siostraheli 10.11.04, 19:49 Czy kultywujecie tradycje jedzenia drobiu 11 listopada? Jak przyrzadzacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emka_1 tu 10.11.04, 20:00 przepis. cała gęś na 8 osób, farsz normalnie do środka bez kombinacji ze składaniem piersi. w tym roku sie wyłamałam, nie wytrzymałam, robiłam wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 linki nie wkleiłam:((( 10.11.04, 21:18 a ona tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17495088&a=17495548 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesienny Pan Re: na swietego Marcina gesi sie zarzyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 20:31 aleszzz oczywiście! kundel niemieicko-wielkopolsko-pomorski (ni jak do LPR ...) gęsi wielce szczególnym względem darzę /kiedyś mieliśmy własne stado ... po Marcine zaczynało się coniedzielne smakowanie./ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostraheli Re: na swietego Marcina gesi sie zarzyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 20:59 to super, ze duch w narodzie nie ginie, u nas tez gaska czeka i te nieszczesne farfelki zydowskie, i buraczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giwia młode gołębie IP: *.markom.krakow.pl / *.crowley.pl 10.11.04, 21:08 zawsze na śwMarcina robiłam kaczkę, bo mąż nie lubi gęsiny a w tym roku...wyjmuję z zamrażarki młode gołębie kupione w pażdzierniku od hodowcy. Robiłam już kilka razy. Przepisy ze starych książek kucharskich lub z netu. Pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela.tu-i-tam Re: na swietego Marcina gesi sie zarzyna IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 10.11.04, 21:10 > Czy kultywujecie tradycje jedzenia drobiu 11 listopada? Jak przyrzadzacie? Nie wiedzialam ze jest taka tradycja ! Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: na swietego Marcina gesi sie zarzyna 10.11.04, 21:26 tradycja nie ma nic wspólnego (poza datą) z rocznicą odzyskania niepodległości jak by sie kto pytał:) a o gęsi to przysłowie mówi - na świetego marcina lepsza gęś niźli zwierzyna, albo - na świetego marcina najlepsza gęsina. faktem jest, że o tej porze roku gęsi najtłuściejsze, puchu najwięcej mają, no a samo mięso najdelikatniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ayeesha Re: na swietego Marcina gesi sie zarzyna 11.11.04, 09:06 "Święty Marcin pije wino, wodę pozostawia młynom" - jeśli mowa o przysłowiach:-) Albo - "na św. Marcina gęś i dzban wina" A gęś czeka w lodówce, pierwszy raz będę piec wtym roku, według Twojego przepisu. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: na swietego Marcina gesi sie zarzyna 10.11.04, 21:12 sobie uswiadomilem, ze chyba swiadomie to nigdy gesi nie jadlem (wykluczam mozliwe w dziecinstwie ale nie uswiadamiane sobie co to naprawde jest) Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: na swietego Marcina gesi sie zarzyna 10.11.04, 21:23 dopiero dzisiaj ktoś mnie oświecił, że jest zwyczaj jadania gęsi w dniu św. marcina. i - wierzcie lub nie - dopiero dzisiaj, po raz pierwszy w życiu, jadłam marcinowego rogala... ten poznański zwyczaj na północy nie jest kultywowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesienny Pan czas nadrobić zaległości! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 21:25 ja proszę Pana to gęś najbardziej z mięs no może jeszcze taki wiejski "wylatany" kogutek on może konkurować! miejsce nr 2. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: czas nadrobić zaległości! 10.11.04, 21:34 Super, u nas na Slasku tez taka tradycja nie istniala (chyba?), ale ja sobie przyswoilismy. Kiedys robilam prace dyplomowa na temat polskich swietych i taka grafike ze sw. Marcinem z indykiem rowniez. A moj maz pyszne gaski robi! Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: czas nadrobić zaległości! 10.11.04, 21:39 musi istniała, na dolnym była, to chyba o górny też zahaczyła:) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: czas nadrobić zaległości! 10.11.04, 21:49 widac mimo naszej chalupy przeszla! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat-lover Re: czas nadrobić zaległości! IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 10.11.04, 22:05 Raz w zyciu kupilam ges- juz tu w Stanach- zobaczylam niechcacy w zamrazarce. Wzielam zdziwiona, bo nigdy wczesniej nie widzialam, na cene nie zwrocilam uawagi. Przy kasie o malo zawalu nie dostalam, bo gesie nieboze warte bylo/wedlug sklepu/ponad $30! A miesa na niej jak kot naplakal...Wiecej postanowilam nie kupowac. Wole kaczki. A o tej tradycji tez nie mialam pojecia.....Zreszta dzien 11 listopada kojarzy mi sie tylko i wylacznie z moja emigracja do Stanow w 1984 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.P. Re: czas nadrobić zaległości! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 22:16 ges jest wieksza od kaczki i ma wiecej miesa tak wynika z biologi -bezdysujnie moze amerykanskie jakies drobne sa? Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 gęś 11.11.04, 00:12 czy tradycja? tak czy owak niegościnne ście som:( po świetym marcinie maja prawo mrozy wystąpic i biedulka - gęś lub tradycja zmarzła :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: gęś IP: *.bb.online.no 11.11.04, 00:34 Ze tak pozwole sobie przebic Cat-lover cenowo, chcialam tez tradycje kultywowac do momentu jak mi sie ges objawila w cenie 990 koron za sztuke (okolo 500 zlotych). Bedzie duzy kurczak jutro, nadziewany, trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: gęś 11.11.04, 10:14 U mnie tez kurczak (moze cos z ta szyja pokombinuje ;-); gesi chyba nie widzialam. Sa kaczki na targu, ale zywe i nie mam sumienia ktorejs na smierc skazywac :-( A propos rozmiarow gesi, to moze i ona teoretycznie wieksza od kaczki, ale strasznie duzo sie z niej wytapia i niewiele miesa zostaje. Moj dziadek zawsze mowil: Co nam daje ges? Tluste. I co jeszcze? Tluste. I jeszcze jedno dziadkowe powiedzenie na temat gesi: Ges to glupie zwierze: na jednego za duzo, na dwoch za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesieny "Co nam daje ges? Tluste! "- gęganina! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 15:43 odnosze wrażenie, że niechęć do gęsi znamienna wedle geografii, dla polski centralnej i ściany wsch., Ach Wielkopolska! A i tradycje żydowskie i niemieckie po rodzinach, dają wielki szacunek dla tego ptaka, dla dań, smaku i możliowści kulinarnych .... Pamiętam taką scenę z dzieciństwa: wczesna jesień, wuj z akordeonem na ławce gra, "kilkunastoptasie" stado gęsi jak bengalskie kobry u jego stóp zasłuchane. Odbiera Wibracje Odpowiedz Link Zgłoś
jesienny_pan Re: gęś 11.11.04, 15:45 > I jeszcze jedno dziadkowe powiedzenie na temat gesi: Ges to glupie zwierze: >na jednego za duzo, na dwoch za malo. ZONK: bo to akurat o kaczuszkach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: gęś 11.11.04, 16:00 No, moj dziadek tak akurat o gesi mowil. Nota bene bardzo gesine lubil (w ogole byl z niego smakosz), a ze wschodu (czesciowo) pochodzil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesienny w TRZECH chłopa trudno pieczoną gęś obalić ;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 16:56 Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Nie znales mojego dziadka :-) 12.11.04, 11:31 On mial duze mozliwosci jak mu cos smakowalo :-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poughkeepsie Re: czas nadrobić zaległości! IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 11.11.04, 16:16 nic nie się przejmuj, widać nasza chałupę też ominęła, bo pierwsze słyszę o takiej tradycji ;-) i w sumie jak się tak zastanowię to nawet sobie nie przypominam żebym kiedyś jadła gęś - jakoś zawsze uchodziło to mięso u nas za zbyt tłuste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poughkeepsie to miało być do siostryheli :) IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 11.11.04, 16:18 zawsze mi się jakoś krzywo wklei odpowiedź, wrrr :0 Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: czas nadrobić zaległości! 11.11.04, 16:20 jak sie nie sprobuje to nie ma co sie uprzedac, a gesina smaczna moze byc mimo wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesienny Pan gęsina jest kontrowersyjna! oczywiście! [ntxt] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 16:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostraheli Re: gęsina jest kontrowersyjna! oczywiście! [ntxt IP: 83.30.100.* 11.11.04, 18:54 super byla gaska, farfelki zydowskie tez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostraheli Re: gęsina jest kontrowersyjna! oczywiście! [ntxt IP: 83.30.100.* 11.11.04, 18:54 super byla gaska, farfelki zydowskie tez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostraheli Re: a wina było stosownie do liczby postów ?:) n/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 19:08 wina bylo malo, rece mi sie trzesa, bo mi sie Dracula zgubila. Wyszla rano i nie wrocila. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: na swietego Marcina gesi sie zarzyna 12.11.04, 13:42 Pewnie kultywuja, bo gesi w sklepie zabraklo i musielismy obejsc sie kurczakiem ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś