Gość: ata68 IP: *.zmigrod.jarsat.pl 30.01.05, 23:12 Mam kilka przeisów z forum, ala mam tylko małe foremiki do babeczek jak je napelnić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: mufinki-pierszy raz 30.01.05, 23:23 Dobrze natłuść je rozpuszczonym masłem i napełnij tak żeby zostało ok.1 cm wolnego miejsca,czyli żeby miały gdzie urosnąć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ata68 Re: mufinki-pierszy raz IP: *.zmigrod.jarsat.pl 30.01.05, 23:35 Dzięki tak zrobię imoże niebędzie klopotow z ich wyjmowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik z makiem i pomarańczą (oraz dżemem morelowym) 31.01.05, 07:22 z Konemana, ale podaje zmieniony nieco, bo oryg. zbyt mało słodki i masa zbyt sucha 300 g mąki, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 5 łyżek cukru pudru (w oryginale 3), 2 łyzki maku (moim zdaniem jeszcze z jedną warto dodać) 1 1/2 łyzki cienko skrojonej skórki pomarańczowej 100 g masła, 100 g dżemu morelowego, 2 jaja, 120 ml maślanki (w oryginale 80). Najpierw wymieszać suche składniki, pozniej mokre (masło roztopic i wymieszać z dzemem) Piec 15-20 min Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa102 foremki do muffin IP: 195.41.211.* 31.01.05, 07:57 ja tez sie od was zarazilam muffinkami kupilam forme metalowa, bo jakos tym silikonom nie dowierzam i powiem wam, ze ja wogole niczego nie natluszczam na dodatek formy nie myje, tylko po uzyciu wycieram sucha sciereczka na razie wychodzi swietnie a wczoraj zrobilam z jablkami, platkami owsianymi i cynamonem wyszly super nareszcie udalo mi sie wykombinowac przepis, ktory jest uniwersalny Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 Re: foremki do muffin 31.01.05, 10:24 Ewa102, a podalabyś szczegóły?? Ja robilam z bialą czekoladą i skórką pomar. z przepisu z forum. Póki były cieple to pychotka, ale na drugi dzień lekko gumiaste były. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: foremki do muffin IP: *.spray.net.pl 31.01.05, 10:44 jollka2 napisała: > ale na drugi dzień lekko gumiaste były. Taka, niestety, ich uroda. Ale pomaga podgrzanie w piekarniku. Można też niezjedzone zamrozić i po jakimś czasie "odpiec" - będą równie dobre, jak świeże. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: mufinki-pierszy raz 31.01.05, 10:33 bo muffinki nalezy zjadac natychmiast:)) Woczraj były kakaowe z biała czekolada i migdałami. Były.. Odpowiedz Link Zgłoś
kocikk Re: mufinki-pierszy raz 31.01.05, 10:38 A czy moglabym prosić o sprawdzony przepis na muffinki z jagodami? Odpowiedz Link Zgłoś
yfcia mufinki jagodowe 31.01.05, 14:03 450 g mąki 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 g brązowego cukru 150 g świeżych lub mrożonych jagód(nie rozmrażać) 2 jajka 250 ml mleka łyżeczka aromatu waniliowego 125 g stopionego masła Wymieszać mąkę, proszek, sól, cukier, owoce. Dolać stopione masło i mleko wymieszane z jajkami i aromatem. Szybko wymieszać. Włożyć do foremek, piec ok.30 min. w temp. 210*C. Odpowiedz Link Zgłoś
yfcia foremki 31.01.05, 14:06 Mnie z foremek babeczkowych za nic w świecie nie chciały wyjść! Dopóki nie kupiłam formy do mufinków piekłam w samych papierowych foremkach(Fackelman - do kupienia np. w Tesco)ustawionych dość ciasno na blasze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ata68 Re: foremki IP: *.zmigrod.jarsat.pl 31.01.05, 17:07 Właśnie kończe jeść gorące z malinami iczekoladą super. DZIĘKI!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: foremki 31.01.05, 17:14 kiedys zrobilam za duzo ciasta i ulepilam plaskie bulki. takze bezikeowiformowicze: do roboty i sukcesow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa102 o foremkach i gumiastych przepisach IP: 195.41.211.* 01.02.05, 08:27 1. muffinki z foremki wyciagam od razu. wykladam na ruszt i zostawiam w piekarniku do ostygniecia (jesli nie zostana najpierw zjedzone) moze jak ostygna w foremce, to nei chca wyjsc nie wyobrazam sobie stosowania papierowych foremek, za duzo roboty, chociaz wygladaja na pewno ladniej ja wlewam mase do formy jak leci, a jak cos sie rozleje po kantach, to zsuwam palcem do dziurki 2. co do muffin gumiastych na drugi dzien, to przyznam sie szczerze, ze nie wiem, czy moje sa, bo sa zjadane na jedno posiedzenie kiedys dostalam od kogos troche gumiaste, to dalam je na chwilke do mikrofali i serwowalam przeciete i smarowane maslem i byly pyszne wydaje mi sie, ze gumowatosc to funkcja ilosci tluszczu ja staram sie robic z mala (wystarczajaca, bo nie jestem fanatyczna) iloscia tluszczu, wiec pewnei moje tez sa gumowate na drugi dzien 3. przepis na muffinku jablkowe / marchewkowe (wymyslone i wyprobowane przedwczoraj i wczoraj) przepis na 12 malych muffin Suche: 250 g maki 100 g platkow owsianych 3 plaskie lyzki proszku (nie jest to za duzo, bo to bardzo ciezkie ciasto) 2 lyzki cynamonu ewt. 1 lyzka cukru waniliowego ewt. 1 lyzka mielonych gozdzikow, a moze moznaby przyprawe do piernikow Mokre: 2 jajka 150 g cukru albo lepiej, cukru z trzciny, syropu, melasy, co kto ma 100 masla 250 ml mleka (moze byc 0%) 500 ml startych jablek albo cieniutko startych marchewek (moze to mozna przeliczyc na jablka, ale ja mialam jakies giganty za to marchewki kocirbki) suche pomieszac z mokrym i piec do skutku czas: 15 min pracy + 15 min czekania az sie upiecze + 15 minut jedzenia dla 3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foremki Re: o foremkach i gumiastych przepisach IP: *.elana.pl 01.02.05, 12:11 Ja wysmarowalam foremki do babeczek oliwą za pomocą pędzla, mufinki wychodziły bez problemu :) Odpowiedz Link Zgłoś