invicta1 25.11.04, 14:57 pamietacie taki z herbatnikami, kakao i mlekiem w proszku; ale bym zjadła... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
invicta1 Re: kto pamięta przepis na BLOK???!!! 25.11.04, 15:06 proszę nie mówcie, że nikt nie pamięta B L O K U!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: kto pamięta przepis na BLOK???!!! IP: *.crowley.pl 25.11.04, 15:16 Oto przepis: 1 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. wody 3 łyżeczki kakao 1 margaryna 1 cukier waniliowy 1 mleko w proszku paczka herbatników Składniki gotować około 3 minuty, przestudzić, powoli dodawać mleko w proszku, na koniec pokruszone herbatniki. Można również dodać orzechy włoskie. Smacznego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: kto pamięta przepis na BLOK???!!! 25.11.04, 15:24 jolka jesteś nieoceniona thanks:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: kto pamięta przepis na BLOK???!!! IP: *.crowley.pl 25.11.04, 15:46 Tylko uważaj z łączeniem składników żeby tłuszcz później nie oddzielał się od reszty. Najlepiej chyba najpierw zagotować wodę z cukrem a dopiero po chwili dodać margarynę i porządnie wszystko przegotować. Życzę smacznych chwil :-) pozdrawiam Cię Jolka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbarella Re: kto pamięta przepis na BLOK???!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.04, 16:54 Mój przepis:1 masło lub margaryna ,1szkl.cukru,2 szkl.mleka w proszku ,2-3 paczki herbatników,3 łyżki kakao. Masło z cukrem rozpuszczam w garnuszku na wolnym ogniu.Mleko w proszku i kakao trzeba dokładnie wymieszać , rozpuszczone masło z cukrem wlewam do mleka ,dokładnie mieszam , najlepiej rózgą .Dodaje pokruszone herbatniki ,bakalie . Masę przekładam do wąskiej blaszki-kesówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub folią ). 2 godziny w lodówce i....mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: kto pamięta przepis na BLOK???!!! 25.11.04, 23:56 Juz kiedys byl taki watek. Moj przepis: szklanka wody, szklanka cukru, 1 margaryna, kakao, Gotuje sie to do polaczenia skladnikow, nastepnie wsypuje mleko w proszku (niebieskie!) takie jak w latach 80-tych sprzedawali., dodaje sie pokruszone herbatkini i wylewa na blaszke, albo daje pomiedzy 2 wafle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: kto pamięta przepis na BLOK???!!! IP: *.mos.gov.pl 26.11.04, 08:51 Ja też niedawno podawałam przepis na blok i jednocześnie prosiłam, żeby ktoś ujawnił: gdzie można kupić mleko w proszku [zwykłe, takie jak jest potrzebne do bloku, a nie z odżywką dla niemowląt], bo ja ostatnio widuję tylko mleko skondensowane, w takich niebieskich puszkach, jak przed laty. Ale to mleko do bloku się nie nadaje - musi być proszek, który masę zagęsza, ale nie powoduje że jest ciągnąca, jak w przypadku masy z mleka skondensowanego w puszce. Pozdrawiam i jednocześnie ponawiam apel, jak na wstępie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie jeśli chodzi o apel :) 26.11.04, 08:55 to ja kupiłam mleko w proszku normalne, nie żadne dla niemowląt normalnie u nas na targu na stoisku z nabiałem, kosztowało ok.9zł. Nie było z tym żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab przepis i mleko w proszku 26.11.04, 10:15 Przepis na BLOK mam taki, który wypróbowałam i bardzo dzieciom smakował: 1/2 szklanki wody 1 szkl. cukru 1 kostka masła 4 łyżki dobrego kakao _________________________ powyższe zagotować razem w garnuszku. Potem dodać 3 szklanki mleka w proszku - wykładnie wymieszać (co nie będzie łatwie, bo po mleku masa mocno zgęstnieje). Na końcu dodać bakalie wg uznania (ja daję wiórki i rodzynki) i 3-4 paczki połamanych (nie pokruszonych!) herbatników typu "szkolne" Całość przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą, co ułatwia wyjmowanie. Wstawić do lodówki na ok 2 h. Jest pycha! A teraz kwestia mleka w proszu - kupujemy takie zwykłe (chyba ma niebieskie opakowanie) mleko w proszku lub granulowane. Można je zazwyczaj kupić w mniejszych tzw. "osiedlowych" sklepikach, sklepikach typu "napiał i pieczywo" lub tych najtańszych marketach typu Biedronka, Lidl, Maks. Ja kupiłam w Wwie - jest w kilku sklepach na osiedlu. Pozdrawiam Alana Odpowiedz Link Zgłoś
mamao2 Re: nie jest to blok. ale... 26.11.04, 10:38 Wyglada jak blok - smakuje lepiej 25 dkg masła 1 szkl.cukru pudru 2 żółtka - utrzeć 6 paczek herbatników - pokruszyć 30-40 dkg bakalii(orzechy laskowe, włoskie, rodzynki, migdały, kokos itp.) – pokroić 8 łyżek spirytusu - wszystko razem wymieszać, na końcu dodać spirytus - wyłożyć na niewielką blachę/format ok.A4/, mocno uklepać i polać roztopioną czekoladą, posypać kokosem i włożyć do lodówki na 2-3 dni - lepiej dłużej niż krócej Kroić małe kosteczki - pyszniutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: nie jest to blok. ale... IP: *.mos.gov.pl 26.11.04, 14:47 Poznaję w przepisie MAMAO2 masę na trufelki, inaczej nazywając bajaderkowe kuleczki lub po prostu bajaderkę. Ale ten wyrób choć jest pyszny, bardzo się różni w smaku i konsystencji od bloku, który - dzięki dodatkowi mleka w proszku - jest spoisty i dość twardy, taki właśnie jak sprzedawany dawniej w sklepach. Bardzo dziękuję za wskazówki co do możliwości zakupu mleka w proszku, rzeczywiście w tych miejscach nie szukałam. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: nie jest to blok. ale... 27.11.04, 00:17 Mleko w proszku musi byc niebieskie, takie granulowane po dodaniu do bloku zaczynaja smierdziec (za przeproszeniem) rzygowinami. Odpowiedz Link Zgłoś
miss.didi Re: kto pamięta przepis na BLOK???!!! 27.11.04, 16:23 jakis miesiac temu w autobusie widzialam laske ktora jadla batonika wygladajacego jak blok (chyba;p nie wiem moze to tylko takie moje skojarzenie). i chodzi toto za mna tak strasznie ze chyba zrobie z ktoregos przepisu chociaz nigdy nie robilam. bo chyba dobrze kojarze ze to sie kiedys na wage kupowalo i takie bezowe,twardo- kruche i slodkie bylo? Odpowiedz Link Zgłoś