wana 10.11.04, 09:07 Kochani, czy ktoś z Was potrafi zrobić dobre ciasto na pizzę, takie prawdziwe? dzięki za pomoc!!!! Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jacek1f Re: Ciasto na pizzę IP: 81.210.22.* 10.11.04, 09:55 Wrzuć w yszukiwarkę, było wiele razy, nawet 3-4 dni temu tez :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa Re: Ciasto na pizzę 10.11.04, 10:25 Mam coś w swoich plikach, więc kopiuję. Ten jest na domową pizzę, ja też zbieram sie, żeby ją zrobić. Na obecną chwilę już nawet kupiłam drożdże :) - - 3 dkg drożdzy, - 0,5 szklanki wody, - łyżeczka soli, - jajko, - oliwa, - szczypta bazyli, - mąka, - i wszystko co na wierzch wg uznania. Do miski wsypać sobie łyżeczkę soli, wbić jajko, nabrać 0,5 szklanki wody i rozrobić w tym drożdze, po czym wlać do miski, dodać do tego łyżkę oliwy, dosypać mąkę i wyrabiać, mąkę wsypywać na "oko", aż ciasto zacznie odstawać od ręki i wyrobi się na jednolita masę; tak wyrobione ciasto rozłożyć na blasze i palcami uformować. Cała reszta: ja ciasto smaruję koncentratem i majonezem, posypuje odrobiną bazylii - to daje ten smak z pizzerii, a reszta to już moze być kompozycja dowolna każdego: co masz to wrzucasz i posypujesz serem :-) Ja daję wędlinkę, pieczarki, cebulkę, paprykę - wszystko wrzucam na surowo i posypuje serem. Tak przygotowaną pizze zostawiam do wyrośnięcia. Uwagi: Samo przygotowanie takiej pizzy to jakieś 15 min. Aaa, ta ilość ciasta jest na pizzę o średnicy 50 cm. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ciasto na pizzę 10.11.04, 10:47 Ciasto na pizze nie ma w skladnikach jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: Ciasto na pizzę 10.11.04, 11:18 Dzięki! Będę próbować ;-))) Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Ciasto na pizzę IP: *.algser.fcroc.nl / 81.175.86.* 10.11.04, 11:32 Kiedys czytalam, tez na forum zreszta, ze ciasto jak juz sie wylozy, to nalezy je najpierw posmarowac oliwa. Chyba zeby sosku z dodatkow nie wpijalo i nie bylo mokre Odpowiedz Link Zgłoś
kohol Re: Ciasto na pizzę 10.11.04, 12:03 Na podstawie któregoś przepisu z forum udalo mi się zrobić coś takiego: 25 g drożdży (1/4 paczki) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody łyżeczka cukru łyżeczka soli 1/2 kg mąki (ok. 3 szklanek) Mleko i woda mają być lekko ciepłe. Rozpuszczasz drożdże w mleku, potem dodajesz wszystko prócz mąki, potem mąkę po jednej szklance, zagniatasz, wałkujesz cieniutko, blachę wysmarowujesz tłuszczem, delikatnie kładziesz ciasto (z tych proporcji wyszły mi dwie spore pizze), zostawiasz w ciepłym miejscu, żeby lekko urosło. Potem smarujesz sosem pomidorowym z ziołami, posypujesz serem i innymi rzeczami - byle nie w jakiejś astronomiczej ilości, bo ciasto nasiąkie Ci sokami i będzie zakalcowate. Pieczesz dość krótko, ale w wysokiej temperaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
florunia Re: Ciasto na pizzę 10.11.04, 12:32 to ja dorzucę jeszcze pytanie o wypróbowane, dobre ciasto na pizzę bez drożdży i innych spulchniaczy typu np proszek do pieczenia. czy w ogóle można zrobić taka pizze? drożdże powinnam eliminować ze względów zdrowotnych, lekarz kazali, a nie że taką fanaberię mam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
florunia Re: Ciasto na pizzę 10.11.04, 13:26 no właśnie, może tak. chleb też musiałam znależć czysto zakwasowy i nim się odzywiam. to bede musiała poszukac jak się robi zakwas i od podstaw rzeżbić pizze :)chyba że ktoś miły mi pomoże i poda gotową instrukcję obsługi na takie ciasto :)( tu staję na dwóch tylnych łapkach i skamlę) a jeśli nie to może kiedyś spróbuję sama i wtedy Wam powiem czy wychodzi i jak smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ciasto na pizzę 10.11.04, 13:33 Poklikalam troche, ale duzo tego nie ma. Zaczne jednak od poczatku: powinnas unikac pizzy na drozdzach z uwagi na uczulenie na drozdze czy z uwagi problemy z trawieniem takiego ciasta? Na uczulenie raczej nic nie mozna poradzic. Jesli chodzi o drugi problem, nie ma potrzeby eliminowania drozdzy. Mozna sprobowac zmniejszyc ich ilosc i wydluzyc samo wyrastanie ciasta. Innym sposobem jest zrobienie zakwasu, ale to jest juz bardziej skomplikowane. Jedyny przepis, jaki znalazlam na wloskich stronach przewiduje uzycie wina: 400 g maki / w przepisie jest wloska 00, czyli polska mn. wiecej 400-500; ja sprobowalabym z wloskiej kupionej w Bomi, typu 0 / 30 g oliwy z oliwek extravergine 2 lyzki bialego wina Ciasto nalezy zagniesc i odlozyc na 30 minut. Nie wiem, co z tego wyjdzie, ale nic innego nie udalo mi sie znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ciasto na pizzę 10.11.04, 13:41 A co do zakwasu i chleba, znasz forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html? f=23433? Tam sie podejmuje rozne wyzwania. Odpowiedz Link Zgłoś
florunia Re: Ciasto na pizzę 10.11.04, 13:51 linn_linn strasznie pieknie Ci dziekuje! sprobujemy z tym winem i opisze efekty. a drozdze musze omijac ze wzgledu na klopoty z trawieniem, jak zgadlas. w ogole to jest glebsza historia, bo trafilam do lekarza uryczana jak bobr i powiedzialam od progu ze chce skierowanie do psychologa, pani doktor stwierdzila "incydent depresyjny" i skierowanie wypisala ale przede wszystkim zbadala mnie, obmacala brzuch i spytala o diete. stwierdzila ze mam zlogi jelitowe (i tu moja wyobraznia dostala kopa, zlogi bleeee...)i zalecila jesc chleb na zakwasie, warzywa, pic soki z sokowirowki, omijac konserwanty szerokim lukiem, wiecej sie ruszac i wiele innych cennych, oczywistych ale zaniedbywanych prawd. zmienilam troche diete (z ruchem jest roznie:) i "incydent" sie, odpukac, nie powtorzyl. wiec ciagne ta diete i naprawde lepiej sie czuje. dzieki jeszcze raz. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ciasto na pizzę 10.11.04, 14:16 Forum chlebowe to jest to: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23433 Tak myslalam. W Polsce daje sie za duzo drozdzy / to chyba wplyw tych duzych opakowan /; tak, jakby tylko od ich ilosci, zalezalo rosniecia ciasta chlebowego czy innego. Ja radzilabym Ci sprobowac zrobic ciasto z niewielka iloscia: klasyczna ilosc to 25 g swiezych drozdzy na 500 g maki, ale mozna ja zmniejszyc nawet do 8 g / ja doszlam do tylu /, a nawet jeszcze bardziej. Szczegolnie latem, kiedy ciasto rosnie lepiej. Najwazniejsze, aby ciasto mialo odpowiednie warunki / np. w maszynie chlebowej / i czas. Jak to mawia pewien wloski "pizzaiolo": "jesli nie masz czasu na zrobienie porzadnej pizzy, zrob sobie spaghetti". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Ciasto na pizzę IP: *.proxy.aol.com 10.11.04, 14:24 www.google.com/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=pizza+ciasto&btnG=Google+Search Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan placek Zapamiętajcie na całe życie... IP: *.chello.pl 11.11.04, 03:05 Do ciasta na pizzę NIE DODAJE SIĘ: 1. jajek 2. mleka 3. cukru 4. proszku do pieczenia To już chyba setny wątek na forum dotyczący "prawdziwego" ciasta na pizzę, a zawsze znajdzie się jakiś kilku ekspertów wypisujących takie bzdury. Choć w sumie czemu się dziwić- pamiętam też kilka postów z tych wątków, w których pisano też o ketchupie zamiast sosu pomidorowego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v2l Re: Zapamiętajcie na całe życie... IP: 82.112.197.* 11.11.04, 13:11 do ciasta tej ponoc najlepszej, bo z Neapolu, a tamze jej ojczyzna (pizzeria da Brandi, mniam), potrzeba (wklejam): 500 grammi di farina///pol kilo maki 2 cucchiai di olio extra vergine d'oliva/// 2 lyzki oliwy z oliwek q.b. di sale /// sol (q.b. to "quanto basta", czyli ile trzeba, ile wystarczy, po mojemu wedle uznania;)) 20 grammi di lievito/// 2 dkg drozdzy q.b. di acqua/// woda do zarobienia ta pizza rzadko w Polsce smakuje, jestesmy przyzwyczajeni do tego co serwuja pizza hut i inne, a to ma rzeczywiscie niewiele wspolnego z wloska pizza, ktora nie powinna byc pieczona w piecu elekrtycznym, ale to juz inna bajka! pzdr, viki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iw Re: PIZZA NA CAŁE ZYCIE IP: *.wroclaw.czk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.04, 14:16 Dokładnie -przepis widziałam na wł.oczy w tv prawdziwy włoski-picernik pokazywał było to 10-15 l.wstecz-ciasto podstawowe -maka drożdze sło i woda zagnieść -i to bez jakichkolwiek rozczynów -wyrobić jak na makaron ale ma być luźne -na blachę cieniutko rozpłaszczyć do pieca nagrzanego do 300c-na trzy minuty -i gotowe Nie było rozczynóW ,wyrastania -ciasto mu "rosło w rekach -bo i temp.w pizzeri była wysoka . PRZEPIS WYPRÓBOWAŁAM PARĘ RAZY ale mój piekarnik nie chce grzac tak wysoko /l wstecz Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: www.pizza.it 11.11.04, 16:13 www.pizza.it/eng-site/default.htm 20 g drozdzy na 500 g to stanowczo za duzo. Pizza napoletana: www.pizzamike.it/impastopizza.html 15 g na 1800 g maki zima, a 1 g w pelni lata /. Odpowiedz Link Zgłoś