Dodaj do ulubionych

mam dużą płaską rybę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 12:45
no właśnie i cóż dobrego mogę z niej zrobić ? Jest to rybka torbut
przywieziona znad morza Leży sobie teraz rozmrożona posolona w lodówce i
czeka No właśnie na co ?? Mogę ją usmażyć panierowaną na patelni ale to już
było Marzy mi się upieczona w piekarniku Może z jakimś sosem? Czy ma ktoś
pomysł jak to zrobić Bardzo proszę o poradę:)
Obserwuj wątek
    • Gość: bazylka Re: mam dużą płaską rybę IP: *.pentor.com.pl 10.11.04, 12:46
      zrób z niej podkładkę :-)
      a rybka to chyba turbot raczej?
      • Gość: jasmina Re: mam dużą płaską rybę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 12:51
        Może i turbot już nie pamiętam kupiłam ją w sierpniu jak byłam nad morzem a na
        podkładkę to chyba trochę szkoda:)
        • Gość: bazylka Re: mam dużą płaską rybę IP: *.pentor.com.pl 10.11.04, 12:54
          nigdy nie jadłam turbota, wiem, że to rodzaj płaszczki, ale nie powiem ci, jak
          zrobić
          a opis "duża płaska" po prostu bardzo mi się spodobał ;-)
          • Gość: jasmina Re: mam dużą płaską rybę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 13:14
            w smaku podobna do flądry ale bardziej szlachetna może wiesz jak upiec w
            piekarniku inne ryby? czym ja zalac? czy tylko położyć kawałki masła i upiec
      • brunosch Re: mam dużą płaską rybę 10.11.04, 13:12
        Jak skrzyżujemy sztokfisza z torbutem otrzymamy szkorbut ;)

A już na poważnie - bardzo delikatna ryba, wymaga jak najmniej dodatków. Po
        oczyszczeniu tylko sól i cytryna, panierowanie w samej mące i smaż na złoto -
        przed samym końcem dodaj na patelnię łyżkę świeżego, prawdziwego masła.
        Można do niej zrobić sos pieprzowy (beszamel + śmietana + grubo mielony pieprz)
        albo ze startą skórką cytrynową.
    • jacek1f Re: mam dużą płaską rybę 10.11.04, 13:11
      Tu info z kulinaria.pl
      "Turbot - doskonała ryba morska z rzędu płastug, żyjąca w akwenach europejskich
      100 cm i wagę do 30 kg, natomiast bałtycki - ok. 40 cm i 2-3 kg. Turbot - u nas
      znany również jako skarp lub płaszcza - ma białe mięso, bardzo smaczne,
      nietłuste i zwarte. dania z turbota można znaleźć w menu najelegantszych
      restauracji europejskich. Turbot był znany w dawnej wykwintnej kuchni polskiej,
      ale dziś rzadko trafia do naszych sklepów."
      "Turbot to jedna z najwyżej cenionych ryb morskich. Ma białe, zwarte, wyjątkowo
      smaczne, choć ościste mięso. Z głowy i ości sporządza się znakomity bulion.
      Wyborny jest turbot duszony lub gotowany na parze i podawany z sosem. Rybę tę
      można również piec na ruszcie i smażyć w cieście. Takim daniem można uświetnić
      najelegantsze przyjęcie."
      Przepis z www.republika.pl/kucharz1935/ryby.htm#697
      "Turbot (Płaszcz). Turbot jest jedną z najsmaczniejszych ryb morskich, mięso
      jego jest białe, tłuste i bardzo delikatne - ale ponieważ jest to duża i droga
      ryba, podaje się ją tylko do większego obiadu i na liczne zebranie. Jak każda
      ryba turbot przyrządza się na rozmaite sposoby. U nas najwięcej znany i
      najsmaczniejszy jest: Turbot gotowany z sosem holenderskim. Ponieważ to duża i
      szeroka ryba, najlepiej więc ją gotować w specjalnej wanience. Oczyściwszy i
      oskrubawszy należycie, przekroić, wyjąć wnętrzności, następnie wypłukać,
      nasolić, natrzeć cytryną i włożyć do wanienki czarną stroną t. j. grzbietem na
      spód. Nalać rybę wodą, dodać dużo włoszczyzny i korzeni i gotować na wolnym
      ogniu pół godziny, lub dłużej, zależnie od wielkości turbota. Francuzi gotują
      go w połowie z mlekiem, dla lepszego smaku. Gdy już ryba miękka, ułożyć ją całą
      na serwecie, ubrać kartofelkami z wody i gałązkami zielonej pietruszki;
      oddzielnie podać gorący sos holenderski."
      Bedziesz mial przygode, no, no, pozazdrościć. Smacznego.

• hela1 Re: mam dużą płaską rybę 10.11.04, 13:17
        Mozna ja tez upiec w filii aluminiowej uprzednio lekko posmarowawszy maslem,
        cytryna, pieprzem i sola. Mozna podac z sosem holandaise lub z tzw maslem
        sandefjordskim,: smietanke, 300 ml gotowac na wolnym ogniu az zredukujemy do
        polowy, dodac 2 lyzki masla i dozo drobno posiekanej natki, sol i bialy pieprz,
        podgrzac az zgestnieje.
      • Gość: jasmina Re: mam dużą płaską rybę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 13:18
        a jak myslicie czy można zapiekać w piekarniku polaną od razu takim pysznym
        sosem jak podał Bruno
        • brunosch Re: mam dużą płaską rybę 10.11.04, 13:22
          > a jak myslicie czy można zapiekać w piekarniku polaną od razu takim pysznym
          > sosem

Najpierw usmaż, a potem zapiecz. Beszamel powinien ładnie się zrumienić i
          dać "skórkę" po zapieczeniu. Ale nie kombinuj z surowym :)
        • hela1 Re: mam dużą płaską rybę 10.11.04, 13:22
          Moze sie wysuszyc.
          Mam tez przepis na przyrzadzenie turbota z kremem z brokulow, brokuly ugotowac,
          zmiksowac, dodac lyzke masla i 200 ml smietanki (na 250 gr brokulow), ubijajac,
          tak zeby wyszlo coa jak najbardzien lekkiego i puszystego, dosmakowac sola i
          pieprzem, a turbota najpierw ugotowac w wodzie z warzywami rosolowymi (na
          minimalnym ogniu, latwo rozgotowac).
          • Gość: jasmina Re: mam dużą płaską rybę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 15:32
            Dzięki, dzieki zrobie tak jak radzi Bruno usmaże na złoto a potem z sosem do
            piekarnika :)Ale mąż sie zdziwi Pozdrawiam
            • brunosch Re: mam dużą płaską rybę 12.11.04, 08:54
              I jak wyszło?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka