Gość: perry IP: *.proxy.aol.com 04.11.04, 07:55 prosze o pomoc i jakis fajny przepis, dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbamamaa Re: cwibak - jak to sie robi 04.11.04, 08:02 Cwibak to jest dawna, teraz już rzadko używana nazwa ciasta biszkoptowego. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: cwibak - jak to sie robi 04.11.04, 08:23 moja teściowa piecze cwibak, jak dla mnie jest to ciasto na podobieństwo keksu. Dodam, ze tesciowa mieszka w Krakowie - może to jakiś regionalizm? Odpowiedz Link Zgłoś
barbamamaa Re: cwibak - jak to sie robi 04.11.04, 08:39 Obydwie mamy rację. Cwibak wg Słownika Wyrazów Obcych to: 1.ciasto biszkoptowe pieczone dwukrotnie, 2.(reg) keks A to podwójne pieczenie polega na tym, że piecze się biszkopt w foremce- keksówce, studzi, kroi na plastry i jeszcze raz podpieka w piekarniku na rumiano. Efektem tych zmagań są po prostu sucharki o smaku zależnym od dodatków do ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: cwibak - jak to sie robi IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 04.11.04, 09:41 Cwibak to inaczej Keks, piekę go zawsze na Boże Narodzenie, jest to ciasto z bardzo dużą ilością przeróżnych bakali. Podam przepis wieczorem, bo jestem teraz w pracy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perry Re: cwibak - jak to sie robi IP: *.proxy.aol.com 04.11.04, 10:56 macie racje, ze cwibak to po krakowsku taki odpowiednik keksu tylko z duza iloscia bakali, a na przepis ewy bede czekac niecierpliwie do wieczora, pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: cwibak - jak to sie robi 05.11.04, 10:06 Rzeczywiście zwei-back (dwa razy pieczone) ale jak? Dwa razy do pieca? Wystudzić i dopiec? Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: cwibak - jak to sie robi 04.11.04, 18:26 kacik-kucharski.republika.pl/ciasta/Cwibak.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: cwibak-keks-przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.04, 23:04 25dag masła 25dag mąki 5 dużych jaj 25 dag cukru otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżki alkoholu bakalie Bakalie rozdrobnić i wymieszać z dwoma łyżeczkami mąki. Masło ucierać, dodając jednocześnie po jednym całym jajku, po trochu cukru i mąki, zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać aromaty i bakalie. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (200 stopni) piec ok. 40 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perry Re: cwibak-keks-przepis IP: *.proxy.aol.com 05.11.04, 07:04 ewo, slicznie dziekuje za przepis, bede probowac w ten weekend Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: do Perry IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 05.11.04, 09:25 Koniecznie napisz jak wyszedł! Mi zawsze wychodzi ładnie wyrośnięty i pyszny! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś