Dodaj do ulubionych

Jak smakuje kulebiak?

IP: *.238.69.139.adsl.inetia.pl 08.12.04, 16:08
I co to właściwie jest?
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek1f Re: Jak smakuje kulebiak? IP: 81.210.22.* 08.12.04, 16:12
      To taki pieróg wielki z kapustą i innymi miłymi rzeczami. Takie polskie
      calzone :-) Smakuje pysznie, jak dobrze doprawić. A tu może na Wigilię?
      www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=1161
      • Gość: Mch Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.238.69.139.adsl.inetia.pl 08.12.04, 16:17
        Bardzo dziękuję.Jesteś bardzo konkretny/a.Pozdrawiam
        • motylanoga2 Re: Jak smakuje kulebiak? 08.12.04, 17:20
          ja to polecam goraco!! To jedna z potraw, ktore mile wspominam z dziecinstwa.
          robila go moja Babcia, ktora z kresow pochodzila. kilka razy probowalem sam
          zrobic, ale wychodzilo jakies nie takie, czegos mi brakuje... (cos musiala
          dodawac, ze mialo ten smak). Niestety, tajemnice zabrala do grobu jak mialem 13
          lat.... :-((((
      • Gość: jswm Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 17:37
        z ciasta ziemniaczanego? to chyba namiastka tego kresowego.
        Kulebiak "chodzi" za mną od dawna ale ciągle nie mam przekonywującego przepisu
    • Gość: luna Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 18:21
      przepis na kulebiak z pieczarkami:
      ciasto:
      10g drożdży
      1 łyżeczka cukru
      3 łyżki letniego mleka
      225-250g mąki
      1 łyżeczka soli
      2 jajka
      75g masła

drożdże, cukier i mleko utrzeć na gładką masę, do miski wsypać 225g mąki, dodać
      sól, wlać drożdże, wbić jajka i zagnieść ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1,5
      godz.
      nadzienie :
      3 łyżki oliwy
      40g masła
      900g pokrojonych drobno pieczarek
      2 roztarte ząbki czosnku
      1 pokrojone w kostkę twarde jabłko (ja nigdy nie dodawałam i było dobre)
      2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      pół łyżeczki majeranku
      75-100g tartej bułki
      2 łyżeczki miso lub maggi
      sól, pieprz
      na patelni rozgrzać oliwę i masło. Włożyć pieczarki, czosnek i jabłko, dusić
      10-15min. Dodać natkę pietruszki, majeranek tartą bułkęi maggi. Wymieszać.
      Doprawić solą i pieprzem.

Nagrzać piekarnik do 200stopni. Ciasto rozwałkować, włożuć do foremki, napełnić
      nadzieniem i zlepić ciasto u góry. Piec 30-35 minut.Aha nadzienie powinno być
      lekko ciepłe, bo jeżeli włożymy zimne to będzie odstawało od ciasta.
      SMACZNEGO
      • Gość: wini3 Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 20:58
        Robię ,,na oko" więc trudno podać właściwe proporcje ale to nie jest takie
        istotne. Rozrabiam drożdże z odrobiną cukru i śmietaną. Dodaję tłuszcz/
        margaryna, masło, smalec - najlepiej zmieszać/. Rozciapać dobrze, dodać mąkę i
        sól. Wyrobić ciasto o gęstości jak na pierogi. Czasem daję jajko ale
        niekoniecznie. Rozwałkować dość grubo i na środku położyć farsz. Zagiąć na
        wierzchu, posmarować żółtkiem,albo rozmąconym jajkiem . Piec w dobrze nagrzanym
        piekarniku. Farsz robimy z tego co mamy albo lubimy. Ugotowana słodka kapusta ,
        pieczarki, posypać posiekanym jajkiem, albo grzyby ugotowane posiekane, ryba
        gotowana, ryż, mięso zmielone. Z czymkolwiek by nie był pachnie cudnie i
        smakuje. Robię na zapas i w zamrażarce świetnie czeka na swoje wejście nic nie
        tracąc ze smaku.Rozmrażam i dopiekam. Najlepiej smakuje z czerwonym barszczem
        ale może być też sos grzybowy. Świetne wykorzystanie pozostałego farszu po
        robieniu pierogów.
    • Gość: marai Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.chello.pl 08.12.04, 20:15
      Prawdziwy kulebiak robi się z ciasta drożdżowego i koniecznie świeżej kapusty,
      grzybów i jajek na twardo i jest to jedno z dań, do którego naprawdę bardzo się
      tęskni. Zamiast ciasta drożdżowego można użyć bardzo łatwego i smacznego ciasta
      z serka homogenizowanego - przepis na nie można znaleźć w książce Neli
      Rubinstein. Wykonanie nadzienia pozostaje jednak pracochłonne, wersję, która
      wydaje mi się najsmaczniejsza i najbardziej zbliżona do smaku, który pamiętam,
      można znaleźć w Kuchni Polskiej (Bergera - ja mam wydanie z 1956r.)
      Oba przepisy mam i służę.
      • Gość: eeeewa Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 20:28
        Błagam o przepis na kulebiak z serkiem homogenizowanym!!!!!1
        Wiele lat temu jadłam go u mojej koleżanki i do dziś ''czuję'' ten smak, ale
        nie umiem go odtworzyć.Pamiętam, że do kapusty dodawała cząber, były jajka na
        twardo i koperek. Proszę o przepis!
      • Gość: jswm Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 21:00
        " Kuchnię Neli" mam i cenię poproszę jednak o ten drugi przepis
    • Gość: j Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 08.12.04, 20:41
    • miszam Re: Jak smakuje kulebiak? 08.12.04, 21:53
      Podaję przepis na ciasto do kulebiaka z "Kuchni Neli":
      1 szkl. mąki (140 gr)
      1/4 łyżeczki soli
      1 łyżeczka cukru
      125 gr dobrze schłodzonego masła
      125 gr schłodzonego serka homogenizowanego (np. Twój Smak)
      1 jajko do posmarowania po wierzchu
      Całość dobrze i szybko zagnieść,włożyć do lodówki na 2 godz. Później
      rozwałkować, nałożyć farsz i dokładnie zalepić. Posmarować po wierzchu
      rozmąconym jajem, posypać solą gruboziarnistą i ulubionymi ziołami. Zrobić na
      wierzchu parę niewielkich nacięć nożem (ciasto ładnie wtedy wyrośnie).Ta porcja
      wystarcza na kulebiak dla czterech osób.
      A to przepis na nadzienie z Kuchni Polskiej Bergera:
      70 dag kapusty świeżej
      20 dag grzybów świeżych (mogą być pieczarki) lub 2 dkg suszonych (oczywiście
      namoczonych i ugotowanych)
      5 dkg cebuli
      olej
      2 jaja na twardo
      sól, pieprz
      masło do formy

Kapustę opłukać, pokrajać, ugotować w osolonej wodzie, odcisnąć przez
      ściereczkę, przepuścić przez maszynkę. Grzyby (te surowe) udusić na dwóch
      łyżkach wody i 2 łyzkach oleju. Cebulę pokroić i też udusić, wymieszać z
      kapustą i grzybami, dodać sól i pieprz. Nałożyć nadzienie na ciasto posypując
      na wierzchu pokrojonymi w kostkę jajami (wchłoną nadmiar wilgoci). Zawinąć
      ciasto, piec ok. godziny w 200C.
      Życzę duzo radości przy gotowaniu i jedzeniu.

• Gość: eeeewa Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 22:45
        Serdeczne dzięki! Wkrótce go zrobię.
      • Gość: ela.tu-i-tam Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.w82-121.abo.wanadoo.fr 09.12.04, 01:14
        Duze dzieki za dwie wersje kulebiaka.

Dla mnie ciasto z sera homogenizowanego to jest po prostu od mojej mamy, nie
        mialam pojecia ze gdzies jeszcze istnieje w jakis ksiazkach ...
        125 gram masla, 125 gram sera homogenizowanego, 200 gram maki (tez szklanka)
        Ja je uzywam do skrecania rogalikow z konfitura, do jablek w mundurkach
        www.ccwhois.net/parisvarsovie/jablka-w-mundurkach.html
        a mama robila z niego paszteciki.

• ampolion Re: Jak smakuje kulebiak? 09.12.04, 06:23
      No ale jak kulebiak to i klasyczny, rosyjski, z rybą (łosoś)!
    • Gość: Mch Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.238.79.193.adsl.inetia.pl 09.12.04, 13:59
      Czy może mi ktoś podać co to jest za książka"KUchnia Neli" i kto ją napisał i
      wydał?
      • Gość: jswm kuchnia Neli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 14:36
        autor - Nela Rubinstein , ja mam z 1990 , Wydawnictwo Polonia ale jest
        wznowienie
        moim zdaniem godne polecenia
      • miszam Re: Jak smakuje kulebiak? 09.12.04, 14:49
        Ja mam wydanie "Kuchni Neli" z 2003r. Wydawnictwo MUZA SA. Pozdrawiam.
    • Gość: MCH Re: Jak smakuje kulebiak? IP: *.238.78.252.adsl.inetia.pl 09.12.04, 17:09
      Dziękuję bardzo .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka