mwookash 09.11.04, 14:26 Na razie planowałem usmazyć je na głębokim oleju w cieście piwnym . Nie mam niestety przepisu na zwykłe placki z jabłkami. A może coś innego? Danie na obiado-kolację. Z góry dziękuję za propozycje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basiul Re: Mam dużo jabłek... Co z nich zrobić? 09.11.04, 14:39 może ryż z jabłkami, cynamonem, śmietaną i cukrem waniliowym? zapiekany na przykład? albo racuszki z jabłkami polane śmietanką? pycha, aż się rozmarzyłam... Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Ale jak zrobić te racuszki 09.11.04, 14:41 Składniki na pewno mam ale jakie proporcje? Tyle książek kucharskich i żadnego przepisu na placki z jabłkami Odpowiedz Link Zgłoś
basiul Re: Ale jak zrobić te racuszki 09.11.04, 14:48 NIE ZNAM DOKŁADNYCH PROPORCJI - ROBIĘ NA OKO, CIASTO PODOBNE DO NALEŚNIKOWEGO, TROSZKĘ GĘSTSZE (MOŻNA DODAĆ TROCHĘ MAŚLANKI), DO TEGO WRZUCZASZ STARTE JABŁKA - ILE CHCESZ. DO CIASTA DODAJĘ JESZCZE DUŻO CUKRU WANILIOWEGO LUB OLEJEK WANILIOWY, CYNAMON, MIESZAM ŁYŻKĄ I NA PATELNIĘ (MUSI BYĆ DOŚĆ GĘSTE). PO USMAŻENIU LUBIĘ ZROBIĆ KLEKSA Z KWAŚNEJ ŚMIETANY LUB SOS WANILIOWY. MUSI SIĘ UDAĆ. POWODZENIA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: Mam dużo jabłek... Co z nich zrobić? IP: 81.210.22.* 09.11.04, 14:41 Jak naprwde duzo, to rob gar chutneya, bedzie w sloikach na zas i na prezenty pod choinke... Jablka to baza, a do tego oczywiscie: imbir, chili, gozdziki, kardamon, gwaizdki anyzu, pieprz czarny i kolorowy, czosnek, cebula. No i sol, cukier. Przedus cebule i czosnek, dodaj jablka w kawalkach, potem reszte przypraw, mieszaj i niech sie dusi i wymienia smakami. Po jakims czasie dodaj octu winnego bialego. Poniewaz jablka kompletnie sie rozpadna, to dobrze dodac cos co bedzie kawalkami... np. kilka sliwek?, albo na 15 minut przed koncem kawalki jablka swiezego. Ja zawsze dodaje obrana, samą zolta skorke od cytryny - na poczatku do duszenia. I do sloikow, sloiczkow itp. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash A z czym go potem zjeść? 09.11.04, 14:42 Szczerze mówiąc ciągle gdzieś mi się w książkach chutney przwija ale nigdy nie miałem okazji jeść Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: A z czym go potem zjeść? IP: 81.210.22.* 09.11.04, 14:48 My glownie wsuwamy do kanapek, serow i wedlin, ale do mies pieczonych, kotletow itp tez pasuje baaardzo. Mozna robic z kazdego owoca, wazne sa te pikantno- korzenne dodatki i troche octu. To daje podobny slodko-kwasno-pikantny smak, ale zawsze inny z powodu roznej bazy. Polecam. I stoi dlugo jak zawekujesz regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Dzięki. Mam jeszcze pytanie 09.11.04, 14:52 Czy dusisz czosnek i cebulę na jakimś tłuszczu, bo pewnie tak. Czy wystarczy do wyparzonego słoika wlać masę, zakręcić i odwrócić i wtedy się zawekują? Ja tak właśnie robię z prażonymi jabłkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: Dzięki. Mam jeszcze pytanie IP: 81.210.22.* 09.11.04, 14:56 Cebule i czosnek szkle jedynie na lyzce oliwy, bo to nie powinno plywac i byc tluste. Czyli na lyzke oliwy, na zimno wrzucam pokrojona cebule i pokrojony czosnek - nie drobno, bo zniknie zupelnie. Jak tylko sie zeszkli ladnie, to jablka do tego. Potem one juz same pomoga wszytskiemu swoim sokiem. Musi dlugo pykac i troche trzeba uwazac i przemieszywać. Tak, wystarczy wlac goraca mase i odwrocic, jak z prazonymi. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mwookash No i zrobiłem dwa słoiki chutneya IP: *.man.polbox.pl 23.11.04, 11:54 No i ostatnio jadłem z plackami z ziemniaków i serka topionego i było to interesujące doznanie smakowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: Mam dużo jabłek... Co z nich zrobić? IP: 81.210.22.* 09.11.04, 14:59 aaaha, imbir siwzy, nie w proszku. Papryczki chili tez lepiej nie w proszku, ale w kawaleczkach prawdziwych. Kawaleczki powinny byc widoczne, to są właśnie smaki chutneyowe, jak nagle zgryźniesz kawałek czosnku, kardamonu, imbiru itp :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash No akurat imbir leży w lodówce i czeka 09.11.04, 15:10 No to chyba się doczekał. A paprykę to mam taką grubo zmieloną extra ostrą z Węgier. Chyba będzie dobra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: No akurat imbir leży w lodówce i czeka IP: 81.210.22.* 09.11.04, 15:21 Na pewno sie nada. Ale dokup takze choc jedna mala chili... Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: Mam dużo jabłek... Co z nich zrobić? 09.11.04, 19:39 proponuje ciasto w 10 minut ono jest łatwe i z jabłkami ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Mam dużo jabłek... Co z nich zrobić? 09.11.04, 19:54 Mozna zrobic jablczanke, pyszna zupke. Do garnka wrzuc obrane jablka, dodaj gozdziki i gotuj chwile, nastepnie wyjmij gozdziki i zmiksuj. Dodaj smietane zmieszana z odrobina maki i zagotuj. Dopraw cukrem i cynamonem. Ja podaje z lanym ciastem lub z klasycznym grzybkiem (omlet biszkoptowy). A z obierek proponuje zrobic ocet jablkowy wlasnej roboty. Obierzyny ze zdrowych jablek wlozyc do szklanego naczynia. Zalac przegotowana slodzona woda w proporcji 2 lyzki cukru na 1 szklanke wody. Zawiazac naczynie plotnem a po 3-4 tygodniach ocet jest gotowy. Mozna stosowac do salat i zakwaszania innych potraw. Mozna stosowac jako srodek uodparniajacy na infekcje: dwa razy dziennie 2-4 lyzeczki octu z 2 lyzeczkami miodu, na pol szklanki przegotowanej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Mam dużo jabłek... Co z nich zrobić? 09.11.04, 21:08 Wyciąć tzw. gniazda nasienne, napełnić wnętrze konfiturą z żurawiny albo z wiśni i upiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 45-latek z doświad Re: Mam dużo jabłek... Co z nich zrobić? IP: *.unislaw.sdi.tpnet.pl 09.11.04, 22:05 Oddaj potrzebującym, lub jak jest rzeczywiście taki ich nadmiar zrób wino i też oddaj potrzebującym:) Odpowiedz Link Zgłoś
jutka1 Przepraszam,ze sie podczepie... 09.11.04, 22:52 Mialam zalozyc podobny watek... Czeka na mnie 100 (STO!!) kilo jablek (zimowych) z sadu. Co z nimi zrobic? Dzieki wielkie, Jutka a.k.a. Juttka, blizniaczka Jottki ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f 100 kg jabłek - Przepraszam,ze sie podczepie... 10.11.04, 12:01 Jutka, ocet na prezenty dla znajomych, to super sprawa.Nastaw wielki baniak. Ususz też ileś na zaś. Spróbuj chutney zrobić - kilka słoików. I rozdawaj, rozdawaj :-) Odpowiedz Link Zgłoś
7777777s Re: Przepraszam,ze sie podczepie... 10.11.04, 16:03 jutka, przy tej ilości to tylko przetwory, wino, suszone. Podpowiem ci mój sposób na oryginalny smak dżemu jabłkowego. Ponieważ dla mnie dżem z samych jabłek jest za kwaśny, to dodaję banany,(oprócz przypraw typu goździki, cynamon). Daje to taki delikatny, ciekawy smak.Używam wtedy do naleśników, szarlotki, jako nadzienie do rożków, na pieczywo. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota20w Re: Mam dużo jabłek... Co z nich zrobić? 09.11.04, 23:28 ocet jabłkowy a potem z tego np. czosnkowy, ziolowy jakiś np. kminkowy, estragonowy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue-skyyy USUSZYC!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 10.11.04, 13:04 ja tak robilam i dawalam dziecion do szkoly na lunch, sa wspaniale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesienny Pan ile? 20? 40 Kg? .. więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 17:42 jeżeli tak i są to odmiany stare piolskie (ważne by kilka odmian) to sok wyciśnij i CIDR zrób w balonie na sposób normandzki (bretoński) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facet% Re: ile? 20? 40 Kg? .. więcej IP: *.unislaw.sdi.tpnet.pl 10.11.04, 18:10 Zauważyłem,że większość pań zrobiłaby z tak wspaniałych owoców OCET i jeszcze jego przetwory:) Ja jako facet poważam jednak nie przesadzać i dokonać fermentacji jak noleży:) Odpowiedz Link Zgłoś