IP: *.aster.pl 25.01.05, 18:17
Czy z następujących składników wyjdzie dobra marynata do halibuta?
Czuszka, zielona i czerwona,
kawalek pora,
kilka ząbków czosnku,
oliwa, chlust chardonnay, sok z połówki grapefruita i cytryny,
sól, pieprz, bazylia suszona,
mikser...
na waszą wyobraźnię, jak się zapowiada? Da się cos takiego zjeść?
Obserwuj wątek
    • giezik Re: halibut 25.01.05, 18:20
      halibut, delikutniasia rybka - te ostre czuszki chyba ją nieco zdominują.
      • Gość: cookie Re: halibut IP: *.aster.pl 25.01.05, 18:26
        Moja wina, nie podałam proporcji... czuszki jest po kawałku, na oko tak z 1 cm
        plasterek każdej, więc mam nadzieję na smak wyrazisty, ale jednak nie
        zagłuszający rybki... Martwi mnie jednak, czy nie będzie za kwaśne - cytryna,
        grapefruit i wino wytrawne?
        • hania55 Re: halibut 25.01.05, 18:31
          Ja tam halibuta lubię bez marynat, bo ma taki miły maślany smak. Trochę mąki z
          solą na wierzch i myk do piekarnika. Marynaty raczej do chudszych ryb i
          bardziej "rybnych" w smaku.
          • Gość: cookie Re: halibut IP: *.aster.pl 25.01.05, 18:42
            maślany, powiadasz? Skojarzył się od razu, nieuchronnie, z bakłażanem...
            następnym razem usmażę obu zawodników, na maśle, a co ;-) W sumie to jest
            szansa, że będzie mniam.
            A ten jutrzejszy halibut to będzie również mój pierwszy własnoręcznie
            przygotowany. To tak, na marginesie...
            • Gość: giezik to moze podam tak dla przyzwoitosci, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 19:18
              sprawdzony i pyszny
              Halibut z kaparami w pernodzie
              Data: 21-04-2004
              Kategoria: Ryby.
              Ilość porcji: 4
              Składniki:
              4 filety halibut
              60 g kaparów
              2 łyżki pernod
              110 g masła
              trybula
              • Gość: cookie Re: to moze podam tak dla przyzwoitosci, IP: *.aster.pl 25.01.05, 19:54
                Gieziku, dzięki :-) Oczywiście, ten przepis już wcześniej znalazłam w
                wyszukiwarce, wygląda cudnie, rozważałam zrobienie, ale nie mam pernoda,
                kaparów, trybuli i piekarnika :-(
                Pozdrawiam :-)
                • giezik może szampan(albo choć dobre wino musujące) 25.01.05, 20:01
                  masz, do halibuta jak znalazł sos szampański
                  • Gość: cookie Re: może szampan(albo choć dobre wino musujące) IP: *.aster.pl 25.01.05, 20:08
                    jedynie kalifornijskie chardonnay się uchowało... a i to nie wróżę mu długiego
                    życia ;-)
                    • giezik nooo, to w domu jestesmy 25.01.05, 20:12
                      sos winno smietanowy do takiego halibuta w sam raz
                      • Gość: jo.hanna halibut IP: *.access.telenet.be 25.01.05, 20:16
                        odrobina czosnku i pikantnej papryki, sok cytrynowy lub grejpfrutowy pasuja. Nie
                        jestem pewna zestawienia grajpfruit+bazylia. Jakos mi to bardziej pasuje do
                        kolendry lub innych bardziej 'cytrynowych' ziol.
                        • Gość: cookie Re: halibut IP: *.aster.pl 25.01.05, 20:35
                          Od godziny się marynuje ryb mój... zobaczymy jutro, co z niego wyniknie.
                          Jakoś czasem się mi wydaje, że jak się zbierze same dobre przyprawy, to powinno
                          coś dobrego wyjść.
                      • Gość: cookie Re: nooo, to w domu jestesmy IP: *.aster.pl 25.01.05, 20:37
                        A taki sos, do, na przykład, łososia... Bo halibucik się już przyprawił, ale
                        jeszcze łosoś w lodówce czeka na swoją kolej...
    • giezik a jeszcze gdzies tam 25.01.05, 20:14
      w zapiskach mam halibuta w sosie waniliowym, ale mimo mojego umilowania do zestawien zakreconych, chyba jescze nie nadszedl czas
      • Gość: cookie ryb i wanilia IP: *.aster.pl 25.01.05, 20:39
        Brzmi interesująco... jak pora nadejdzie, zgloszę się po przepis :-)
        • giezik jest jeszcze jeden składnik przy tej okazji 25.01.05, 20:46
          ktory swego czasu mocno mnie poruszyl (i wiem dlaczego nie przepisalem przepisu do bazy mojej)
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16401790&a=16402699
          • Gość: cookie że małże w sokowirówkę wrzucić? ;-) IP: *.aster.pl 25.01.05, 20:52
            Ekhm... sok z małży? Pozostałe składniki gdzieś tam się po kuchni poniewierają,
            ale skąd się bierze sok z małży? I, cóż to jest?
    • el_padre Marynowanie całonocne???? 25.01.05, 21:58
      To chyba za długo! To nie baranina.
      Rybę do pieczenia nie powinno się marynować dłużej niż godzinę.
      Sok z cytryny i te kwasy ugotują ci rybę, w dodatku tak delikatną jak halibut.
      Eksperymentujesz na własną odpowiedzialność!
      • Gość: Hela Godzina wystarczy! IP: *.bb.online.no 25.01.05, 23:28
        Halibut delikatny, moze go wystaczy lekko podprawic, usmazyc i podac z sosem
        maslano-smietankowym z pietruszka - natka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka