IP: *.zefa.pl 07.02.05, 14:37
temat tylko posrednio kuchenny, ale mam nadzieje ze mi pomozecie, mam
zmywarke kompaktowa elektroluxa, ostatnio czesto pojawia sie problem ze mycie
sie konczy, otwieram zmywarke a tam brudne naczynia i nierozpuszczona
tabletka lezaca sobie na dnie zmywarki....
dzieje sie to nawet przy dlugich programach wiec chyba nie chodzi o to ze sie
nie zdazyla rozpuscic ;o((

nie wiecie o co moze chodzic, mam zmywarke od niedawna i baardzo sie z niej
ciesze, chcialaby, sie pozbyc tego problemu...
Obserwuj wątek
    • Gość: angie Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 14:42
      ale wodę bierze?
      ten " wiatraczek " co polewa wodą mógł się zapchać,zdejmij i przepłucz
    • kwik Re: zmywarka 07.02.05, 14:42
      u mnie ostatnio zostaje listek z tabletki (przy wlaczaniu tego samego
      programu), ale naczynia czyste. chyba pogorszyl sie detergent ...
      • Gość: Mycha Re: zmywarka IP: *.zefa.pl 07.02.05, 14:45
        wode bierze, z woda jest ok

od poczatku uzywam tych samych tabletek i raz sie to robi a raz nie....
        • Gość: angie Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 14:49
          Jeśli nie zawsze ,to nie wiem
          może źle zapakowana zmywarka i się o cos ten "wiatraczek" opiera i nie chce
          obracać
        • Gość: Ania Re: zmywarka IP: 217.17.46.* 07.02.05, 14:51
          Jak sie nie rozpuszcza to moze byc za twarda woda, za malo soli. Sprawdz czy
          pobiera sol. U mnie jest podajnik soli otwierany moge sprawdzic czy sol jest,
          raz okazalo sie ze na soli zrobila sie taka twarda skorupka i nie pobierala
          zmywarka.
          • jacek1f Re: zmywarka 07.02.05, 14:55
            Moze za wcześnie kladziesz tabletke? I ona jakos tak namaka?
            Ja tak mialem, jak wsypywalismy proszek wczesniej, zamykalismy klapke, ale
            jescze cos sie tam dokladalo, poczekalo chwile itp. I tez czasem wtedy nie
            wychodzil caly do mycia, tylko zostawala taka zbita masa.
            Tabletke, kulki i proszek - tuz przed wlaczeniem najlepiej.
            • Gość: gosc Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 15:02
              niostety ale cie zmartwie. Miałam taki sam problem ze zmywarka raz rozpuszczała
              tabletke a raz nie . Wkurzałmo nie to niesamowicei oprócz tego cześc talerzy
              była brudna lub też czesto czesc miała taki nalot lub osad lub tzw. piasek.
              Wina moga byc tu tzw. pióra które mozna zdementować( odkrecic) i wyczyścic
              czasami jednak te pióra nie daja sie do końca wyczyścic i trzeba kuopić nowe.
              Wydatek nie jest spory koszt chyba około 30 zł. Ja tak meczyłam sie z CAndy (
              Boże co za koszmar) i niestety czyszczenie i wymiana piór pomagała ale na
              krótko . W końcu wziełam ja na sposób a mianowice w zależności od programu
              wyczaiłam w którym momencie od momentu właczenia potrzebuje tabletke w
              przypadku Candy po około 22 min. poprostu ja otwierałam w czasie cyklu i
              kładłam tabletke na górnym koszyku np. na kubku. Ale w sumie zmywarka ta mnie
              wkurzała niesamowice zdenerwowałam sie i kupiłam nowa. Obecnie nie posiadam
              tego problemu
              • Gość: Mycha Re: zmywarka IP: *.zefa.pl 07.02.05, 15:07
                pioro to ta obrotowa czesc sikajaca woda?

ale moja zmywarka ma dopiero miesiac i nie moze miec jeszcze tak zapchanego
                piora....
            • Gość: Mycha Re: zmywarka IP: *.zefa.pl 07.02.05, 15:03
              ale ja sol wsypalam tylko przed pierszym myciem gdzies tam do srodka zmywarki
              takim lejkiem a teraz uzywam juz tylko tabletek 3w1

tabletka i siup wlaczam zmywanie... najdziwniejsze jest to ze to sie nie robi
              zawsze, bo jakby zawsze to bym kombinowala a tak nie wiem gdzie szukac punktu
              oparcia
              • Gość: Ania Re: zmywarka IP: 217.8.186.* 07.02.05, 15:06
                Dosyp tej soli i zobazcz moze to pomoze. I faktycznie problem "namokniecia'
                tabletki tez jest istotny.
    • Gość: Anmar Re: zmywarka IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 07.02.05, 16:54
      Mam kompaktowego BOSCHA. Woda jest zmiękczana w filtrze jonitowym. Filtr musi
      być czyszczony solanką (przepływającą w przeciwnym kierunku niż pobierana
      woda), która wiąże (usuwa) osady kamienia. Wg mnie sól jest poterzebna w
      układzie pobierania wody. 3w1 nie są specjalnie dobre.
      • Gość: Janka Re: zmywarka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.05, 07:56
        Ma m pytanie.Dopiero co nabyłam zmywarke i lekko sie zdziwiłam gdy miałam sypac
        proszek ,a tu calgonit do pralek.Zatkało mnie.Mam whirpoola , kupiłam
        nabłyszczacz,sól no i ten calgonit.TRoche dziwne.Myślałam ze to musi byc do
        zmywarki.Co wy na to ??
        • Gość: g Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 08:00
          musi być do zmywarki.
          • Gość: Janka Re: zmywarka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.05, 08:04
            No to co za łajza sprzedała mi do pralki ,a ja druga ,ze nie popatrzyłam od
            razu.Wczoraj wsypałam ten calgonit i nawet wszystko fajnie i ładnie
            umyte .Dzisiaj ide do sklepu i robie awanture,nabijają ludzi w butelke.Dzięki
            za odzew.
            • Gość: g Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 08:12
              mi się wydaje,ze nie ma calgonitu do pralek
              jest o podobnej nazwie ,ale calgon-zapobiega powstawaniu kamienia w pralkach
              ale może się mylę,poczytaj dokładnie etykietę
              • Gość: Janka Re: zmywarka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.05, 08:16
                No jasne ,że mam calgon do pralek .Pralka jak byk narysowana,a mam mieć
                calgonit??Ale jestem zakręcona , tym w sklepie to nie daruje.
                • Gość: g Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 08:19
                  spokojnie, zuzyj do pralki:)
                  Ja zmywam tabletkami calgonitu "3 w 1" ,są ok
                  Nie trzeba pamietać o soli i nabłyszczaczu
                  • Gość: Janka Re: zmywarka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.05, 08:30
                    Dzięki za pomoc.Doczytałam na forum,faktycznie ma być calgonit.Ale sprzedawcy
                    wciskają pieknie towar.To chamstwo.Jasne,że calgon zużyje do pralki.Tez się
                    przyda.Wiadomo.Mam nadzieje ,że zmywarce no i nam nie zaszkodzi ten cały
                    calgon.Niezła zabawa z tego wyszła,i kolejna nauczka najpierw doczytać,dopytać
                    i to w kilku żródłach to obejdzie się bez takich brzydkich pomyłek.Ale
                    wiadomo,cieszyłam sie ,że zmywarka itd... no i nie popatrzyłam.Co nagle to po
                    diable.Pozdrawiam.
    • Gość: marget1 Re: zmywarka IP: 195.116.105.* 09.02.05, 10:06
      Też mam od niedawna zmywarkę-Ariston. Bardzo, ale to bardzo się z niej cieszę,
      ale od tygodnia używam tabletki 3w1 Robot i na niektórych naczyniach zostaje mi
      taki "osad". Nie wiem czy to jest źle wypłukane? Nigdy nie wsypywałam
      oddzielnie soli-uważam, że wystarczy to co jest w tabletce. Tylko czy jakość
      mycia nie będzie lepsza wtedy jak zastosuję oddzielnie sól, detergent i
      nabłyszczacz? Poradzcie
      • Gość: aga Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 10:34
        mam zmyware od miesiąca i choc kupilam to nie próbowałam jeszcze tawbletek 3w1 -
        mam w instrukcji do zmywary napisane, że po uzyciu 3w1 należy trzy razy puscić
        zmywarkę bez wsadu?? czy tak robicie? i po co to?
        • Gość: gosc1 Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 10:54
          Słuchajcie przedewszystkim uzywanie soli do zmywarek jest KONIECZNE!!!!
          NAwet jesli uzywacie teabletek 3 w1 !!!!!. Nie mozna zlekcewazyc i nie
          dosypywac soli w ten sposób zepsujecie zmywarke!!!!. Jeśli stać kogoś na
          zmywarke to musi sie liczyc z kosztem jej elsplotacji. A pozatym ja mam
          zmywarke odkad pamietam i nigdy nie odważyłabym sie zmywac w niej bez soli.
          Jeśli chodzi o osad na talerzach to wina jest - 1.brak nabłyszczacz( lub
          nabłyszczacz złej jakości np. marki Robot 2. Zły proszek do zmywania. Niestety
          ale proszek do zmywania pt. ROBOT jest niestety marnej jakości. Ja polecam
          osbiście tylko Calgonit. Inna przyczyna złej jakości zmywania może byc zbyt
          twarda woda i związku z tym trzeba przeczytać dokładnie instrukcje ze zmywarki
          i zorientowac sie w gdzie jest pokretło do przykrecania lub odkrecania ilości
          wydobywanej soli i nabłyszczacza w czasie cyklu. FAchowo te jak niektórzy
          mówia " wiatraczki" to pióra. Wazne jest aby były co jakiś czas odkrecane i
          czyszczone gdyz groża zapchaniem.
        • Gość: g Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 11:02
          mam "staruszkę" Simensa prawie 10-letniego.Zmywam tabletkami odkąd pojawiły sie
          na rynku " Calgonit" albo " Somat"(3 w 1),nie dodaję soli ani nabłyszczacza
          dodatkowo,pozmywane idealnie
          • Gość: marget Re: zmywarka IP: 195.116.105.* 09.02.05, 15:03
            Dziękuję-podniosłaś(eś) mnie na duchu, ale faktycznie ten ROBOT jest do
            niczego.Następnym razem kupię chyba wszystko oddzielnie i in.firmy.
            Sprawdzałam instrukcję i wyczytałam,że przy stosowaniu tabletek 3w1 nie dodaje
            się soli i nie przejmować się diodą która świeci przy braku soli.
            • Gość: makneta Re: zmywarka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 19:41
              Może to tylko sposób naciągania klientów, ale na opakowaniach tabletak Calgonit
              Power Ball napisane jest, że idealnie czyste i błyszczące naczynia otrzymasz
              dopiero po użyciu tabletek + sól + nabłyszczacz. U nas jest bardzo twarda woda,
              więc wolę używać tego wszystkiego. Kiedy nie dosypię soli lub nie doleje płynu
              to na naczyniach mam smugi.
              Co do głównego wątku - ja bym skontaktowała się z fachowcem, zmywarkę masz
              przecież na gwarancji, a zawsze może się trafić sprzęt z userką.
              • Gość: aaa Re: zmywarka IP: *.gorzow.mm.pl 09.02.05, 21:40
                Bo sprzęt to się kupuje albi Miele albo nic. I po problemie.
                • aldonasarn Re: zmywarka 14.09.14, 13:51
                  Moja zmywarka Bosh- mam ją dopiero 2 lata- czasami tez nie domywa naczyń, czasami tabletka się nie rozpuści, zawsze jest sól. Strasznie to irytujące, jak wyjmuję brudne naczynia. Używałam tabletek finish calgonit, teraz ludwik. Wydawało mi się, że finish to już wysoka półka. Może lepiej tabletki w żelu, miałam kiedyś fairy.
                  • Gość: fg Re: zmywarka IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.14, 15:41
                    jak się nauczysz prawidłowo układać naczynia w zmywarce to problem zniknie, poczytaj dobrze instrukcję, tam jest dokładnie napisane jak należy układać naczynia
    • bednarek1111 Re: zmywarka 14.09.14, 18:17
      Jeśli masz od niedawna to może jest jeszcze na gwarancji? A gdzie masz ją ulokowaną? U mnie np. jest pod kuchenką i niestety gwarancja nie obejmuje tego rodzaju ryzyka.
      • Gość: gość Re: zmywarka IP: *.dynamic.chello.pl 15.09.14, 11:30
        jak szybka odpowiedź, ma zmywarkę od lutego 2005 roku, faktycznie od niedawna
      • Gość: x Re: zmywarka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.09.14, 12:08
        bednarek1111 napisał(a):

> Jeśli masz od niedawna to może jest jeszcze na gwarancji?

piszesz o swojej glowie;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka