Gość: Kasia IP: *.aster.pl 16.01.05, 22:34 Mam pytanie co zrobic aby lod byl zupelnie przezroczysty? Jak robie go w woreczkach ze zwyklej przegotowanej wody robi sie taki metny. Dzieki za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pichciarz Re: lód do drinków IP: *.proxy.aol.com 17.01.05, 01:32 Porady. Mogę przetłumaczyć jeśli trzeba. www.drinksmixer.com/desc599.html Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: lód do drinków 17.01.05, 04:16 Ja robie z wody nieprzegotowanej, takiej z butelki lub z lodowki/ale my tu mamy bardzo dobra wode/. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: lód do drinków 17.01.05, 11:53 ja robie z mineralnej.. a ostatnio z mineralnej z dodatkiem zielonego barwnika spozywczego co to dziecie "sobie" kupiło ;-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia_ciocia Re: lód do drinków 17.01.05, 11:56 marghe_72 napisała: > ja robie z mineralnej.. > a ostatnio z mineralnej z dodatkiem zielonego barwnika spozywczego co to > dziecie "sobie" kupiło ;-))))) to jest fajny pomysl ostatnio podczas wieczorynki mezusiem zrobilismy lod w kolorze rozowym bomba juz od dluzszego czasu barwie wode i mam finezyjne kostki na rozne okazje cioteczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: lód do drinków.. o co chodzi IP: 206.73.209.* 17.01.05, 12:29 Temat mam ciut oblatany. Zamarzajaca woda sklada sie z wielu oprocz H2O skladnikow: mineraly, gazy itd. Jesli obecne sa w tej wodzie w czasie zamarzania powoduja metnosc lodu. Maszyny ktore lod przezroczysty powoduja pracuja na nastepujacej zasadzie: woda przeplywa przez miejsce gdzie daje sie chlodzenie, sama woda zamarza, inne skladniki odplywaja z reszta wody koncentrujac sie w tej reszcie, potem sie to odlewa. Powstaje lod przezroczysty. Domowo mozna probowac wsatwiacaj forme do zamrazarki, poczekac troche az sie ciut zamrozi (latwiej jest jesli forma metalowa), nastepnie wyjac, nie zamarznieta wode ze srodka kostek wylac, uzupelnic nowa bardzo schlodzona i powtarzac. Tylko czy warte to zachodu???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: lód do drinków.. o co chodzi IP: *.aster.pl 17.01.05, 14:08 A czym barwic taki lod do drinkow na rozne kolory? Odpowiedz Link Zgłoś