Dodaj do ulubionych

KAFETERA-jaki gaz?

IP: *.tvsat364.lodz.pl 29.01.05, 13:12
Dzis kupilam i prosze o porade. Nie jestem pewna jak powinno sie zaparzac
kawe czy na wolnym czy wiekszym ogniu. Czy to ma w ogole jakies znaczenie?
Dzieki za odp.
PS A jaka kawa jest najlepsza do kafetery?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: KAFETERA-jaki gaz? 29.01.05, 13:39
      To sie nazywa kafetera po posku? Chodzi Co o taka skrecana z filtrem?
      Jesli tak, ja stawiam na malym gazie. Oczywiscie w fazie gotowania wody mozesz
      postawic na wiekszym, ale wtedy musisz pilnowac momentu, w ktorym woda zaczenie
      przechodzic przez filtr. Wtedy musisz gaz zmniejszyc do minimum, Ja stawiam od
      razu na najmniejszy, aby nie stac caly czas przy kuchni. Zdejmuje ja z gazu w
      momencie, kiedy kawa konczy wydobywac sie z otworka. Reszta wydostanie sie
      nawet poza palnikiem, a jesli zrobi sie to za pozno, kawa nabiera smaku
      spalenizny.
      Kawe musisz kupic wloska, bez napisu espresso. Inne kawy moga miec inny stopien
      zmielenia, nieodpowiedni do wloskiej maszynki. Pamietaj tez o wypelnieniu
      calego filtra kawa / robisz tyle filizanek, na ile maszynka jest przenaczona /,
      bez ubijania.
      • jacek1f Re: KAFETERA-jaki gaz? 29.01.05, 15:59
        i zrob palcem dziurke w tym co nasypales do filtra i deliaktnie dodaj szczypte
        cynamonu, pol szczypty gozdzika...Mniam.

Mozesz tez dodac pollyzeczki cukru waniliowego i poeksperymentowac z
        kardamonem - ale zmielonym raczej.
        powodzenia.
        • jswm Re: KAFETERA-jaki gaz? 29.01.05, 16:29
          tak, to jest również dobry sposób, jeśli ci się trafi kawa nienajlepszej jakości
    • argonia Re: KAFETERA-jaki gaz? 29.01.05, 17:47
      najlepsza kawa świeżo palona i świeżo zmielona i raczej drobno,
      ja stawiam na max gaz,ale żeby nie wychodził poza tę dolną część kawiarki,
      za parę minut słychać furgot,który słabnie ,można podejrzeć uchylając wieczko
      czy wydobywa się jeszcze kawa,
      wolę trzymać jak najkrócej na gazie kosztem resztek wody w zbiorniczku,ale
      stwierdziłam,że taka "przestana"kawa traci aromat i robi się kwaskowa.
      • sinceramente Re: KAFETERA-jaki gaz? 29.01.05, 22:06
        Już nie pamiętam na opakowaniu której kawy, ale była to albo Lavazza albo
        Segafredo było napisane jak przygtowywać kawę w kawiarce/kafetierce. Na pewno
        trzeba przygotowywać ją powoli na małym gazie, nie ugniatać kawy w sitku, a
        niektórzy Włosi jeszcze twierdzą, że jak zaczyna "furgotać", należy wyłączyć
        gaz i poczekać aż ucichnie. No i są też tacy, którzy mieszają kawę przed
        nalaniem jej do filiżanki.
        • linn_linn Re: KAFETERA-jaki gaz? 30.01.05, 09:18
          Wlasnie... trzeba wymieszac, gdyz koncowka kawy jest mniej esencjonalna / co
          zreszta widac /. Pierwsza filizanka byla by wlasciwie nie do wypicia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka