Dodaj do ulubionych

krem do ciasta... jak zrobić?

IP: 81.21.197.* 11.11.04, 14:23
krok po kroku bym poprosiła bo jakoś to cholerstwo mi nie chce wyjść :(
może być na kawowy, kakaowy, waniliowy
nie wiem co robię źle może miałam przepis kiepski ananasowy robiłam ostatnio i
taki sobie był
a teraz na 100% będę potrzebowała gładkiego kremu bo przy dekoracji kawałeczki
ananasa zatykały mi końcówkę od rękawa, a oprócz przełożenia bardzo bym
chciała ładnie go udekorować tym kremem

a co sądzicie jeszcze o tych kremach z torebki? bo po poprzednich
doświadczeniach to nad czymś takim zaczęłam się zastanawiać...
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: krem do ciasta... jak zrobić? 11.11.04, 14:56
      Instrukcje znajdziesz w tym wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16400896&v=2&s=0
      W kremie przeznaczonym do dekoracji nie może być żadnych dodatków w postaci
      kawałeczków czegoś,zawsze będa zatykały końcówkę worka.Najlepszy do dekoracji
      jest krem maslany:4 jajka całe ubijać na parze z 1-1,5 szklanki cukru,ubite
      przestudzić trochę i dodawać powoli po jednej łyżce do utartych wcześniej 2
      kostek masła ale takiego bez dodatku oleju.Instrukcje dodatkowe w linku
      wyżej.Aha,jeżeli chcesz mieć krem czekoladowy to masło utrzyj najpierw z dwiema
      roztopionymi tabliczkami czekolady deserowej i dopiero dodawaj ubite
      jajka.Kawowy-rozpuść ok.2-3 łyzeczek kawy rozpuszczalnej w małej ilości wody i
      dodawaj przestudzoną po łyżecce na przemian z jajkami.
      Można też dekorować kremem patissiere,jest on lżejszy bo ma mniej tłuszczu ale
      konsysytencja jest bardziej budyniowa i do dekoracji gorzej się nadaje bo
      troszke się rozpływa,nie ma tak ostrych krawędzi jak krem maślany.Przepis jest
      tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17546997&a=17549576

      Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem.
      • Gość: mala mam i to poważne IP: 81.21.197.* 11.11.04, 15:06
        co to znaczy utrzeć masło na puch bo w większości przepisów jest taki tekst
        ile to masło ucierać...? może w moim mikserze nie ma odpowiedniej końcówki
        wcześniej próbowałam plastikową końcówką, w kształcie jak ta metalowa do siekania,
        półgodziny i nic i jeszcze siostra(niby po gastronomiku, ostatnim razem jakąś
        masę robiła w szkole z 11 lat temu) mówi że jak za długo będę to masło rozcierać
        to może się przebić... :(
        • dziuunia Re: mam i to poważne 11.11.04, 15:16
          Musisz ucierać końcówką do ubijania piany tą drucikową,ta do rozdrabniania do
          tego się nie nadaje.Jeżeli takiej nie masz to pozostaje ręczne ucieranie
          wałkiem drewnianym najlepiej w makutrze.Trochę dłużej to trwa i reka boli ale
          efekt ten sam.
          Masło ucierasz tyle czasu aż trochę powiększy swoją objętość i nabierze
          wyraźnie bielszego koloru,trwa to ok.5 może 8 minut.Przebić masła raczej się
          nie da,przebija się śmietanę kremówkę i powstaje z niej wtedy właśnie masło i
          maślanka.I pamiętaj o temperaturze-zarówno masa jajeczna jak masło muszą mieć
          temperaturę zblizoną,a jajka trzeba dodawać powoli i następną łyżkę dopiero jak
          poprzednia całkowicie się połaczy z masłem.I masło musi mieć 82% tłuszczu,nie
          mniej.
        • dziuunia Re: krem do ciasta... jak zrobić? 11.11.04, 15:18
          To na parze oznacza własnie gotowanie w kąpieli wodnej,wystarczą do tego dwa
          zwykłe garnki jeden mniejszy,drugi wiekszy.Przeczytaj instrukcje z pierwszego
          linku,dokładnie jest tam napisane jak ubijać krem na parze.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka