Gość: angii IP: 217.11.133.* 10.06.02, 09:21 poszukuję przepisu na pyszne klopsiki w sosie np. pomidorowym lub innym . Pozdrawiam !! mogą być z każdego mięska Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bolewora Re: przepis na klopsiki ? pilne ! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.06.02, 10:32 Nie wiem czy są pyszne ale rodzina chwali: 0,5 kg mięska /ja biore cielęcine ale może być wieprzowina/, jajko , jedna namoczona wcześniej bułeczka, sól, pieprz,cebulka smażona /ja kupuje gotową taką spreparowaną jak do hot dogów wszystko wymieszać zrobić małe kulki obtoczyć w mące i obsmażyć szybko na pateni przełożyć do garnka na patelnie na której obsmażałaś mięso wlej trochę gorącej wody odskrob to co ewentualnie przywarło do patelni w wlej do klopsów aby były przykryte w 3/4 wysokości duś około 10 minut i dodaj rozrobiony wcześniej w/g wskazówek na opakowaniu sos np. knorra może być myśliwski, grzybowy, pomidorowy pogotuj moment i gotowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.V. Re: przepis na klopsiki ? pilne ! IP: *.proszynski.pl 10.06.02, 14:52 Heja! A może Ci będzie się coś takiego podobało: Klopsiki mocno paprykowe w sosie pomidorowym Trochę to pracochłonne danie, jednakowoż czas poświęcony na jego przygotowanie z pewnością wynagrodzi jego smak i miny jedzących, a raczej brak rozmów podczas spożywania tego dania. Proste składniki, efekt bardzo aromatyczny i taki... solidny. mięso mielone - rekomenduję z indyka - około 60 dag dwie średniej wielkości cebule jajko 4 łyżki tartej bułki 4 czubate łyżki oliwy garść drobno posiekanej natki pietruszki dwie czubate łyżeczki słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki dwie czubate łyżki przecieru pomidorowego sól świeżo zmielony pieprz szklanka bulionu - może być z kostki rosołowej Proste składniki, efekt bardzo aromatyczny i taki... solidny. Najpierw cebula - obieram ją, kroję na najdrobniejsze kawałki, na jakie mi się tylko uda. Wrzucam na połowę rozgrzanej oliwy i cały czas mieszając smażę przez 2- 3 minuty - kiedy się lekko zeszkli, czas że jest dokładnie taka, jaka ma być. Cebulę wrzucam do mięsa, dodaję jajko, dwie łyżki tartej bułki, pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz oraz dwie łyżki wody. To wszystko przez chwilę wyrabiam dokładnie, niestety rękoma. Kiedy wszystkie składniki się połączą i zmienią w jednolitą masę, robię z niej kulki wielkości orzecha włoskiego - w zasadzie im mniejsze, tym będą smaczniejsze. Kulki obtaczam w pozostałej bułce i smażę na oliwie do zrumienienia. W garnku zagotowuję bulion i od razu wrzucam do niego usmażone kulki. Bulion powinien przykrywać wszystkie kulki - jeśli go zbyt mało, dolewam wody. Dodaję przecier pomidorowy i gotuję potrawę na "wolnym" ogniu około pół godziny. Sos pod koniec gotowania przyprawiam ostrą papryką, solą i pieprzem - powinien mieć zdecydowany, ostry smak. Takie kuleczki najbardziej smakują z knedliczkami lub z piure, lub po prostu z grubą pajdą świeżego chleba. Warto ich zrobić od razu większą ilość - potrawę można zamrozić - jest nie mniej doskonała po rozmrożeniu - a zdecydowanie szybciej się robi za jednym razem kilka porcji, niż kilka razy po mniej porcji [uff, mam nadzieję, że się jasno wyraziłem...]. Do klopsików pasuje czerwone wytrawne wino [taak, tak, mimo iż to mięso z drobiu] lub piwo. Oba napoje powinny być raczej chłodne niż ciepłe. Przepis pochodzi ze strony: www.mniammniam.pl Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego E.V. Odpowiedz Link Zgłoś
mari23 Re: przepis na klopsiki ? pilne ! 14.06.02, 11:22 Ja ostatnio zrobiłam pyszne klopsiki. Mięsko mielone wyrabiamy tak jak na kotlety, ale doprawiamy troche ostrzej. Formujemy z nich malutkie kulki obtaczamy w bułce i smażymy na złty kolor. Teraz sos: 4 cebule, papryka, pieczarki, kostka rosołowa, sos pomidorowy. Cebulę pokroić w dosyć drobną kostkę, zeszklić na patelni i wrzucić na gorący wywar i neich sie dusi. Paprykę i pieczarki pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni. Dodać do wywaru. Gdy warzywa będa juz miękkie dodać sos pomidorowy, doprawić solą pieprzem papryką. Zagęścić wszystko mąką pszenną i ziemniaczaną rozprowadzoną zimną wodą (w proporcji pół na pół) i na sam koniec dodać trochę bazylii. Dodać do sosu kulki mięsne i najlepeij trochę odczekać żeby sie "przegryzły" Podałam to z makaronem penne. Goście się zajadali. Jesli poświęcimy trochę czasu i usmażymy naprawdę małe kuleczki danie wygląda bardzo efektownie. Odpowiedz Link Zgłoś