Gość: Vikki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.01.05, 12:38 Bardzo proszę o pyszny i sprawdzony sposób na prawdziwe risotto z grzybami suszonymi :) Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janiolka Re: risotto z suszonymi grzybami 29.01.05, 13:59 grzyby krusze na bardzo zdrobne kawaleczki (nie namaczam ich) i dodaje rownoczesnie z ryzem. a reszta klasycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: up Re: risotto z suszonymi grzybami IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.01.05, 18:12 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: risotto z suszonymi grzybami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 18:59 grzyby namoczyć w gorącej wodzie. ryż (arborio) przesmażyć na maśle z dodatkiem wyciśniętego czsonku i jesli ktos lubi odrobiną cebuli. Podlać białym winem, po odparowaniu dolewać systematycznie ciepły bulion drobiowy. Gdy zostanie 1/4 bulionu dodać pocięte na paseczki grzyby. na koniec zdjąć z ognia, dodać masło parmezan i odstawić na 5 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
aveline Giezik... 29.01.05, 20:13 - ile ma byc tego wszystkiego, tzn. w jakich proporcjach? - czy ten ryz gotuje sie przed przesmazeniem, czy dopiero w tym bulionie? Ja sie nie czepiam, tylko jestem kuchenne beztalencie i tak "na oko" to na pewno cos spieprze... Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: Giezik... 29.01.05, 20:15 ups przepraszam na szklanke ryzu ok. 1/3 do 1/2 szkalnki wina (to uwielbiam w risotto, ze reszte w trakcie przygotowywania sie wypiaj powoli) i 2 szkl bulionu. Masla do przesmazenia na poczatku z 1-2 łyżki i na koniec do dodania 1 łyżke. jesli wolisz, mozesz zamisat masła oliwy z oliwek użyć. Ryz przesmazasz na poczatku na masle, pozniej dolewasz wina, i jak odparuje, dopiero powoli porcjami (po 1/3 szklanki) bulion pamietaj - po dodaniu pierwszej porcjoi bulionu - na wolnym ogniu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vikki Giezik - BARDZO DZIĘKUJĘ! n/t IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.01.05, 21:49 Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: risotto z suszonymi grzybami 31.01.05, 10:35 a nie lepiej grzybowy zamiast drobiowego? Zasada jest taka,ze do risotta wegetarianskiego daje sie wywar warzywny / grzybowy itp.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: risotto z suszonymi grzybami IP: *.access.telenet.be 30.01.05, 15:01 Kiedys tez kruszylam grzyby ale powiem wam , ze teraz po namoczeniu kroje je w cienkie paseczki i sa o niebo lepsze ! Sa widoczne i mozna je gryzc smakujac grzyba a pokruszone jakos "znikaja" w potrawach Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: risotto z suszonymi grzybami 31.01.05, 09:00 w kuchni wszystko jest kwestia upodoban :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: risotto z suszonymi grzybami IP: 217.8.186.* 31.01.05, 09:33 A czytałam w jakims przepisie ze w trakcie smazenia to trzeba tez ryz przemieszac, ale jak sie dolewa bulionu to sie juz w ogole nie miesza . Tak??? Nie przypala? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alienor Re: risotto z suszonymi grzybami IP: *.crowley.pl 31.01.05, 10:34 Mialam dzisiaj zaczac od pytania o risotto, a tu prosze - watek jak na zawolanie. Wczoraj zrobilam risotto z kurkami, na bazie dwoch autorsko polaczonych przepisow: na kurki i na risotto z suszonymi grzybami, oba z ksiazeczek Konemanna, a jakze. Zamiast wywaru z warzyw, ktorego robic mi sie nie chcialo, uzylam kostki drobiowo-wolowej Knorr-a. Risotto smakowalo kostka, ktora skutecznie zamordowala smak kurek, i tak nikly, bo kurki byly mrozone. No i pytanie mam: czego uzywac do risotto, zeby nadac ryzowi smak, ale delikatny, tak zeby samemu podprawic tak, jak sie lubi. Uzywacie kostek (jakich?) czy sami przyprawiacie (czym?)?? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: risotto z suszonymi grzybami 31.01.05, 10:37 Kostka niestety zawsze zabije smak,. zwłaszcza delikatnych potraw.. Do dobrego risotta niezbędny jest dobry wywar - miesny do mięsnych wegetarianski do serowych i warzywnych rybny do skorupiakowych ;) Odpowiedz Link Zgłoś