuuuu
      • giezik Re: Kulki z grochu i sezamu - "Warzywa" buuuuuuu 17.11.04, 06:45
        no i dobrze, o tyle zeby nie bylo ze to jakies cudo, co zawsze wszystko sie udaje :)
      • taka_tam Re: Kulki z grochu i sezamu - "Warzywa" buuuuuuu 17.11.04, 11:03
        dobrze, że zajrzałam na ten wątek! miałam w planach te kulki na dzisiejszy
        obiad... dzięki, lisko, za ostrzeżenie.
      • dziuunia Re: Kulki z grochu i sezamu - "Warzywa" buuuuuuu 17.11.04, 11:58
        Może to miało być coś na kształt falafelu z ciecierzycy?Tylko groch nie ten?
        Może tłumacz źle przetłumaczył,przeciez ciecierzyca jest po ugotowaniu właśnie
        zwarta i dość sucha żeby formować z niej kulki.
        • lis_ka Re: Kulki z grochu i sezamu - "Warzywa" buuuuuuu 17.11.04, 15:42
          bardzo możkiwe, Dziuniu.
          Ciecierzyca ma chyba bardziej spoistą konsystencję. A może za dużo tego oleju
          było? 80 ml na 170 g (suchego) grochu. Zamiast pomyśleć, wlałam wszystko bez
          zastanowienia. Generalnie - strasznie to było mdłe brghuuu!

Giezik - racja! Dzięki tej wpadce udało mi się nie kupić kolejnych książek
          konemanna z amerykańskiego amazona, które miałam ochotę zamówić wczoraj:-)))
    • Gość: mwookash Zima - barszcz czerwony IP: *.man.polbox.pl 17.11.04, 15:38
      Zastanawia mnie dodanie dwóch białek do barszczu. Bałem się i nie dodałem.
      Barszcz wyszedł dobry ale czy może wyjść zły barszcz czerwony?
      • lis_ka Re: Zima - barszcz czerwony 17.11.04, 15:44
        Pewnie, że może. Powinieneś spróbować zup w wykonaniu mojej sąsiadki - cebulowa
        wygląda np jak pomyje;-)
        • Gość: mwookash Moja zupa z czerwonej cebuli, choć pyszna... IP: *.man.polbox.pl 17.11.04, 15:48
          wyglądała potwornie. Pomógł jej keks z bielutkiej śmetany, posypanie zmieloną
          słodką papryką i natka z pietruszki.
          • Gość: Nobullshit Re: Moja zupa z czerwonej cebuli, choć pyszna... IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 17.11.04, 15:53
            Mógłbyś wrzucić przepis? (Nie mam "Zup".)
            Po wyprodukowaniu zupy koloru brudnej ścierki (z kolorowej fasoli)
            chyba nic mnie już nie zrazi, a czerwoną cebulę uwielbiam.
            • Gość: mwookash Ta akurat była chyba z "Kuchni" IP: *.man.polbox.pl 17.11.04, 15:59
              Ale sprawdzę i zobaczę i mogę też podać na cebulową z LCB
              • nobullshit Re: Ta akurat była chyba z "Kuchni" 17.11.04, 16:06
                Gość portalu: mwookash napisał(a):
                > Ale sprawdzę i zobaczę i mogę też podać na cebulową z LCB

Poproszę tylko o tę z czerwonej cebuli, źródło obojętne.
                Na "zwykłą" mam około kilku przepisów.
                Dzięki :)
                • giezik jesli trzeba 17.11.04, 16:17
                  podam na zwykla ktora ma kolor zlocisty a nie brudnej sciery
                  • Gość: wanilka77 Re: jesli trzeba - oczywiście, że trzeba IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.11.04, 16:26
                    drogi Gieziku - odezwała się Twoja wierna fanka - ładnie prosimy ;)
                    • giezik Re: jesli trzeba - oczywiście, że trzeba 17.11.04, 16:36
                      bardzo szybka, i bardzo smaczna
                      6 cebul (ok. 1 .kg) pokroic w cienkie krazki i przesmazyc na masle (60 g) na malym ogniu - ok. 15 - 20 min. Dodac lyzeczke cukru i 3 lyzki maki) smazyuc chwile (2-3 min) az cebula przybierze zloty kolor (ten proces powoduje, ze nie bedzie koloru szmaty). Podlac kubkiem bialego wina wytrawnego i po zagotowaniu zalac 2 litrami wywaru (jarzynowego jesli ktos nie jada miesa, lub drobiowego).
                      Powinno sie pogotowac na malym ogniu z godzine (choc jak mus to moze mniej).
                      POdawac z bagietka (moze byc posypana serem i posmarowana czosnkiem i zapieczona)

Z niewielkimi modyfikacjami pochodzi z duzej ksiazki Konnemana (znowu ;) ) - Dania Jarskie. Wielka Ksiega Kucharska
                      • Gość: wanilka77 Re: jesli trzeba - oczywiście, że trzeba IP: *.aster.pl 17.11.04, 18:56
                        Wielkie dzięki. A tak a'popos to nie wiem czy wiesz, że cała mania
                        konemannowska to przez Ciebie, bo np. ja to właśnie od Ciebie usłyszałam o tych
                        książeczkach. a teraz jeszcze piszesz o innych... tamte już wykupiliśmy ;)
                        czyżby teraz kolej na następne???
                        • Gość: Liska Re: jesli trzeba - oczywiście, że trzeba IP: 81.210.125.* 17.11.04, 19:11
                          Bo Giezik tak naprawdę jest prezesem Konemanna;-)
                          • Gość: giezik-Konneman Re: jesli trzeba - oczywiście, że trzeba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 19:19
                            no ale juz za pozno na ratunek

PS. nie moge sie zalogowac; o co chodzi
                          • Gość: wanilka77 Re: jesli trzeba - oczywiście, że trzeba IP: *.aster.pl 17.11.04, 19:20
                            no i wydało się ;)))
    • Gość: literki Tian warzywne - "Warzywa" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 21:56
      Super!
      ziemniaki faktycznie powinny być przesmażone (czyli tak jak w przepisie) - ja dałam podgotowane; szpinak - mrożony, odparowany i pasowało; sycące i bardzo smaczne - polecam!
    • lis_ka "Mufinki" z suszonymi śliwkami 19.01.05, 09:13
      Bardzo szybkie w przygotowaniu. Lekko maślane, z chrupiącą posypką. Idealne do
      herbatki lub na śniadanie.
      Przepis na 12 dużych muffinów.

• Gość: g Re: Le cordon bleu "Kuchnia domowa"-recenzja prze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 09:20
      wreszcie dopadłam "tarty":)
      I dla tych co poszukują do kompletu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19542223
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka