giezik 04.03.05, 08:02 1. czysta - z solą wyłacznie 2. z koperkiem 3. z dodatkiem śmietany 4. z przesmażoną wczesniej cebulą (i czosnkiem) 5. z dodatkiem anchois 6. z dodatkiem łososia wędzonego 7. z odrobiną oliwy truflowej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiowo Re: jajecznica - zaczynamy 04.03.05, 08:04 z pomidorami z tartym zlotym serem z dymka lub szczypiorkiem z pieczarkami z kielbasa z szynka i groszkiem Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: jajecznica - zaczynamy 04.03.05, 08:05 z truflami z kurkami z boczkiem ze szczypiorkiem z pomidorami a i tak najlepsza jest robiona przez Mensza a wtedy składniki schodzą na drugi plan ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kags Re: jajecznica - zaczynamy 04.03.05, 08:23 1. z boczkiem wedzonym spalonym na wior ;) 2. z kurkami 3. z duszona cebulka 4. na maselku, a obok pomidor z cebulka, cukrem i octem 5. z szynka parmenska 5. ze szcypiorkiem 6. z anchois Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: jajecznica - zaczynamy IP: *.mos.gov.pl 04.03.05, 08:32 - czysta > wyłącznie na sklarowanym maśle - z kurkami i z innymi świeżymi grzybami [robię sobie na zimę zapas, specjalnie do jajecznicy] - po chłopsku, czyli z dobrą kiełbaską i drobno pokrojonymi ziemniaczkami [oczywiście trzeba je wcześniej ugotować i podsmażyć z cebulką] - z parówkami pokrojonymi w talarki i szczypiorkiem A w ogóle to jajecznica dla mnie musi być gęsta, tzn. wiem że niektórzy moi znajomi preferują jajecznicę płynną - dodatki podsmażone i dodane do tego jajka rozgrzewa się tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: jajecznica - zaczynamy IP: *.chello.pl 04.03.05, 08:51 Z maślakami - rewelacyjna, odrobina masła, podgotowane maślaki, pieprz. Bez tłuszczu - na teflonowej patelni wrzucona cebula w kostkę i pomidory bez skórki, mogą byc z puszki. Sól, pieprz, mieszać i dusić do odparowania wody i powstania papki gęstszej znacznie, niż powidła. Wówczas wlać jaja rozmącone z łyżką czy dwiema mleka, BARDZO szybko i starannie wszystko połączyć, a gdy się zetnie - podawać. Przysięgam, że nie tylko jadalne, ale i bardzo dobre. Ze śmietaną - przywieziony przepis z którychś wakacji. W rondelku (nie na patelni) kilka dobrych łyżek prawdziwej, gętej wiejskiej smietany osolić i podgrzać, potem szybko wlać jajka, wymieszać. Posypać siekanym drobno szczypiorem, ale koniecznie tym od dymki a nie cieniutkim. Uwaga: śmietany "miastowe" odpadają, robi się idiotyczna serwatka. Może zdadzą egzamin takie, które są specjalne do zup i mają się "nie warzyć". Z grzankami: małe, kwadratowe grzaneczki do zupy podsmażyc na maśle (ew. z ziołami), zalać jajkami, na sporym ogniu szybko bardzo wymieszać do ściecia i podawać. W dobrze zrobionej grzanki powinny chrupać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RED starorzymska wg Hanny Szymanderskiej IP: 193.0.117.* 04.03.05, 08:57 z dużą ilością czosnku :) Odpowiedz Link Zgłoś
yfcia Re: jajecznica - zaczynamy 04.03.05, 09:13 Latem robimy sobie "działkową" - na skwareczkach przesmażyć cebulkę, paprykę, pomidory, przyprawić pikantnie, wbić jajka. Można dołożyć kiełbachę(wersja dla mężusia), albo/i posypać żółtym serem. Ale czy to jeszcze się będzie nazywać jajecznica?!?!?! Najważniejsze, że nam smakuje...:) Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: jajecznica - zaczynamy 04.03.05, 09:51 1. czysta na maśle 2. z kurkami 3. z pomidorami 4. na podsmażonym białym serze - to monsza wynalazek, nawet smaczna :) 5. na szynce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: jajecznica - zaczynamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 10:09 Jajecznica- sporadycznie ale jesli to: z sola i z pieprzem ze szczypiorkiem z kurkami z pomidorem i smazonym zielonym ogorkiem z cebula zawsze na masle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: galka Re: jajecznica - zaczynamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 10:13 Na zoltym serze - plaster sera rozropic na patelni, wbic jajko i energicznie wszystko zamieszac. Niepowtarzalna. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: jajecznica - zaczynamy 04.03.05, 10:20 1. z mlekiem roztrzepane jaja na śmietankowym maśle 2. na oliwie i czosnku w duzej ilosci 3. na koncentracie pomidorowym z cukrem i czosnkiem na to jaja (z pomidorami normalnymi podchodzi mi wodą) 4.tłusta na kaca robiona przez chlopa - na boczku + cebula 5. na kaszance sprażonej z duża ilościa pieprzu 6. na pomidorach suszonych z oliwy 7. bryndzą obsypana 8. na duszonej cebuli i kurkach (tą moge jesc codziennie) 9. na kiełbasie 10. na pieczarkach i sosie sojowym Hmmm no chyba na wszystkim jest pyszna ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
hannaa Re: jajecznica - zaczynamy 04.03.05, 10:24 ja smażę jajecznicę na raty delikatnie wylewam jajka na patelnię, żeby nie rozlały się żółtka i smażę mieszajac delikatnie białko widelcem - jak si ę zetnie bełtam żółtka i zostawiam je nie do końsa ścięte nie ma glutów!! i jeszcze jajecznicz z cukinią: żółtą(koniecznie) małą cukinię pokroić drobno (ja mam taką tarkę do julienne) i usmażyć - trwa to chwilę bo puszcza sok - jak jest złota dodaję jajka dobra też wersja z cukinią i cebulą - umażone razem ależ się rozmażyłam cukinia jeszcze nawet nie posiana!! hannaa Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Tak ja wszystkie wszystkich tutaj plus 04.03.05, 10:33 odkrycie z ostatniego sezonu grzybowe - z braku na wsi trufli - jajecznica na młodych purchawkach. One oczywiscie w plasterkach cienkich. Mmmm. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Tak ja wszystkie wszystkich tutaj plus 04.03.05, 10:37 a jak owe purchawy preparujesz? jakoś zawsze myślałam, że to grzyb wielce niejadalny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniel purchawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.05, 10:40 grzyb jadalny w mlodym stadium, ale też prosze o przepis, bo jakoś nigdy się nie odważyłam... Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Tak ja wszystkie wszystkich tutaj plus 04.03.05, 14:26 purchawka jest grzybem jadalnym - ta prawdziwa - biala w srodku i miesista. To swinstwo, z ktorego leci pyl to tegoskor pospolity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnowo Re: Tak ja wszystkie wszystkich tutaj plus IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 04.03.05, 15:13 a nie bałeś się ? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Tak ja wszystkie wszystkich tutaj plus 04.03.05, 16:56 Nie, nie balem sie, bo w okolicy wszysce miejscowi zajadali sie nimi.. Raczej to bylo takie epokowe dla mnie proste odkrycie:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: Tak ja wszystkie wszystkich tutaj plus IP: 212.160.172.* 04.03.05, 15:50 a moze by tak na boczniakach??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delena Re:purchawka jest chronionym grzybem IP: *.btk.net.pl 04.03.05, 21:07 Wiem, że tym bardziej pożądana, bo zakazana :) Ale to jednak grzyb podlegający ochronie. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: jajecznica - zaczynamy 04.03.05, 10:48 Na bekonie z dodatkiem świeżego majeranku. Z suszonym też dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f na purchaweczki - nie ma przepisu, po prostu 04.03.05, 10:54 --odcinamy nibynóżkę i najpierw kroimy na pół. Wszystkie młode są idealnie jasne w srodku, a pachna że hej!. I ona nasza. I tak dalej. Mozna ręką tylko zczyścić piasek, ziemię i na plasterki i na masełko. Do tego jajka i już. Jeżeli ktoś lubi pieczarki na surowo, to purchaweczki tez mu będą smakować - tylko na chlebie posolone lekko. Jezeli w srodku grzyba jest juz jakakolwiek plamka ciemna, to lepiej nie, bo po co objadac sie zarodnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: na purchaweczki - nie ma przepisu, po prostu 04.03.05, 11:08 jacek1f napisał: > Jezeli w srodku grzyba jest juz jakakolwiek plamka ciemna, to lepiej nie, bo po co objadac sie zarodnikami. Jak obiecałem: w tym roku dorwę te ciemniejsze w środku i utłukę na proszek - do sosów. A te młode zjem na bieżąco. PS. Ciekaw jestem mrożenia tych młodych. Czy nie zachowają się jak pieczarki? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f a racja, Baky! Obiecaliśmy sobie... 04.03.05, 11:14 ... ze poprobujemy ususzyc i utluc purchawki dla aromatu ichniego... Nie mrozilem, bo co wystawia glowki, to my je wchlaniamy. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: a racja, Baky! Obiecaliśmy sobie... 04.03.05, 11:17 jacek1f napisał: > Nie mrozilem, bo co wystawia glowki, to my je wchlaniamy. Racja! Chyba nie ma sensu zawracać sobie głowy mrożeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: jajecznica - zaczynamy 04.03.05, 11:01 No to tradycjnie w niedziele na sniadanko wcinamy co?? No ja to zdecydowanie po tym wątku przygotuje sobie jajecznice i poniewaz mam smaka to bedzie jej duuuuzo ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: jajecznica - zaczynamy 04.03.05, 11:11 monia_77 napisała: > tym wątku przygotuje sobie jajecznice i poniewaz mam smaka to bedzie jej > duuuuzo ;-)) Po ostatnich "Puszystych paniach" chodzi za mną fritata - omlet z dodatkami. Myślę, że pochodzi za mną tylko do jutrzejszego rana :O)) Odpowiedz Link Zgłoś
bedada Re: jajecznica - zaczynamy 04.03.05, 13:29 -z masełkiem,szyneczką i szczypiorkiem Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: jajecznica - zaczynamy 04.03.05, 11:44 1. na boczku, 2. na wędzonce, 3. na wędzonej słoninie w papryce, 4. na maśle ze szczypiorkiem, 5. z oliwą truflową i szczypiorkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga.julia Re: jajecznica - zaczynamy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.03.05, 12:32 No jeszcze koniecznie z liśćmi szpinaku. A jak z pomidorami, to do niej koniecznie świeża bazylia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marinik Re: jajecznica - zaczynamy IP: *.smrw.lodz.pl 04.03.05, 13:03 i jeszcze ze swieza czerwona papryka, pokrojona w kostke i dodna do zrumienionej na maselku cebulki Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: jajecznica - zaczynamy 04.03.05, 13:38 1. z przecierem pomidorowym i pokrojonym w kostkę żółtym serem, do tego świeża bazylia 2. z pastą paprykową 3. z sosem ostrygowym. Dziwne, uprzedzam 4. na maśle ze szczypiorkiem 5. na maśle z natką pietruszki (dużo!) 6. z anchovis 7. z sardynką w oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
mag-ia1 Re: jajecznica - zaczynamy......... 04.03.05, 14:31 talerz,widelec bułeczka i powolutku zaczynamy już ją jeść. Pyszności!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vtec_z Re: jajecznica - zaczynamy 04.03.05, 16:16 Na pokruszonym twarogu przesmażonym leciutko z masłem (taki mój puszysty wynalazek) -------------------- First man than machine Odpowiedz Link Zgłoś
narcyza5 Re: jajecznica - zaczynamy 04.03.05, 20:17 a czy ktoś sie odważył i zrobił jajka a la Francis Picabia? Z "Książki kucharskiej" Alicji B. Toklas: "Do miski wbij 8 jajek i dobrze wymieszaj widelcem. Dodaj sól, ale nie pieprz. Wlej masę do rondla - tak, do rondla, nie na patelnię i ogrzewaj ją na bardzo małym ogniu, mieszając wciąż widelcem. Jednocześnie dodawaj powoli 1/2 funta (225 g)masła w małych kawałeczkach - tyle i ani grama mniej, chociaż możesz dodać więcej, o ile się na to zdobędziesz. Przygotowanie tego dania trwa pół godziny. Efektem nie jest jajecznica, gdyż masło (żaden substytut nie jest dozwolony) nadaje jakom tak gładką i tłustą konsystencję, że mogą zaakceptować ją chyba tylko prawdziwi smakosze." Odpowiedz Link Zgłoś
giezik czy to wymyslił Picabia 04.03.05, 20:28 bo chyba mi trudno zaufać, choć wyglada hmmm,,, ciekawie Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: jajecznica - zaczynamy 04.03.05, 20:32 Z żółtym serem Z wedliną usmażoną na chrupiąco z dużą iloscią pieprzu czosnkowego ( uzależnienie :) ) z pieczarkami ( reszta rodziny, ja nie przepadam) z pomidorami czasem smażona na wodzie ( mniam) Jak dla mnie jajecznica musi być tak ścięta, żeby dało sie ją spokojnie kroić widelcem. Żadnych glutów, nieściętego białka...a fuuuj Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: jajecznica - zaczynamy 04.03.05, 20:35 z pomidorami, dodanymi tak na sam koniec, pyyyszna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: jajecznica - zaczynamy IP: 65.38.217.* 05.03.05, 00:09 Giezik-bylo duzo pomyslow, ale mojego jeszcze nie. -podsmazona cebulka , pomidory i papryka swieza---przedtem wszystko pokrojone w ladna kostke. Na to rozbeltane jajka z tartym zoltym serem.Raz czy dwa za- mieszac i potem tylko powoli zapiec pod przykrywka-pycha. ---inna wersja--troche czosnku podsmazyc lekko i dodac dobrze odcisniety szpinak, podprozyc(Boze ,jak to sie pisze?-wybaczcie, dawno wyjechalam),sol i pieprz do smaku, na to wlac jajka z tartym serem znowu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: jajecznica - zaczynamy IP: *.access.telenet.be 05.03.05, 04:03 Chyba nie na temat ale moze.... Nie rozbeltuje nigdy jajek na patelni i wychodza sliczne sadzone ale mam taka potrawe prawie ze wszystkiego co zostalo juz wymienione Smaze pieczarki na zloto , moze byc tez papryka lub szynka lub wszystko razem ale wole same pieczarki Odkladam je na bok ( aby sie nie przypalily) i rozbijam jajka na patelni Posypuje sola i grubym pieprzem oraz cajenem Na wierzch wrzucam wyzej wymienione elementy plus dokladam sery (zolte , fete ,topiony moze byc co tylko w lodowce ) Mozna na wierzch pokroic swiezego pomidora i cebule aby sie troche sparzyly w trakcie wolnego smazenia jajek . Zoltko rozprowadzam po scietym juz bialku aby bylo rowno Lubie tez posypac mrozonym groszkiem Oczywiscie na wierzch idzie natka , szczypiorek , swieza bazylia mile widziana ale nie zawsze jest pod reka do tego czarne pieczywo Wyglada to troche jak pizza z jajek najlepiej smakuje " z patelni" ale ladnie sie tez uklada okraglo na talerzu Druga wersje prosta uwielbiam - usmazyc cebule z tymiankem , dodac oregano zakropic maggi na to wbic jajka - popieprzyc i posolic Odpowiedz Link Zgłoś
giezik z kaparami i łososiem 05.03.05, 07:07 dzis na sniadanie, zainspirowany całym wątkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: z kaparami i łososiem IP: 65.38.217.* 06.03.05, 20:56 Wiesz, za bardzo lubie lososia z caparami, aby do tego dodac jajka! Odpowiedz Link Zgłoś
giezik ale to nie jest łosoś z kaparami z jajkiem 06.03.05, 21:00 tylko jajecznica z tymże, a to jednak różnica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: ale to nie jest łosoś z kaparami z jajkiem IP: 65.38.217.* 07.03.05, 03:29 okay, sprobuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: jajecznica - zaczynamy IP: *.block.alestra.net.mx 06.03.05, 23:17 Jak do powyzej zostalo udowodnione - jajecznice mozna udoskonalic wszystkim ;-) Kiedys nie majac nic bardziej atrakcyjnego pod reka pokroilam w kosteczke swiezego ogorka, wrzucilam go na roztopione na patelni maslo - tak tylko na chwile, zeby sie rozgrzal. Na to roztrzepane jajka, sol, pieprz. Eksperyment sie powiodl, czasami powtarzam. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: jajecznica z AWOKADO! 07.03.05, 04:00 Naprawdę, doskonały dodatek do jajek. Odpowiedz Link Zgłoś