IP: 82.177.81.* 04.03.05, 08:46
Proszę o link do przepisu na marcepan Dziuuuni. Wyszukiwarka pokazuje mi )
może coś się z nią stało? a te linki z zapytania z Krakowa taż mi nie wchodzą.
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: marcepan 04.03.05, 09:20
      Mój przepis
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18350449&a=18350449

      200 g migdałów
      1 białko
      200 g cukru pudru
      ew.1/2 olejku migdałowego

      Migdały zalać wrzątkiem,odstawić do namoczenia,zdjąć skórki,osuszyć w
      piekarniku nie przypiekając ich.Jak ostygną zemleć jak najdrobniej,wymieszać
      z cukrem pudrem i utrzeć z białkiem na jednolita masę.Schłodzic w lodówce.

      Przepis Bajaderki
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18056511&a=18056511

      1 1/2 szklanki migdalow bez skorki 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 bialko 1
      lyzeczka ekstraktu migdalowego szczypta soli. Zmielic migdaly partiami w
      malakserze, wymieszac z cukrem pudrem i reszta skladnikow i wyrobic na
      gladka, twardawa mase. Schlodzic dobrze w lodowce, masa musi byc zimna przed
      kolejna obrobka. Niewykorzystane resztki swietnie przechowuja sie w
      zamrazalniku
        • dziuunia Re: marcepan 04.03.05, 09:32
          Surowe,czyli nie ubite.Ono się i tak zmiesza z migdałami i cukrem więc ubijać
          nie ma potrzeby.Jak masa wyjdzie za rzadka co się czasem może zdarzyć to możesz
          dodać trochę cukru pudru.Ona ma mieć konsystencję ciasta kruchego,czyli raczej
          twardawa ma być.
            • dziuunia Re: marcepan 04.03.05, 10:08
              Tak też można go zrobić.Tak się robi prawdziwy marcepan przecież.Gdzieś już
              nawet pisałam w którymś wątku na ten temat.Tyle że do pieczenia lepiej uzywać
              tego białkowego,taki bez białka może się wysuszyć i rozsypać po upieczeniu.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka