Dodaj do ulubionych

MAKOWCE 'BUZIACZKI' ZROBILAM

23.12.04, 09:28
wczoraj po raz pierwszy. wyglądają b.ładnie, tylko trochę na środku popękały.
na 2 makowce dałam 2 puszki maku po 950 dkg - za dużo. zostało mi. wystarczy
1 duża puszka. wczoraj nadgryzłam koniuszek............mniam. dziecko drugi
koniuszek...........mniam.schowałam.............bo zeżrą, a musi starczyć na
I Dzień bo robię proszony obiad. robota w sumie żadna. polecam.
Obserwuj wątek
    • bedada Re: MAKOWCE 'BUZIACZKI' ZROBILAM 23.12.04, 09:38
      Ja dzisiaj zrobię,bo wczoraj czasu nie starczyło.dobrze,że mało roboty przy
      tym.Ja też mam puszkę 950g.czyli od razu zrobić z podwójnej ilości ciasta?
      • morechee Re: MAKOWCE 'BUZIACZKI' ZROBILAM 23.12.04, 10:03
        Albo podwójny makowiec, albo drugie inne - na przykład szarlotkę japońską. Ale
        ja chyba zrobię podwójną roladę i też dzisiaj:)
        • bedada Re: MAKOWCE 'BUZIACZKI' ZROBILAM 23.12.04, 10:20
          A jak się robi szarlotkę japońską?
          • morechee Japończyk 23.12.04, 11:01
            Przepis z wiarygodnego źródła, ale nie sprawdzony:

Szarlotka japońska (duża porcja)

25 dag masła
            45 dag cukru pudru
            30 dag maku
            9 czubatych łyżek kaszy mannej
            2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
            60 dag jablek
            dowolne bakalie

Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać
            żółtka, mak, kaszę z proszkiem do pieczenia, bakalie - wszystko dokładnie
            wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i jabłka starte na
            tarce (obrane) - delikatnie wymieszać. Piec 50 min w temp. 180 C

W przepisie jest suchy mak, ale można dodać też masę z puszki zwiększając ilość
            kaszy mannej.Wydaje mi się, że wystarczy 10 łyżek, ale może lepiej, żeby
            wypowiedział się jakiś autorytet..

Pozdrawiam!

• Gość: florunia Re: Japończyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 11:17
              i to się piecze bez spodu? sama masa buch do formy?
              • amelly Re: Japończyk 23.12.04, 12:54
                Można do tego zrobić zwykły kruchy spód (masa idzie na niego bez podpieczenia),
                ale nie robiąc spodu zaoszczędza się kalorie i można zjeść więcej maku;)))
            • Gość: florunia Re: Japończyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 15:23
              ile jajek do tej szarlotki japońskiej się daje?
              • Gość: ewa Re: Japończyk IP: 217.99.157.* / *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.05, 19:56
                ile jajek dotej szarlotki j
                • Gość: bebe Re: Japończyk IP: *.icpnet.pl 04.01.05, 13:46
                  4 całe jajka
                  Ja zamiast kaszy manny dodaję bułkę tartą (też 9 łyżek), a zamiast cukru pudru
                  cukier zwykły (1,5 szkl.).
                  Mak sparzony przekręcam przez maszynkę razem z surowymi jabłkami. Reszta tak
                  samo jak w przepisie powyżej.
        • invicta1 chyba dzis dołączam do producentów "buziaczka":) 23.12.04, 11:06
          czy lepiej piec w Wigilię (mam czas od rana)? doradźcie proszę
    • Gość: renata Re: MAKOWCE 'BUZIACZKI' ZROBILAM IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 23.12.04, 11:43
      ja tez upieklam wczoraj tylko jedna rolade i polowe juz wyjedli:)) reszte
      musialam schowac, bo potrzebuje choc pare kawalkow na Wigilie:))
      zastanawiam sie czy nastepnym razem nie owinac rolady papierem do pieczenia, bo
      troszke mi sie rozlazla i taka plaskata jest, a chcialabym zeby byla
      okraglutka;)) i tak jest pyszna, polecam, a pracy przy niej prawie tyle co nic!!
      • amelly Re: MAKOWCE 'BUZIACZKI' ZROBILAM 23.12.04, 12:56
        A w jakiej formie ją piekłaś? Może to od tego zależy... Wolałabym, żeby mi się
        nie rozlazła:(
        • Gość: renata Re: MAKOWCE 'BUZIACZKI' ZROBILAM IP: *.bochnia.sdi.tpnet.pl 23.12.04, 14:17
          ja pieklam bez formy..:(( bo jak to.. strucla z formy.. jakos mi nie pasowalo..
          • alanadab Buziaczki są 28.12.04, 10:33
            są naturalnie płaskawe, bo składają się z dwóch rulonów, więc musi być płaskawo.

Piecze się tę struclę na blasze, bez formy, na pergaminie.
            Jak się za dużo maku da, to mogą wyjść za płaskie, a nie ładnie zwinięte.

Zaraz wrzucę zdjęcia mojej strucki Buziaczki do galerii potraw.

Pozdrawiam
            Alana
            • alanadab tu zdjęcia 28.12.04, 11:03
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18920239
            • Gość: zosik Re: Buziaczki są IP: 212.160.165.* 28.12.04, 11:06
              Ja tez piekłam makowce i wyszły buziaczki. Ale u mnie w domu tradycyjnie.
              Ciasto z 1 kg maki i 4 zołtka jajek itd., a mak 1/2 kg po sparzeniu go w mleku
              i odstaniu 12 godzin, dwa razy kręcony z cukrem w maszynce (na szczęście
              elektrycznej). Później go daję do gara w którym jest rozposzczone masło z
              miodem i wszystko jeszcze trochę podgrzewam, a po wystygnięciu dodaję bakalie i
              ubitą pianę z tych jajek od ciasta. Piekę w specjalnych foremkach "do makowca".
              Wychodzi mi z tych ilości 5 makowców, a w tym roku zostało trochę ciasta i
              maku, więc zrobiłam z resztek 8 rogalików, które były tak przepyszne, że
              zjadłyśmy z mamą we dwa dni.
              Makowców robię tyle, bo rozdaję sąsiadom niezwykle życzliwym, siostrze oraz
              siostrzeńcowi. Zostałyśmy słownie z jednym makowcem, po którym nie ma już nawet
              śladu! Ale dzięki nim podtrzymywane są dobre więzi sąsiedzkie i rodzinne.
              Ponadto jest też urozmaicenie, bo siostra moja piecze np. piernika, a
              siostrzeniec z żoną sernika i się wymieniamy. Mimo to najwięcej je się jednak
              mojego makowca. Recepta jest mojej mamy, trochę wzbogacona przeze mnie.
    • grakow Re: MAKOWCE 'BUZIACZKI' ZROBILAM 28.12.04, 13:00
      upiekłam je w środę 22/12. serwowane były 25/12 i wspaniale
      trzymały "świeżość". zrolowałam je tradycyjnie, jak normalną struclę makową.
      zawinęłam w papier do pieczenia i popękały mi trochę - nie wiem dlaczego. dla
      mnie ta propozycja cukrowa jest zbyt duża. teraz zużyję mniej cukru do ciasta,
      masa makowa też jest wystarczająco słodka.następne robię w czwartek 30/12 na
      Sylwestra. Pyszneeeeee. Mniam .... mniam. Rodzinka się zajadała.
    • morechee Re: MAKOWCE 'BUZIACZKI' ZROBILAM 28.12.04, 13:05
      Ja je zrobiłam z duuużą ilością migdałów - wyszły suuuper. Drugą porcję ciasta
      zrobiłam z makiem i warstwą serową, ale to już nie było to.. Świetny przepis!
      • Gość: zuza Re: MAKOWCE 'BUZIACZKI' ZROBILAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 10:58
        Została mi puszka maku, więc zrobiłam buziaczki z nieco mniejszą ilością cukru.
        Ciasto super, poszło w mig, tyle tylko, że rozeszło mi się w "szwie" pośrodku.
        Może dałam zbyt grubą warstwę maku? Jaka powinna być, żeby się trzymało?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka