Dodaj do ulubionych

Proszę o przepis na potrawkę z kurczaka

IP: *.aster.pl 27.01.05, 16:59
Proszę o przepis na potrawkę z kurczaka z góry dziękuje.
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Proszę o przepis na potrawkę z kurczaka 27.01.05, 17:01
      a z czym bys ja chciała?
      • Gość: misia może by coś pikantnego IP: *.aster.pl 27.01.05, 18:19
        Bo ja wiem .... może by coś pikantnego ale bez przesady... dzięki za odpowiedz.
    • default Re: Proszę o przepis na potrawkę z kurczaka 28.01.05, 16:08
      Potrwaka z kurczaka to raczej mi się kojarzy z delikatnym, a nie pikantnym
      smakiem. W sumie to nie znam jakiegoś "klasycznego" przepisu, ja robię np.
      takie coś:
      Pierś kurczaka kroję na nieduże kawałeczki, obsmażam na oliwie, do tego wrzucam
      pokrojone pieczarki i duszę pod przykryciem. Jak prawie miękkie (to szybko
      jest) dolewam śmietanę podprawioną mąką i jeszcze razem chwilę duszę. Do tego
      ryż.
      W innej wersji zamiast pieczarek dowalam mrożonkę "włoszczyzna krojona w paski"
      albo inną typu mieszanka warzywna - dalej tak samo.
    • dispell Re: Proszę o przepis na potrawkę z kurczaka 28.01.05, 16:08
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis5001.html
      proponuję urozmaicić ten przepis świeżą papryką, i kilkoma kroplami
      tabasko...No i oczywiście (Jacek jakiego?) lampa wina...Nie zapominając o
      oliwkach do przegryzania... :)
      • jacek1f Re: Proszę o przepis na potrawkę z kurczaka 28.01.05, 16:15
        Albo moze jak kroliczka...? tzn jak w tych przepisach poprzednich - baza:
        pokrojone mieso przesmazone ladnie na oliwe na cebuli i tyc czosnku. Troche
        ziol sie przyda tez. Podlejesz i poddusisz. Potem dodaj jogurtu naturalnego
        kubeczek z sola, cukrem i 2-3 łyżkami musztardy. jescze chwile poduś.

Albo cos cytrynowego... jak sie bedzie dusila baza, to dodaj soka z jednej
        cytryny, potem "zabiel"...

I lapma wina, a jakże:-) Ortodoksem nie jestem, wiec lekkiego czerwonego tez
        bym wypil, ale mozna biale renskie schlodzone lekko. Jak biale bys mial, to do
        kazdej z tych potrawek mozesz podlac wlasnie tego wina :-) Powodzenia.
    • Gość: marghe_72 Re: Proszę o przepis na potrawkę z kurczaka IP: *.acn.waw.pl 28.01.05, 18:14
      najprostsza błyskawiczna potrawka zw pomidorach

kuraka piersi w kostkę
      na oliwie / oleju obsmazyc czosnek i cebulę
      wrzucić mieso , obsmazyć
      zalać pomidorami z puszki
      doprawić do smaku.. dodając chilli , soł, pieprz itp

voila:)
      • aankaa Re: Proszę o przepis na potrawkę z kurczaka 28.01.05, 18:17
        błyskawicznie z kurczaka (posługując się gotowcami) - filet pokroić w paseczki,
        do gara wrzucić paczkę chińskiej mrożonki, sos słodko/kwaśny i seczuański,
        poddusić (15-20 min max) i podawać z ryżem
    • jotcha Re: Proszę o przepis na potrawkę z kurczaka 28.01.05, 18:30
      Moja najukochańsza, nawet jak jestem bardzo najedzona, to zawsze się skuszę na
      jeszcze.
      Przepis z sobotniej (chyba) wyborczej sprzed paru lat, odrobinkę zmodyfikowany
      2 podwójne piersi z kurczaka
      pół kilo - 75 dag cebuli
      5 średnich jabłek
      dwie czerwone papryki
      łyżka - dwie musztardy, w zależności od tego jak kto lubi, ja dodaję jedną
      kopiastą
      pół szklanki wina białego

kurczaka pokroić w kostkę, obsmażyć na oliwie, to samo zrobić z resztą
      składników, wrzucić do rondla, dodać musztardę i wino (jak nie ma wina, woda
      też się nada), dusić ok. 1/2 h, aż wszystko będzie miękkie, czekając popijać
      winko :)))
      Na koniec dodać sól i pieprz - więcej przypraw raczej nie trzeba, można jeszcze
      dodać odrobinę wina, żeby był aromat

najlepiej podawać z ryżem, ale ja najbardziej lubię samą potrawkę

Pozdrawiam
    • jswm Re: Proszę o przepis na potrawkę z kurczaka 28.01.05, 18:36
      o? a dla mnie ptrawka to do tej pory była z mięsa gotowanego. smażone i duszone
      to gulasze i inne strogonofy.
      Gotuję rosół na kurczaku a potem kroję to mięsko w kostkę.
      na patelni robię białą zasmażkę do tego trochę rosołu, tymianek, pieprz, sól,
      dodaję trochę marchewki z tegoż rosołu i w tym sosie podgrzewam mięso. Podaję z
      ryżem.
      całe życie myślałam że to potrawka :)
      • Gość: ogórkowy maniak Re: Proszę o przepis na potrawkę z kurczaka IP: *.tele2.pl 28.01.05, 18:43
        I ja takoż...
      • imm1 Re: Proszę o przepis na potrawkę z kurczaka 29.01.05, 13:00
        ja rowniez uwazam, ze potrawka to tylko z gotowanego mieska z dodatkiem bialego
        sosu
    • jedrek20 Re: Proszę o przepis na potrawkę z kurczaka 29.01.05, 13:07
      patrz mój post "co jutro na obiadek" pozdrawiam
    • Gość: Bożena Re: Proszę o przepis na potrawkę z kurczaka IP: *.isp.tvkg.net 29.01.05, 15:02
      No cóż ja jadam całkiem inną portawkę.Marchewki pokrojone w kostkę do tego
      najczęściej w całości filet z kurczaka no i się dusi do miękkości. Podrabiam
      śmietaną lub jogurtem z mąką no i na koniec duużżo pietruszki zielonej .Dla nas
      pychota. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka