Dodaj do ulubionych

gotowe mrożone ciasto francuskie

IP: 193.111.166.* 29.12.04, 10:01
Widziałam masę razy w sklepie, kupiłam pierwszy raz i zrobiłam takie kopertki
z makiem (zamiast makowca na Wigilię). Pycha! Drugą paczkę zużyłam na
paszteciki z grzybami i kapustą. Kapitalna sprawa, ciasto jest pyszne,
nadziać można czymkolwiek, czy to na słodko, czy na wytrawnie, piecze się 20
minut, żadnej roboty, bardzo fajna sprawa. Ja kupowałam od Bliklego, ale
widziałam też innych firm tańsze.
Obserwuj wątek
    • stella25b Re: gotowe mrożone ciasto francuskie 29.12.04, 10:57
      Ja stosuje juz od dobrych paru lat ale tylko nadziewam marmolada albo dzemem i
      nastepnie po wyjeciu z pieca posypuje cukrem pudrem. Musze sprobowac zrobic z
      niego "paszteciki". Jest rzeczywiscie bezproblemowe i smakuje rewelacyjnie.
    • porahora Re: gotowe mrożone ciasto francuskie 29.12.04, 11:09
      A rozwałkowujesz je wczesniej?? Bo ja tak robie, żeby było go troche mniej - tak
      mi bardziej smakuje ;)
    • basiul gdzie można je kupić? 29.12.04, 11:35
      tzn. czy możecie podać w jakich konkretnie sieciach? i ile kosztuje? z góry
      dziękuję.
      • porahora Re: gdzie można je kupić? 29.12.04, 11:44
        Ja przeważnie kupuję w Społem - nawet w niewielkich sklepach jest jesli mają
        dużą zamrażarkę - bo ono jest zamrożone. Kosztuje ok. 10 zl - 13 zl
    • default Re: gotowe mrożone ciasto francuskie 29.12.04, 11:49
      Od Bliklego kosztuje ok. 9-10 zł, ale widziałam też jakiejś innej firmy za 5 zł
      (paczka takiej samej wielkości, ok. 400 g). W supermarketach to chyba w każdym
      się dostanie, a i w większych sklepach spożywczych też spotykałam.
      Robię na Sylwestra - z pieczarkami.
      • jacek1f Re: gotowe mrożone ciasto francuskie 29.12.04, 12:13
        Polecam tez taki grecki smaczek: z ciasta kawalki - 4 z opakowania wyjda. Do
        tego szpinak na cebulce, podduszony zeby odparowal, doprawiony oregano (moze
        byc suszone) i bazylią. Jak ma ciagle plyn, to lekko odlać. Do tego feta
        pokruszona - poddusic zeby sie rozpuscila lekko. I pakowac w te kwadraty lub
        trojkaty. Zaplepic. Potem lekko posmarowac jajkiem i do pieca na 10-12 minut.
        Ja nie rozwalkowuje, ale palcami rozklepuje zeby bylo ciensze. I do tego lapma
        wina :-)
        • porahora Re: gotowe mrożone ciasto francuskie 29.12.04, 13:12
          Jeszcze mi sie przypomnialo, ze kiedys robilam kabanosy w ciescie francuskim -
          pokrojone na kawałki 5-8 cm zawijalam w lekko rozwalkowane ciasto (wycinalam
          kwadraty i kladlam kawalki kabanosa po przekatnej i zawijałam) smarowałam samym
          żółtkiem i do piekarnika na 20 min. - pychota i długo są gorące
          • Gość: anki Re: gotowe mrożone ciasto francuskie IP: *.has.sth.bostream.se 29.12.04, 15:49
            A ja jako nadzienie polecam fete doprawiona pesto. Oczywiscie pesto musi byc z
            czosnkiem. Jesli pesto gotowe to polecam odcedzic nadmiar oliwy. Fete mozna
            rozdrobnic lub klasc palsterki na ciasto. Na to pesto i do pieca.
            • siostraheli Re: gotowe mrożone ciasto francuskie 29.12.04, 16:09
              a ja uwielbiam rokpol lub lazur w ciescie francuskim, ser sie prawie calkiem
              rozpuszcza, ale smak zostaje, super jako dodatek do zup kremow - porowej,
              szparagowej, brokulowej lub do barszczu.
          • Gość: Panna Andzia Re: gotowe mrożone ciasto francuskie IP: *.fbx.proxad.net 29.12.04, 22:38
            Ja na rozne okazje robie rozne roznosci z ciasta francuskiego. Mozna
            1) rozwalkowane ciasto posmarowac pesto zielonym albo czerwonym, zrolowac
            (dosyc luzno, bo rosnie), pokroic te rolade w plasterki ok 0.5 cm. Ukladac na
            blaszce, posmarowac rozbeltanym jajkiem i do piekarnika.
            2) Albo zamiast pesto posypac ostrym zoltym serem, dalej jak wyzej, a na koniec
            posypac kminkiem i do piekarnika.
            3)Albo paskami ciasta owijac nie kabanosy, ale kawalki parowek.
            4)Albo na krazki ciasta nakladac plasterek pomidorka + cwierc czarnej oliwki +
            anchois + plasterek czosnku, posypac lekko ziolami(tymianek + oregano) i kapnac
            oliwy extra vierge.

Piec to wszystko ok 15 min na 200-210 stopni.
    • Gość: X Re: pita grecka IP: *.kabel.telenet.be 29.12.04, 17:20
      posmarowac naczynie do pieczenia margaryna na to ulozyc jedna warstwe ciasta
      aby wystawaly brzegi
      Udusic i idcedzic pory , ulozyc na ciescie
      w miseczce roztrzepac jajko , dodac troche mleka , pokruszyc fete i starty
      zolty ser rozlac to na pory
      Przyprawic do smaku
      Na wierzch druga warstwa ciasta (zlepic brzegami ze spodnia) , posmarowac
      wierzch mlekiem i piec
      Mozna jesc na goraco z salatka albo na zimno

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka