Dodaj do ulubionych

Nalewka dzbanuszek, c.d.

10.01.05, 11:36
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13241486&a=13462322
Kontynuując:
Wczoraj odcedziłam płynne od stałego... pycha! Jeszcze nie "wzmocniłam"
spirytusem i w smaku prawie nie czuje się alkoholu :) (- podstępne!)
Pozostał mi gar owoców, których nie wyrzucę, ale i nie zjem(jednorazowo), jak
je teraz przechowywać i jak jeszcze wykorzystać?
A jak się mają Wasze nalewki?
I jeszcze jedno, w czym się to pije?
Pozdrawiam
Dagmara

Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: Nalewka dzbanuszek, c.d. 10.01.05, 11:41
      1. mozesz podzielic na male porcyjki i zamrozic - do ciast i deserow do
      wykorzystania;
      2. Mozesz zalac drugi raz mniejsza iloscia alkoholu i podsypac cukrem - bedzie
      slabsza "damska", ale zawsze ... :-)
      3. Mozesz popakowac w paczuszki z folii (lub sloiczki jak masz) i rozdac jako
      prezenty :-) Ja tak zrobilem z 3 kg wisni po zlaniu... Ale sie wszyscy
      cieszyli :-)))

      Zrob fotke i podeslij do Galerii - tam o nalewkach tez :-)

      • dziuunia Re: Nalewka dzbanuszek, c.d. 10.01.05, 11:58
        Ja swoich wiśni nie oddałam,a co;) Stoją i czekają w 3 litrowym słoju.Część na
        pewno zużyję do lodów i tortów,a z części być może zrobię konfitury.Zrobiłam
        takie konfitury z jeżyn i malin z nalewki i wyszły,pomimo że pestek sporo,
        naprawdę dobre :)Ale dzieci raczej nie będą ich lubiły ;)
        • dagg Re: Nalewka dzbanuszek, c.d. 11.01.05, 11:25
          z części być może zrobię konfitury.Zrobiłam
          > takie konfitury z jeżyn i malin z nalewki i wyszły,pomimo że pestek sporo,
          > naprawdę dobre
          Jako, że owoce były mieszane, czy mogę z nich zrobić taką mieszaną konfiturę?
          Bardzo proszę o wskazówki jak to zrobić.
          Dagmara

          • dziuunia Re: Nalewka dzbanuszek, c.d. 11.01.05, 11:32
            Pewnie że możesz ze zmieszanych owoców zrobić konfiturę.Ja zrobiła ja w ten
            sposób że do owoców odsączonych z nalewki dodałam trochę cukru(ale nie za
            dużo,zawsze mozna później dosłodzić)i smażyłam w szerokim garnku jakąś godzinę
            chyba,może krócej.Sama będziesz widziała-jak zgęstnieje trochę to trzeba
            przerwać smażenie.Mam tez przepis na konfitury wiśniowe z owoców nalewkowych
            autorstwa Marka Łebkowskiego.Radzi on przesmażyć 2 kg takich wiśni z 1 kg cukru
            aż alkohol odparuje,ostudzić,podgrzać ponownie dodając 1/2 kostki sklarowanego
            masła,przełozyć do wyparzonych słoiczków wlewając na wierzch po łyżce
            sklarowanego masła.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka