Dodaj do ulubionych

do Kikkera

18.02.05, 14:49
Kikkera, ostatnio podawałaś przepis na swój ulubiony vinaigrette z dodatkiem
musztardy. Prosiłabym Cię o dokładne proporcje. Ostatnio w knajpce jadłam
sałatkę grecką, w której sos był ostrzejszy niż ten, który robię w domu.
Podejrzewałam dodatek musztardy. Jaka jest najlepsza, no i te proporcje.

z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • jacek1f hmmm, jesli z musztarda, to jedno wiem... 18.02.05, 14:51
      .. to nie była sałatka grecka :-)
      • qcharzowa Re: hmmm, jesli z musztarda, to jedno wiem... 18.02.05, 14:56
        :) wiem, specu od potraw greckich. To prowizorka greckiej sałatki, ale taką
        nazwę miała w menu. Sos był ostry, smakował mi bardzo. Wiem, że to grzech
        nazywać tą sałatkę grecką...
        • hania55 Re: hmmm, jesli z musztarda, to jedno wiem... 18.02.05, 14:58
          Qcharzowo, jeśli mogę swój przepis podrzucić, vinaigrette z musztardą robię
          tak: na 4 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy. Trzeba to cierpliwie mieszać, aż się
          składniki połączą. Do tego możesz dodać sok z cytryny, ocet balsamico, ocet
          jerez, ocet z białego wina (nie wszystko na raz, rzecz jasna ;-))), czosnek,
          itp.
          • jacek1f Re: hmmm, jesli z musztarda, to jedno wiem... 18.02.05, 15:02
            a musztarda jak ma "kopać", to diżońską weź. Albo Angielską. Ale ostrożnie.
            A jak ma mieć głęboki smak, to taką z pełnymi ziarenkami gorczycy, może byc
            miodowa.
            • mwookash A propos diżońskiej 18.02.05, 15:05
              Czy ona ma posmak chrzanowej?
              • jacek1f Re: A propos diżońskiej - nie nie nie... 18.02.05, 15:10
                tylko ostrość ma mocną, ale z chrzanową nie po drodze jej:-)
                • mwookash Bo kupiłem Develey Dijon i ona 18.02.05, 15:20
                  smakuje jak chrzanowa. Dokładnie tak. Może im się opakowania pochrzaniły?
                  • jacek1f Re: Bo kupiłem Develey Dijon i ona 18.02.05, 15:27
                    Łukasz, onaż ta diżońska, to nie jedno ma imie i rodzaj... Wszak tu o
                    szlachetne miejsce chodzi, a smaki mogą miec różne. Też zgłupiałem ostatnio
                    stając przed półką w Bomi - ze 12 smaków z Dijon! Wybrałem cytrynowa i się
                    rozczarowałem:-( Moze tamta ma dodatek chrzanu...

"......... łacińskie mustum ardeum, znaczącego tyle, co piekący, rozpalający
                    moszcz. Produkcję tego sosu podjęli we Francji musztardnicy z Dijon (miasto i
                    port nad kanałem Burgundzkim), ochraniając recepturę ścisłą tajemnicą.
                    Musztarda dijońska stała się tak sławna, że weszła do uroczystych jadłospisów
                    osobistości paryskich, a jednocześnie znalazła wielu fałszerzy. Podstawowymi
                    składnikami musztardy są łuskane lub niełuskane, zmielone i odtłuszczone
                    nasiona gorczycy białej lub czarnej, zakwaszone octem z dodatkiem soli, cukru i
                    przypraw m.in. pieprzu, papryki, ziela angielskiego, chrzanu, koncentratu
                    pomidorowego. ..."

• mwookash Sęk w tym że etykieta jest hm... 18.02.05, 15:40
                      klasyczna. Taka normalna dijon. I skład też ma po prostu musztardowy. Takie tam
                      gorczyca, ocet, żadnych smakowych dodatków. I dlatego ten ostry smak chrzanu
                      mnie zdziwił
                      • jacek1f no to może pochrzanili:-( n/t 18.02.05, 15:50
                        • mwookash Zdarza się, ostatni kupiłem 3 razy kminek 18.02.05, 15:52
                          mielony Kamisu i dopiero przy czwartym podejściu (uparty jestem) pani mi
                          powiedziałą że cała partia jest źle zapakowana i jest niestety cały. Dobrze że
                          lubię kminek :)
            • qcharzowa do Jacka1f 18.02.05, 15:07
              Lubię kopiące przyprawy :) skuszę się na dijon. Dzięki raz jeszcze. Oj, szkoda,
              że ja tylko w pracy mam internet... zatęsknię przez weekend.
          • qcharzowa do Hani55 18.02.05, 15:04
            Kochana jesteś. Dziękuję.
      • kikkera Jacek ma rację :), a oto proporcje 18.02.05, 15:11
        - łyżka ostej musztardy (ja używam fine de Dijon - Maille)
        - 1 łyżka octu np. malinowego (z musztardą raczej nie mieszam balsamico -
        według mnie zabija ona jego wspaniały smak)
        - 2-3 łyżki oliwy z oliwek (czesto dodaję także kilka kropel oliwy z orzechów
        włoskich)
        - sól
        - pieprz
        - szczypta cukru (można także dodać szczyptę curry)
        I rada, którą zapewne już znasz : najpierw należy rozpuścić sól i cukier w
        occie, dodać musztardę i dopiero na samym końcu oliwę. Wszystko dokładnie
        wymieszać (można ubić trzepaczką).
        Pozdrawiam
        • jacek1f na prawde polecam robienie w sloiku... 18.02.05, 15:16
          ...super usprawnia. W odpowiedniej kolejnosci skladniki kazdego sosou do sloika
          malego, zakrecasz i bawisz sie w barmana ubijajac jak dlugo trzeba. Dodatkowa
          zaleta, moze czesc niezuzyta stac w lodowce spokojnie kilka dni do nastepnego
          razu.
        • qcharzowa do Kikkera 18.02.05, 15:17
          dziękuję
    • qcharzowa do Jacka1f 18.02.05, 14:57
      a propos, świetną ofertę ma ta knajpa, którą polecasz na urodziny siostry.
      Dzięki raz jeszcze.
      • monia_77 Dla rownowagi 18.02.05, 15:09
        Jezeli uzyjesz do sosu osterj dizonskiej musztardy to dla rownowagi polecam
        lyzeczke miodu w sosie. Ja uzywam do sosu czesto zwyklej musztardy francuskiej
        firmy Kamis, kupuje ja tylko do sosow salatkowych, ladnie sie prezentuja te
        ziarnka gorczycy i swietnie strzelaja jak sie je. No jako sledzio i
        musztardojad to oczywista moge sloik musztardy lycha wtrabic.

A jak bedziesz robila kiedys salate z watrobkami drobiowymi to do sosu polecam
        baaardzo ocet malinowy i troche soku malinowego. Rewelka!
        • jacek1f Re: Dla rownowagi 18.02.05, 15:11
          Czyli Monia wlasnie robi "miodową" musztardę! :-)
          • monia_77 Re: Dla rownowagi 18.02.05, 15:38
            Ha ha no ale "miodowa" tylko wtedy gdy ta normalna jest zbyt ostra, ja lubie
            ostrą jazdę ale inni niekoniecznie ;-)
    • miszam Re: do Kikkera 18.02.05, 15:07
      Zamiast zwykłej musztardy daj do tego winegretu łyżkę musztardy z pełnymi
      ziarnami groczycy. To jest zupełnie nowa jakość. Pasuje tak samo do wszystkiego.

Jest jeszcze taki sos do sałatek i sałaty: 4 łyżki kwaśnej śmietany, łyżka
      majonezu i łyzka lub łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy, sok z
      cytryny, sól, pieprz i cukier. Pyszny.
      • kikkera Miszamie, a czy wiesz, że ta musztarda z pełnymi 18.02.05, 15:35
        ziarnami gorczycy (à l'Ancienne) wspaniale nadaje sią do purée ziemniaczanego?
        • Gość: miszam Re: Miszamie, a czy wiesz, że ta musztarda z pełn IP: *.chello.pl 18.02.05, 17:39
          Miszamek terrorysta odmawia przyjmowania ziemniaków w jakiejkolwiek
          rozdrobnionej postaci (no chyba, że to frytki), więc na razie i jeszcze długo
          będę Ci musiała wierzyć na słowo:)
          PS
          Teraz to ja jestem kobietą (i tak już raczej zostanie) więc możesz pisać w
          nagłówku: Miszam (po prostu) bo jak odmieniasz, to wychodzi, że ja znowu
          facetem jestem:)))
          • jswm Re: Miszamie, a czy wiesz, że ta musztarda z pełn 18.02.05, 18:01
            tę miodową, pełnoziarnistą kamisu mogłabym jeść samą, łyżką, po co mi
            ziemniaczki do tego :))
            • kikkera Jswm, miałam na myśli musztardę à l'ancienne firmy 18.02.05, 18:24
              Maille - bez dodatku miodu :)
              Natomiast chętnie, przy następnym pobycie w ojczyźnie, spróbuję musztardy
              kamisu.
              • jswm Re: Jswm, miałam na myśli musztardę à l'an 18.02.05, 18:26
                prawde mówiąc to ja sobie tak napisałam w przestrzeń :) bez nawiązania do
                jakiejkolwiek wypowiedzi
          • kikkera A już się przyzwyczaiłam do mężczyzny :)) n/t 18.02.05, 21:48
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka