zyrafa 11.01.05, 12:46 witam, bede dzis robic jakies miesko z fasola i rozymi takimi i chcialabym zapytac, jakich przypraw uzywacie w takich sytuacjach. nie chcialabym kupowac gotowych mieszanek. no chyba, ze ktoras polecicie? pozdrawiam, z. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kardamon1 Re: przyprawy do potraw meksykanskich 11.01.05, 12:55 ja czasami siegam po mieszanke 'chili con carne' firmy kotanyi. uwazam ze jest bardzo dobra, szczegolnie jak sie nie ma pod reka calego zestawu przypraw. pamietam, ze kiedys polecal ja nawet maklowicz. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: przyprawy do potraw meksykanskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 12:56 chili, czosnek, tabasco a z mieszanek to preferuje Prymata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa102 Re: przyprawy do potraw meksykanskich IP: 195.41.211.* 11.01.05, 13:11 W kuchni latynoskiej uzywa sie bardzo duzo przypraw. Jak to z takimi mieszankami bywa (np. curry), im wiecej przypraw, tym ciekawszy efekt koncowy. Mialm kiedys przepis na sos czekoladowy do wolowiny, i do dzisiaj jak kuchce cos mexykanskiego to mieszam ponizsze przyprawy: pieprz, sol, papryka slodka, papryka ostra (chili, jalapenjos..), kardamon, suszony czosnek, mielone gozdziki, mielony cynamon, mielone ziele angielskie do sosu mozna dolac troche mocnej kawy i/lub troche piwa zamiast zaciagania smietanka, mozna zagescic sos gorzka czekolada ja wiem, ze brzmi to troche szokujaco, ale naprawde efekt jest wysmienity. Co do przepraw, to mozna zrobic sobei troche wieksza porcje i miec na pozniej a co do piwa, kawy i czekolady, to ma byc tego tyle, zeby czuc bylo tylko w tle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paprotka Re: przyprawy do potraw meksykanskich IP: *.dew.pl / *.dew.pl 11.01.05, 13:04 oprócz czosnku i chilli do mieszanki dodaję kolendrę , oregano , mielony kminek i paprykę czerwoną oraz delikatnie pieprz cayenne Odpowiedz Link Zgłoś