Gość: Dzikikamien IP: 80.55.5.* 14.02.05, 11:18 jakie inne latwe sosy znacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m Re: makaron- z sosem pomidorowym, carbonara i ... IP: *.acn.waw.pl 14.02.05, 11:21 setki wysmienitych , prostych sosów błakają sie po tym forum.. od aglio olio peperoncino (czosnek, oliwa, chili), przez cytrynowe .. po nieco bardziej pracochłonne - np z pulpecikami. m. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: makaron- z sosem pomidorowym, carbonara i ... 14.02.05, 11:24 potwierdzam, szukaj na forum. Podrzucę kilka (też na pewno tu są): ugotowany już makaron po prostu wymieszać z pesto, dodać oliwki (albo i nie) posypać parmezanem; podsmażyć kostki cukinie z czosnkiem, wymieszać z amkarone i już - co prawda nei sos, ale szybko - jeśli chcesz sos, to dodaj pomidory; podobnie można postąpić z bakłażanem. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 albo 14.02.05, 11:45 Na oliwę wrzucić czosnek w plasterkach, paseczki suszonych pomidorów i kapary. Przez minutę smażyć mieszając. Wrzucić ugotowany makaron. Dodać świeżo zmielony czarny pieprz i (ewentualnie) parmezan. Zamiast suszonych pomidorów można wrzucić posiekane anchois. Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: makaron- z sosem pomidorowym, carbonara i ... 14.02.05, 11:38 Tak dla sprostowania: jak sama nazwa wskazuje, do makaronu aglio, olio e peperoncino dodaje się peperoncino, a nie chili (nie ta kuchnia). No, chili można, ale tylko w desperacji. Lepsza jest już zwykła ostra, węgierska papryczka, nie pamiętam, jak się nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: makaron- z sosem pomidorowym, carbonara i ... 14.02.05, 11:55 to jak przetłumaczysz peperoncino? :) Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: makaron- z sosem pomidorowym, carbonara i ... 14.02.05, 13:45 Heh, nie przetłumaczę, bo po co? Peperoncino to peperoncino. Mogę w przybliżeniu: włoska odmiana bardzo małej, ostrej, czerwonej papryki (strączki chili są większe). Peperoncino nie występuje w sprzedaży w proszku, tylko w całości albo pokrojone w drobne kawałki. Zresztą nie wiem, trzeba spróbować - potrawy z nią smakują inaczej, niż z dodatkiem chili. Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Bakłażan, pomidory :)) 14.02.05, 12:03 Bakłażana pokroić w kostkę i usmażyć na bardzo gorącej oliwie z czosnkiem i papryczką. Jak się podsmaży na złoty kolor dorzucić puszkę pomidorów w kawałkach. Zmniejszyć ogień i dusić przez 15 min. Popieprzyć, posolić, dodać swieżą bazylię. Na ugotowyny makaron (najlepiej rigatoni lub gnocchi) wrzucić pokrojoną w kostkę mozzarellę, na to sos i na koniec swieżo starty parmezan. Wymieszać, przykryć i odczekać 3-4 min. Zajadać ze smakiem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
annarea Tunczyk i groszek 14.02.05, 12:48 czyli .......... podsmazyc na oliwie posiekana cebule dodac puszke tunczyka (na dwie osoby) i smazyc razem przez 2-3 minuty. Groszek zielony (jak mi sie spieszy to dodaje ten z puszki - konserwowy )oplukac w wodzie i dodac mdo tunczyka z cebula raze z 1/2 szklanki wody. Dusic ok 10 min. Ugotowac makaron ( motylki najlepsze ), odcedzic dodac lyzeczke masla, wymieszac i dodac przygotowany groszek z tunczykiem. wymieszac - juz na talerzu posypac parmezanem. smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania szpinak IP: 217.8.186.* 14.02.05, 14:53 i beszamel, albo szpinak i jogurt, z czosnkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piccola amatriciana IP: *.pool82190.interbusiness.it 14.02.05, 15:38 cebuke i boczek wedzony pokrojony w kostki podsmaz, potem dodaj sos pomidorowy, jesli chcesz dodaj pomidory "pelati" i gotuj na srednim ogniu przez ok 20 min az sos zgestnieje. wymieszaj z kluskami, posyp parmezanem i gotowe: pasta all'amatriciana Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 z mascarpone 14.02.05, 15:47 makaron a la carbonatta z pudełka mascarpone Podsmażyć boczek, wymieszać z gorącym makaronem, następnie z mascarpone, doprawić. Jakoś tak, całkiem smaczne, tylko mocno dopraw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzikikamien Re: z mascarpone IP: 80.55.5.* 14.02.05, 21:24 o boze, to mam jadlospis na caly rok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik podsumowanie (klasyka) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 07:06 napolitana - pomidory, seler, marchew carbonara - jaja bekon, smietana pomodoro - nic wiecej ponad cebule, pomidory i bazylie primavera - bób. groszek świeży, szparago (masło, smietana parmezan) alfredo - smietana, pietruszka amatriciana - bekon, pomidory, cebula, chili puttanesca - kapary, oliwki, anchois, pomidory marinara - pomidory, małże, kalmary, krewetki bolognese - mielona wołowina (czasem dodatek watrobek), pomidory, marchew, cebula, seler boscaiola - bekon, pieczarki, smietana, pietruszka arrabbiata - cebula, chili, czosnek, pomidory, pietruszka kalabryjskie - anchois, chili, pietruszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echtom Re: podsumowanie (klasyka) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 09:17 Dodam wersję nieklasyczną. Podsmażamy pieczarki z cebulką, mieszamy z ugotowanym makaronem i dodajemy sos pieczarkowy lub grzybowy Knorra. Inna wersja z Knorrem to sos cygański z pokrojoną i podsmażoną kiełbaską. Przepraszam prawdziwych smakoszy, jeśli obraziłam ich uczucia, ale to dania szybkie i pożywne dla zapracowanych. Znam też parę szybkich kombinacji z ryżem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: podsumowanie (klasyka) IP: *.acn.waw.pl 15.02.05, 09:35 Gieziuku.. niezupełnie tak a. nie napolitana a napoletana.. no i ten skład - seler, marchew i pomidory to podstawa wielu sosów.. nie napolitańskiego.. Szczerze mówiąc nie kojarzę czegoś takiego jak sugo napoletano.. ew. ragu' - czyli sos mięsny b. al pomodoro - mże byc również z czosnkiem itp c. podstawą Alfredo jest parmezan d. amatriciana - boczek,pomidory , ser owczy, ostra papryczka itp e. marinara : tu jest sporo wariacji - od sosu pomidory + anchois, po nieco bogatsze www.ricettepertutti.it/ricette.asp?prog=314 f. Kalabryjskie .. to raczej pesto będzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Jeszcze jedno 15.02.05, 10:19 Carbonara w wersji ortodoksyjnej jednak bez śmietany. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Rację masz Haniu :)) n/t 15.02.05, 10:35 Jeszcze jedno: sosow kalabryjskich jest wiele, nie tylko pesto. Co do ilosci soso, nie zapzratalabym sobie tym glowy. Jest ich nieskonczenie wiele... Do tego kazdy w wielu wersjach... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: podsumowanie (klasyka) 15.02.05, 10:30 W sosie amatriciana powinno byc podgardle, a boczku uzywa sie z braku tego pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: podsumowanie (klasyka) 15.02.05, 10:33 Linn, a to podgardle wędzone? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: podsumowanie (klasyka) 15.02.05, 11:36 Musialabym sprawdzic. Nigdy nie udalo mi sie go kupic we wloskim sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: podsumowanie (klasyka) 15.02.05, 11:39 Pytam czysto teoretycznie, bo skoro zamiennikiem jest bekon, to chyba potrzebny jest składnik o "wędzonym" posmaku? Ciekawostka :-) Wędzonego podgardla też nigdy nie widziałam, ale niedawno jadłam wędzone żeberka. To było coś! Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Wydaje mi się, że suszone, ale... 15.02.05, 11:39 jestem pewna na 100% :( Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Wydaje mi się, że suszone, ale... 15.02.05, 13:41 Podgardle ma byc wedzone. jest to jednak to z w lsokich dan, co do ktorych sami Wlosi nie moga sie zgodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik parmezan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 15:31 poniewaz jest do znaczącej większoci, nie wpisywałem go :) Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera A i jeszcze : cukinia à la carbonara :) 15.02.05, 10:55 Pokrojone w plasterki cukienie na bardzo gorącą oliwę z czosnkiem i papryczką. Ładnie podsmażyć. W misce wymieszać jedno całe jajko, jedno żółtko ze swieżo startym parmezanem. Popieprzyć, dodać "porwane" listki bazylii, ugotowany al dente makaron (bavette nr13) i cukienie. Wymieszać i zajadać :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuleczka66 Re: makaron- z sosem serowopleśniowyn IP: *.akacje.pl / *.flashnet.pl 15.02.05, 14:28 Może taki sos: szklanka mleka grzeje się w garnku (dużym)wkruszasz w ciepłe mleko ser pleśniowy niebieski nk Lazur niebieski lub błękitny (cały trójkącik) do tego czosnek w ilości dowolnej, jak za rzadkie można dosypać sera, jak za gęste mleko lub wodę z gotowania makaronu. Koniecznie duzo świeżo zmielonego pieprzu, soli do smaku bo ser słony! Do sosu wrzuć makaron i wymieszaj. Pycha i takie ostrzejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: makaron- z sosem pomidorowym, carbonara i ... 15.02.05, 15:22 I jeszcze dwa sosy z białego sera - z pietruszką i z ogórkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogna Re: makaron- z sosem pomidorowym, carbonara i ... IP: 81.21.195.* 15.02.05, 15:31 a może makaron z brokułami na patelni rozgrzac oliwe, dodać czosnek najlepiej w plasterkach, podgotowane rózyczki brokułów, podsmażyć, wrzucić ugotowany wcześniej makaron (najlepiej rurki, nie pamiętam jak się nazywają, ale są skośnie ścięte na końcach) podsmażyć, dodać pokrojony w kostkę ser niebieski albo zielony lazur, posolić i popieprzyć do smaku. przełożyć na talerze i posypać parmezanem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metal_fish Re: makaron- z sosem pomidorowym, carbonara i ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 16:42 szpinakowy. szybki - podsmażamy na oliwie czosnek i cebule, wrzucamy szpinak duszony, wlewamy śmietane (lub jogurt - mniej kalori) i duimy aż szpinak sie rozpuści i wszystko ładnie sie połączy. można dodac pokruszony ser pleśniowy, ew. sól do smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
rene8 Re: makaron- z sosem pomidorowym, carbonara i ... 15.02.05, 19:08 oj ja bez makronu życ nie mogę. polecam coś co robiłam na zasadzie co wyjdzie. wszystko latem u babci w ogródku Mieta, pokrzywa,liscie chrzanu + mini startego,pomidory z grządki,czosnek,każda włoszczyzna którą znalazlam.Dużo rokpola lub innego spleśniaka. Do gara z gorąca oliwą. i Oczywiście Parmezan(dodaje nawet do pomidorowej- profanacja?). Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś