Gość: Mch IP: *.238.69.139.adsl.inetia.pl 08.12.04, 16:08 I co to właściwie jest? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jacek1f Re: Jak smakuje kulebiak? IP: 81.210.22.* 08.12.04, 16:12 To taki pieróg wielki z kapustą i innymi miłymi rzeczami. Takie polskie calzone :-) Smakuje pysznie, jak dobrze doprawić. A tu może na Wigilię? www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=1161 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mch Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.238.69.139.adsl.inetia.pl 08.12.04, 16:17 Bardzo dziękuję.Jesteś bardzo konkretny/a.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
motylanoga2 Re: Jak smakuje kulebiak? 08.12.04, 17:20 ja to polecam goraco!! To jedna z potraw, ktore mile wspominam z dziecinstwa. robila go moja Babcia, ktora z kresow pochodzila. kilka razy probowalem sam zrobic, ale wychodzilo jakies nie takie, czegos mi brakuje... (cos musiala dodawac, ze mialo ten smak). Niestety, tajemnice zabrala do grobu jak mialem 13 lat.... :-(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 17:37 z ciasta ziemniaczanego? to chyba namiastka tego kresowego. Kulebiak "chodzi" za mną od dawna ale ciągle nie mam przekonywującego przepisu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luna Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 18:21 przepis na kulebiak z pieczarkami: ciasto: 10g drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki letniego mleka 225-250g mąki 1 łyżeczka soli 2 jajka 75g masła drożdże, cukier i mleko utrzeć na gładką masę, do miski wsypać 225g mąki, dodać sól, wlać drożdże, wbić jajka i zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godz. nadzienie : 3 łyżki oliwy 40g masła 900g pokrojonych drobno pieczarek 2 roztarte ząbki czosnku 1 pokrojone w kostkę twarde jabłko (ja nigdy nie dodawałam i było dobre) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pół łyżeczki majeranku 75-100g tartej bułki 2 łyżeczki miso lub maggi sól, pieprz na patelni rozgrzać oliwę i masło. Włożyć pieczarki, czosnek i jabłko, dusić 10-15min. Dodać natkę pietruszki, majeranek tartą bułkęi maggi. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik do 200stopni. Ciasto rozwałkować, włożuć do foremki, napełnić nadzieniem i zlepić ciasto u góry. Piec 30-35 minut.Aha nadzienie powinno być lekko ciepłe, bo jeżeli włożymy zimne to będzie odstawało od ciasta. SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 20:58 Robię ,,na oko" więc trudno podać właściwe proporcje ale to nie jest takie istotne. Rozrabiam drożdże z odrobiną cukru i śmietaną. Dodaję tłuszcz/ margaryna, masło, smalec - najlepiej zmieszać/. Rozciapać dobrze, dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto o gęstości jak na pierogi. Czasem daję jajko ale niekoniecznie. Rozwałkować dość grubo i na środku położyć farsz. Zagiąć na wierzchu, posmarować żółtkiem,albo rozmąconym jajkiem . Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Farsz robimy z tego co mamy albo lubimy. Ugotowana słodka kapusta , pieczarki, posypać posiekanym jajkiem, albo grzyby ugotowane posiekane, ryba gotowana, ryż, mięso zmielone. Z czymkolwiek by nie był pachnie cudnie i smakuje. Robię na zapas i w zamrażarce świetnie czeka na swoje wejście nic nie tracąc ze smaku.Rozmrażam i dopiekam. Najlepiej smakuje z czerwonym barszczem ale może być też sos grzybowy. Świetne wykorzystanie pozostałego farszu po robieniu pierogów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marai Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.chello.pl 08.12.04, 20:15 Prawdziwy kulebiak robi się z ciasta drożdżowego i koniecznie świeżej kapusty, grzybów i jajek na twardo i jest to jedno z dań, do którego naprawdę bardzo się tęskni. Zamiast ciasta drożdżowego można użyć bardzo łatwego i smacznego ciasta z serka homogenizowanego - przepis na nie można znaleźć w książce Neli Rubinstein. Wykonanie nadzienia pozostaje jednak pracochłonne, wersję, która wydaje mi się najsmaczniejsza i najbardziej zbliżona do smaku, który pamiętam, można znaleźć w Kuchni Polskiej (Bergera - ja mam wydanie z 1956r.) Oba przepisy mam i służę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeewa Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 20:28 Błagam o przepis na kulebiak z serkiem homogenizowanym!!!!!1 Wiele lat temu jadłam go u mojej koleżanki i do dziś ''czuję'' ten smak, ale nie umiem go odtworzyć.Pamiętam, że do kapusty dodawała cząber, były jajka na twardo i koperek. Proszę o przepis! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 21:00 " Kuchnię Neli" mam i cenię poproszę jednak o ten drugi przepis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 08.12.04, 20:41 Odpowiedz Link Zgłoś
miszam Re: Jak smakuje kulebiak? 08.12.04, 21:53 Podaję przepis na ciasto do kulebiaka z "Kuchni Neli": 1 szkl. mąki (140 gr) 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 125 gr dobrze schłodzonego masła 125 gr schłodzonego serka homogenizowanego (np. Twój Smak) 1 jajko do posmarowania po wierzchu Całość dobrze i szybko zagnieść,włożyć do lodówki na 2 godz. Później rozwałkować, nałożyć farsz i dokładnie zalepić. Posmarować po wierzchu rozmąconym jajem, posypać solą gruboziarnistą i ulubionymi ziołami. Zrobić na wierzchu parę niewielkich nacięć nożem (ciasto ładnie wtedy wyrośnie).Ta porcja wystarcza na kulebiak dla czterech osób. A to przepis na nadzienie z Kuchni Polskiej Bergera: 70 dag kapusty świeżej 20 dag grzybów świeżych (mogą być pieczarki) lub 2 dkg suszonych (oczywiście namoczonych i ugotowanych) 5 dkg cebuli olej 2 jaja na twardo sól, pieprz masło do formy Kapustę opłukać, pokrajać, ugotować w osolonej wodzie, odcisnąć przez ściereczkę, przepuścić przez maszynkę. Grzyby (te surowe) udusić na dwóch łyżkach wody i 2 łyzkach oleju. Cebulę pokroić i też udusić, wymieszać z kapustą i grzybami, dodać sól i pieprz. Nałożyć nadzienie na ciasto posypując na wierzchu pokrojonymi w kostkę jajami (wchłoną nadmiar wilgoci). Zawinąć ciasto, piec ok. godziny w 200C. Życzę duzo radości przy gotowaniu i jedzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeewa Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 22:45 Serdeczne dzięki! Wkrótce go zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela.tu-i-tam Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 09.12.04, 01:14 Duze dzieki za dwie wersje kulebiaka. Dla mnie ciasto z sera homogenizowanego to jest po prostu od mojej mamy, nie mialam pojecia ze gdzies jeszcze istnieje w jakis ksiazkach ... 125 gram masla, 125 gram sera homogenizowanego, 200 gram maki (tez szklanka) Ja je uzywam do skrecania rogalikow z konfitura, do jablek w mundurkach www.ccwhois.net/parisvarsovie/jablka-w-mundurkach.html a mama robila z niego paszteciki. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jak smakuje kulebiak? 09.12.04, 06:23 No ale jak kulebiak to i klasyczny, rosyjski, z rybą (łosoś)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mch Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.238.79.193.adsl.inetia.pl 09.12.04, 13:59 Czy może mi ktoś podać co to jest za książka"KUchnia Neli" i kto ją napisał i wydał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm kuchnia Neli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 14:36 autor - Nela Rubinstein , ja mam z 1990 , Wydawnictwo Polonia ale jest wznowienie moim zdaniem godne polecenia Odpowiedz Link Zgłoś
miszam Re: Jak smakuje kulebiak? 09.12.04, 14:49 Ja mam wydanie "Kuchni Neli" z 2003r. Wydawnictwo MUZA SA. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MCH Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.238.78.252.adsl.inetia.pl 09.12.04, 17:09 Dziękuję bardzo . Odpowiedz Link Zgłoś