Gość: Dorota IP: *.vf.shawcable.net 04.01.05, 19:42 Co zrobic ze sledzi matjasow, bo nic mi nie przychodzi do glowy, oprocz wymieszania ich z cebula. One sa w oleju. Bardzo prosze o jakis przepis. Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wiedzma Re: Sledzie matjasy - co zrobic dobrego IP: *.3web.net 04.01.05, 20:41 Nie pamietam czyj to byl przepis - ale naprawde pycha - ale pozwole sobie go "zacytowac". Kroisz sledzie na kawalki. Zalewasz wrzatkiem garsc rodzynek - odstawiasz. Przyrumieniasz 2 cebule pokrojone drobno, dodajesz 2 male puszki koncentratu pomidorowego, odcedzone rodzynki, slodka i ostra papryke - NIE DOEAJESZ SOLI, BO SLEDZIKI JUZ JA MAJA.. Zostawiasz do wystygniecia. Mieszasz ze sledzikami i odstawiasz do lodowki, zeby sie "przegryzly". Naprawde pychota!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eirinn Re: Sledzie matjasy - co zrobic dobrego 04.01.05, 22:08 Kroisz na mniejsze kawałki i rozkładasz na talerzu. Mieszasz parę łyżek majonezu z jakimiś 2 łyżkami gęstej śmietany, dodajesz zmielony pieprz (najlepiej taki kolorowy), wykładasz na śledzia i posypujesz groszkiem z puszki. Szybciej się nie da :) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Na "zielono" 05.01.05, 00:43 Siekasz drobno 1 główkę czosnku, peczek natki pietruszki, dodajesz to wszystko do śledzi pokrojonych w małe kawałeczki doprawiasz białym pieprzem i...już...))) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Sledzie matjasy - co zrobic dobrego 05.01.05, 03:12 Robisz na nich sadzone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ebul Re: Sledzie matjasy - co zrobic dobrego IP: 83.136.227.* 05.01.05, 06:13 śledzik na talerzyk i polać polewą czekoladową mocno popieprzoną (do białej czekolady-biały pieprz). mniam można na góre kleks majonezu-najlepiej kieleckiego Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Sledzie matjasy - co zrobic dobrego 05.01.05, 09:53 Wrzuć w wyszukiwarkę hasło "śledzie" i wybierz coś dla siebie z ok 250 przepisów ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostraheli hekele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 10:03 Tradycyjna slaska potrawa, podawalam to juz pare razy, ale jeszcze raz: 3 sledzie solone(6filetow), 2 jaja na twardo, 2 ogorki kiszone, 1 cebula. Posiekac bardzo drobniutko, zmieszac z oliwa, musztarda i grubo mielonym pieprzem. To raczej ma konsystencje tapenady niz salatki. polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ISKIERKA26 Re: ŚLEDZIE W CZOSNKU Z ZIOŁAMI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 11:57 Najlepsze śledzie jakie do tej pory jadłam to takie z czosnkiem w majeranku. Przepis znalazłam na forum przed świętami, robiłam je już dwa razy i są rewelacyjne. Matjasy należy pokroić w kostkę, przesypać majerankiem (sporo), czosnek pokroić w cieniutkie plasterki (1 ząbek na 1 śledzia), dodać do śledzi, wymieszać. Śledzie wkładać do słoików, polać odrobiną oliwy z oliwek. Całość odstawić do lodówki do przegryzienia sie. Najlepsze na drugi, trzeci dzień! Odpowiedz Link Zgłoś
yfcia śledź w duszonej cebuli 05.01.05, 12:29 A mojej rodzince bardzo zasmakował przepis jednego z forumowiczów(przepraszam- nie pamiętam kto to podawał!) - udusić na oleju sporo cebuli, posolić, wsypać dużo majeranku i gorącą(!)cebulką przełożyć pokrojone na kawałki śledzie. Ostudzić, odstawić do lodówki. PYCHA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta placuszki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 15:30 pokroić śledzie w kawałki do ciasta takiego jak na racuchy wrzucić, smażyć. mniam, mniam. u mnie to na wigilię tylko raz w roku się robi, ale jak sobie przypomniałam, to nabrałam ochoty. Odpowiedz Link Zgłoś
pejsik Re: placuszki 05.01.05, 15:39 matjasy na cieplo? albo te z czekolada? no hmmm, tak jak lubie eksperymenty tak jednak matjaski wole tradycyjnie? a na sledzika zawsze podaje jedno - SLEDZ POD PIERZYNKA! i czego chciec wiecej... a poza tym te z zalewy wsuwam same popijajac woda z ogorkow kiszonych. nie wiem czemu patrza sie na mnie podejrzanie i z jakims takim niesmakiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: placuszki IP: *.vf.shawcable.net 06.01.05, 04:36 Bardzo, bardzo dziekuje Wszystkim za przepisy. Chyba musze wszystkie wyprobowac, jeden sledz-jeden przepis, drugi sledz - drugi przepis, itd. :) Pozdrawiam cieplutko. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: placuszki IP: *.proxy.aol.com 06.01.05, 05:14 A "na śledzia" sankami zjeżdżałaś? Odpowiedz Link Zgłoś