Dodaj do ulubionych

Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić?

IP: *.chello.pl 03.02.05, 21:11
Ludzie Drodzy,

Jestem prostym czlowiekiem i niewiele mi od życia trzeba. Wystarczy kawalek
dobrej bagietki, fois gras, albo dobry ser i juz mam usmiech na twarzy. Co
innego rano... rano mala kawa i kawalek chleba z dżemem truskawkowym to moj
ulubiony zestaw. Problem w tym ze wspomnianego dżemu truskawkowego o
przyzwoitej jakosci nie jestem w stanie kupic oid kilku tygodni. W kazdym
odwiedzanym sklepie widze tylko i wylacznie tzw dzem niskoslodzony, ktory z
dzemem ma tyle wspolnego ile rumak z rumem. Baaaardzo trudno jest doszukac
sie na polkach dzemy wysokoslodzonego. Jezeli juz sie znajdzie to przewaznie
ma on konsystencje marmolady z bloku i rowniez porazka. Pare miesiecy temu
kupilem w Radomiu (a mieszkam w Wwie) zgrzewke dzemu Schwartau (chyby tak sie
to pisze) ktory byl calkiem ok. Niestety zgrzewka sie skonczyla a tu na
polkach pustki. Bylem juz w Klifie (Bomi) i w Piotrze i Pawle bo jak nie tam
to gdzie?? Niestety tez nie maja tak wyrafinowanych produktow jak DZEM
TRUSKAWKOWY :)).

A wiec:

1. Czy to tylko ja czy macie podobne doswiadczenia dzemowe?
2. Czy ktos wie gdzie w Warszawie mozna kupic normalny dobry dzem
truskawkowy?

Pozdrawiam slodko,
Andrzej
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? 03.02.05, 21:13
      nie jestem fanką truskawkowych ,zatem raczej nie pomogę.. ale zajrzyj do Bomi,
      ostatnio mieli sympatyczne miniaturki angielsakich dzemów.. truskawka tez była,
      połączona hmm z szampanem chyba..
      • nobullshit Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? 03.02.05, 21:33
        Carrefour - dzem Dalfour (mniej więcej). Wysokie, chude słoiczki.
        Nietanie, ale dżemy dobre, prawie konfiturowate. Nie slodzone cukrem,
        tylko sokiem z winogron.

W sklepach Mini Europa (plac Wilsona, Ludna, i jeszcze Lukullus przy Wilsona)
        bywają niemieckie dżemy Tamara - też polecam.
      • Gość: churros Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 21:37
        W praktycznie każdym supermarkecie są dzemy francuskiej firmy D... no własnie, zapomniałam nazwy (moze ktos podpowie?) Dalfour chyba? Owocowa rapsodia. Wydaje mi się, ze mają w ofercie również truskawkowy. Bardzo słodkie, mimo, że słodzone tylko sokiem winogronowym.
    • Gość: pianissima Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? IP: *.acn.waw.pl 04.02.05, 11:07
      :))))) jaki fajny watek - jakbym siebie widziala (np. proba znalezienia dobrej
      musztary - pozostala kolekcja otwartych sloikow, przyklady mozna mnozyc)...

a dzemy bonne maman? - bywaja w PL
      • nobullshit Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? 04.02.05, 11:44
        Bonne Maman jest IMHO za rzadka.
    • Gość: zdegustowana po prostu skandal IP: 213.17.230.* 04.02.05, 12:20
      Za słodyczami nie przepadam, ale dżem w ograniczonych ilościach w domu zawsze
      jest. Ostatnio przegląd słoiczków jakiego dokonałam w paru hipermarketach
      wypadł dennie.
      W głowie się nie mieści co polskie firmy ładują w szkło. Pisząc o owocach na
      okładce do środka dają trzy farfocle i galaretę. Ilość cukru, to odrębny temat,
      ale chyba nie ma znaczenia dla ilości (braku ilości) owoców w środku.
      Parę dni temu kupiłam kilka razy droższy dżem, jak się okazało, duński i był
      niewątpliwie zrobiony nie z kompotu tylko z owoców. Każdy głupi widzi. A żeby
      nie widział, to etykietki coraz większe. Widocznie papier tańszy od owoców.

Czy przy takim wysypie owoców jak u nas, nie da się zrobić dobrego dżemu? A
      konfitury? Powinny być w sklepach i nadawać się do dodania do ciasta bez groźby
      zamiany na rzekę podejrzanej cieczy.
      • yffi W Lidlu 05.02.05, 00:36
        Kupić w Lidlu konfiturę truskawkową z pomarańczami, produkcja lidlowo-
        zagraniczna, jest wysokosłodzona z lekką goryczką, po pierwszym słoiku
        REWELACJA, (teraz planuję zakupić ilość hurtową ) -

napisałą fanka dżemów truskawkowych (dobrych), pomarańczowych angielskich,
        czyli też dobrych i figowych (z krajów gdzie rosną figi)
        • Gość: pianissima Re: W Lidlu IP: *.acn.waw.pl 05.02.05, 11:59
          Nigdy nie bylam w Polsce w Lidlu, wiec powiedzcie mi, prosze, czy te dzemiki
          lidlowskie sa w sloiczkach o scietych a nie okraglych sciankach (chyba
          szescian)?
          • Gość: dewa Re: W Lidlu IP: *.pronet.lublin.pl 05.02.05, 17:51
            dokładnie w takich słoiczkach, MARIBEL- tą nazwą się firmują
            • Gość: pianissima Re: W Lidlu IP: *.acn.waw.pl 05.02.05, 19:11
              Dziekuje :)) - czyli dzemiki moga byc takie jak np. w Niemczech. Ja w tych
              niemieckich czuje ogromna ilosc sztucznych dodatkow, chyba aromatow...
    • ampolion "Cudze chwalicie..." 05.02.05, 00:43
      Próbowałem dżemy różnych swiatowych prokcji i nic się nie umuwa do polskich,
      zwłaszcza tych Łowicza.
      A tu znowu: obce więc obowiązkowo pysznosci..
      • Gość: Andrzej Re: "Cudze chwalicie..." IP: *.chello.pl 05.02.05, 09:32
        Ampolion,

Kilka lat temu zgodzilbym sie z Toba, faktycznie mozna bylo kupic przyzwoity
        dzem. Teraz sprawa wyglada inaczej. Ale, dziekujac za wszystkie wpisy
        chcialbym podzielic sie wiedza na temat najnowszego zakupu. Dzem Owocowa
        Roszkosz (Stolvit) kupiony w Mokpolu (dobre bo polskie hihih. Nie powala ale
        jest zjadliwy. Mimo wszystko lza mi sie w oku kreci na mysl o kupowanym
        ostatnio we francuskim dyskoncie duuuuzym sloiku za smieszne pieniadze i
        wzorcowym smaku.

Nomen omen pewnie wiekszosc z tych tzw zagranicznych produkcji to i tak
        produkty z domieszka polskiej krwi. Badz co badz jestesmy jednym z wiekszych
        producentow i eksporterow truskawek.

Aha, oczywiscie sprawdze tego Lidla z mieszanka truskawkowo - pomaranczowa.
        Pozdrawiam,

Andrzej

• ampolion Re: "Cudze chwalicie..." 06.02.05, 21:28
          Ja kiedys (ale nie lata temu) jadlem polski dżem truskawkowo-rabarbarowy. To
          byla rewelacja.
      • Gość: lilka Re: "Cudze chwalicie..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 17:25
        zgadzam się!!!
    • ela.tu-i-tam Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? 05.02.05, 09:55
      Na ogol "Bonne Maman" ma dobre konfitury (tak na marginesie, ja prawie tak samo
      jak Andrzej, tylko moja konfitura na sniadanie ma byc z gorzkich pomaranczy,
      oranges ameres).
      Trzeba natomiast sprawdzic procent owocow na skladzie. Ponizej 50% owocow, to
      idzie w byle co, powyzej 60% jest pysznie.
      We Francji jest "Bonne Maman" w wersji wysokich sloikow (taka sama objetosc jak
      te standartowe z wieczkami w kratke, tylko chudsze w talii i wyzsze), po polsku
      powiedzielibysmy "na wysokim obcasie". Jesli uda sie Wam znalezc taka "Bonne
      Maman" o smaku trauskawkowym, malinowym lub morelowym - to polecam. Smak w
      gebie.

NB. Najprawdopodobniej "Bonne Maman" sprzedawana w Polsce jest takze
      produkowana w Polsce ("Bonne Maman" to firma Andros), i wtedy producent sie
      dostosowuje do "gustow i norm lokalnych" - stad jest bardzo wazne wymaganie
      jakosci ...
      • ela.tu-i-tam Tak na marginesie - polskie produkty tutaj 05.02.05, 09:59
        Polskie produkty potrafia byc super pyszne.
        Np. mrozone polskie czerwone owoce tutaj to sa "wysokie obcasy".
        Wczorak kupilam sliczne pieczarki z Pologne.
    • brzydka_kasia Wysokosłodzony? TO NIE DŻEM 05.02.05, 10:04
      Dżem wysokosłodzony to cukier z domieszką barwnika, aromatu i esencji owocowej. Ewentualnie kilka owocków rozmemłanych zresztą. Totalna porażka. Dżem niskosłodozny składa się w 40-50% z OWOCÓW, a nie z cukru. I te owoce WIDAĆ i CZUĆ.
      Nie cierpię dżemów wysokosłodzonych. Jedynym wyjątkiem jest dżem kakaowo-orzechowy zwany Nutellą.
      • Gość: Andrzej Re: Wysokosłodzony? TO NIE DŻEM IP: *.chello.pl 06.02.05, 20:05
        Brzydka_Kasia,

Ja najbardziej lubie swiezutkie truskawki. Ale co z tego skoro dobre truskawki
        dostepne sa tylko w sezonie. Skoro nie ma swiezych to kupuje dzem. Ale jak
        juz go kupuje to kupuje wysokoslodzony bo:

1. Nie znosze dzemu z lodowki

2. Dzem niskoslodzony trzymany w temperaturze pokojowej po kilku godzinach
        zamienia sie w wode z "pysznymi owocami", a po kolejnych kilku w to smo tylko
        porosniete warstwa mchu.

Ale koncze bo moja zona mowi ze sie onanizuje tematem i ma racje .

Andrzej
        • ks40 Re: Materne 07.02.05, 09:09
          A dżem pow.? Uważam, że jest b. smaczny. No i naturalnie Łowicz.
    • Gość: RED ja z taką nieśmiałą sugestią IP: 193.0.117.* 07.02.05, 09:18
      a) kupić mrożone truskawki
      b) udusić przyprawiając wedle smaku (ja najbardziej lubię z cynamonem i
      odrobinką świżego startego imbiru)
      c) osłodzić do pożadanego poziomu słodkości
      d) zjeść jednorazowo lub na dwa razy (1 dzień w lodówce na miseczce napewno
      wytrzyma)
      e) czynność powtórzyć stosownie do potrzeb
      f) w sezonie mrożonkę zastąpić świeżymi owocami
    • Gość: zdegustowana a jednak skandal IP: 213.17.230.* 07.02.05, 11:38
      Polskie dżemy w tym sezonie wszystkie firmy (niestety łącznie z łowiczem)
      zrobiły oszczędnościowo. To nie jest normalna sytuacja. Wiem doskonale ile mam
      owoców w słoiku domowych przetworów, a ile w sklepowych.
      Degrengolada najlepiej się ukazuje w swojej okazałości, kiedy dziecko chce dżem
      w naleśniku. Wrzucony naleśnik na patelni topi się natychmiast w jakiejś
      cieczy, a po otwarciu go na talerzu okazuje się, że jest pusty w środku:(

I nie ma tu nic do roboty podejście patriotyczne, drogi Ampolionie, bo ręce
      opadają...
      • Gość: marzena Re: a jednak skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 13:59
        Andrzej piszesz ze nie jestes wymagajacy i skromny a skoro jadasz pasztet z
        gesich watrobek to cos mi tu nie pasuje z tym opisem
        • Gość: Andrzej Re: a jednak skandal IP: *.chello.pl 07.02.05, 20:19
          Zaklinam sie na wszelkie smakołyki swiata ze jestem skromny i nie jestem
          wymagajacy.... ale jest pewne minimum ponizej ktorego ... sama rozumiesz...

Lubie jesc rzeczy proste ale smaczne. Ot i caly sekret.

Pozdrawiam,
          Andrzej
    • izabelski Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? 07.02.05, 23:18
      polecam konfiture truskawkowa a Lowicza
      jesli masz narozny sklep to popros wlasciciela o sprowadzenie sloiczka :-)
      ma 79% owocow :-)
    • sinistra80 Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? 09.02.05, 15:49
      wypowiem sie w tzw. kwestiach ogólnych. od paru lat regularnie robię dżemy z
      różnych owoców (truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki, jabłka, gruszki, śliwki,
      morele, jagody), więc nabrałam całkiem sporego doświadczenia w tej kwestii.
      1. podstawą dobrego dżemu jest dobrej jakości surowiec. truskawki w tym roku
      były marne, więc dżem też nie wyszedł rewelacyjny.
      2. cukier. ja dodaje go mało, mam wtedy wspomnienie lata w słoiku. dżem smakuje
      owocami, nie jest cukrowym ulepkiem o owocowym posmaku. natomiast duża ilość
      cukru maskuje kiepską jakośc surowca. w dżemach wysokosłodzonych taki właśnie
      owoc ląduje.
      3. koserwacja. można to osiągna dodając dużo cukru, używając cukru żelujacego
      lub długo smażąc. ostatni sposób jest najlepszy, ale i najdroższy. truskawki są
      owocem bardzo mokrym- z dużej ilości owoców wychodzi malutko dżemu, a smaży się
      go baaardzo długo. producent, jeśli chciałby uzyskać produkt dobrej jakości
      zużywałby ogromne ilości surowca i energii, a otrzymywałby małe ilości
      produktu. cena słoika przyprawiłaby klientów o zawał. producenci radzą sobie z
      truskawkami dodając cukru żelujacego do zbyt żadkiego półproduktu- stąd kiepski
      smak i szybkie psucie sie dżemu (zbyt dużo w nim wody).
      jeśli marzy Ci się smak truskawek w środku zimy to kup mrożone z Horteksu, ale
      mogą nie być najlepsze, bo truskawki były naprwdę nieciekawe w tym roku. nie
      wiem skąd piszesz, ale jeśli z Warszawy to polecam sorbety od Bliklego i z Il
      Gelatone (Chmielna, na przeciwko kina Atlantic). są drogie(1.80 i 2 zł za
      kulkę), ale warte swojej ceny i, uwaga, uzależniaja!
      pozdrawiam truskawkowo
    • marghot Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? 09.02.05, 15:55
      Dżem truskawkowy ma na pewno firma Materne, Kotlin, Łowicz - wszystkie do
      nabycia w Piotrze i Pawle
      • Gość: lu Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? IP: *.acn.waw.pl 27.05.05, 21:14
        Materne, Kotlin, Łowicz - wszystie te firmy sa tez w kazdym supermarkecie i
        wiekszosci sklepow osiedlowych.
    • Gość: LOLA Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 16:12
      Gdybys mieszkal troche blizej, podarowalabym Ci kilka sloiczkow dzemu
      truskawkowego wlasnej produkccji- mnie sie juz dawno przyjadl; ja jestem z
      Malopolski, to troche daleko od Warszawy.
      • marghot Można 09.02.05, 16:14
        zamówić w internecie z gospodarstwa agroturystycznego Zaborski na Kaszubach.
        Słoiczek kosztyje 5zł, a dżem to właściwie same truskawki - pyyycha!
    • e_katt dobrze wyglądającym 07.03.05, 10:05
      ale tak naprawdę uczciwie, z kawałami truskawek, nierozdrobnionymi,
      i takoż smakującym jest
      www.chlopskiejadlo.pl/site/produkcja_wlasna/produkty_konfitury_truskawka.html

proszę się nie przejmować całym tym wiejsko-chłopskim ąturażem, będącym często
      chwytliwą marketingowo zapowiedzią szwindlu: ten dżem jest naprawdę dobry

ja widziałam w Albercie na Marszałkowskiej, cena ok. 5 zł
      tu inne punkty sprzedaży
    • fanta-girl Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? 20.04.05, 14:36
      zajrzyj do Reala na Krakowskiej.
      Z miesiac temu widzialam sporo dzemow truskawkowych, niestety nie wiem jakich firm.
    • Gość: lu Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? IP: *.acn.waw.pl 26.05.05, 20:03
      Znalazlam w sklepie ekologicznym dzem truskawkowy zrobiony z 70 g owocow na
      100 g dzemu. Jest niskosoldzony. Producent: firma Symbio.
      • Gość: ... Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 08:58
        W krakowskiej Almie mają konfitury truskawkowe z 'Chłopskiego Jadła"na wagę,
        oraz wysokosłodzony dzem Schwarztau
        • klaudia1973 Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? 27.05.05, 17:23
          zdecydowanie w lidlu , u mnie dzieci wyjadają dzem paluchami tak jak e
          seksmisji jest pyszny i nie tylko truskawkowy , wselkie w szczescianch sa
          pyszne i tanie duzy słoik za 3,99 a ostatnio w promocji za 2,99
    • Gość: j Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 22:56
      Niemieckie dzemy sa sztuczne i przeslodzone. Polskie niskoslodzone bardzo
      szybko plesnieja.Nalezy poszukac zlotego srodka i usmazyc w sezonie dobry dzem
      truskawkowy.
      • Gość: (; Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 23:45
        a możesz podać przepis??
        • Gość: j Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 12:19
          1/2 kg obranego rabarbaru
          1/2 kg oczyszczonych truskawek
          1/2 kg cukru
          2 łyżki rumu albo aromatu rumowego wymieszanego z wodą
          3 łyżeczki miodu
          Rabarbar pokroić na małe kawałki. Truskawki i rabarbar, każde w osobnym
          naczyniu, zasypać cukrem (po połowie) i polać rumem. Odstawić na 2 godziny,
          żeby puściły sok.
          Wszystko wymieszać, zagotować mieszając, odstawić na kilka minut. W tym
          czasie
          można przygotować słoiki (umyć, wyparzyć).
          Owoce znowu zagotować, smażyć na małym ogniu często mieszając i
          odszumowując,
          przez pół godziny. Gdy dżem jest już gęsty dodać miód, wymieszać i smażyć
          jeszcze kilka minut.
          Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić, można przewrócić do góry dnem i
          zawinąć w koc, żeby słoiki powoli stygły albo zapasteryzować krótko.
          Sprawdzony przepis , ktory zaczerpnelam z tego forum.Smazylam ten dzem w
          zeszlym roku .Zastosowalam tylko mniej cukru.
    • Gość: Agnieszka Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.14, 11:35
      tak jak mówisz dżem SCHWARTAU jest pyszy. Ja kupuję go w Intermarche. Inny równie dobry jest z firmy "Międzychód" dostępny w sklepach "Chata Polska"
      • mmagi Re: Dżem Truskawkowy - Gdzie Kupić? 07.05.14, 11:39
        wygrzebałas ten watek ,żeby sie ppchwalić jaki dzem jadasz??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka