agadodo 06.03.05, 13:51 witam, dostalam wczoraj duzo jajek i sama nie wiem co z nich mozna zrobic, oprocz jajecznicy i kotletow :-) prosze, podsuncie mi jakies pomysly aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomuś Re: co z jajek?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.05, 14:02 Ajerkoniak ! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f i custard w prezencie dla przyjaciół:-) 06.03.05, 14:08 kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54043,2409983.html Odpowiedz Link Zgłoś
agadodo Re: i custard w prezencie dla przyjaciół:-) 06.03.05, 15:05 dziekuje za wasze pomysly i prosze o jeszcze, a swoja droga przepisu na custard nie znalam, a to moze byc calkiem dobre:-)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: i custard w prezencie dla przyjaciół:-) 06.03.05, 21:26 jacek1f napisał: > kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54043,2409983.html Jacku jaką śmietanę(kę) proponujesz ? Bo mleko to chyba 3,2% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: co z jajek?? IP: *.nyc.rr.com 06.03.05, 16:25 Oj! forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20589031&a=20589031 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: co z jajek?? IP: *.acn.waw.pl 06.03.05, 20:45 lemon curd ! Ten przepis był niejednokrotnie sprawdzany:)) zetrzec skórke z 3 cytryn, sok wycisnac z 2, wymieszac toto z 115 g masła i 225 g cukru. Miseczkę z ta masą wstawić do garnka z gorącą woda (od czasu do czasu podgrzewac). Mieszac trzepaczką aż sie cukier i masło rozpuszczą. Wbic 2 jajka i dalej moeszac az całosc zacznie gęstnieć. Taki sam krem zrobiłam z pomaranczy (te same ilosci pomaranczy i reszty jak w przepisie na krem cytrynowy tylko + sok z 1/2 cytryny) Przelac do sloiczków to sam,o mozna zrobić z grapefruitów (będzie gorzkawe), limonek czy pomaranczy Polecam tego nie sprawdzałam.. Krem z cytryn (Lemon curd) - znalazłam to i sie podzielę 30 dag masła 10 zóltek (!!) 36 dag (36??)cukru pudru 300 ml soku z cytryn (swieżych) tarta skorka z cytryny Do garnka włożyc roztopione masło, zóltka, cukier i sok z cytryny. Garnek włożyc do kąpieli wodnej i na małym ogniu energicznie ubijac aż zacznie gestniec. Włożyć do słoika, posypac skórką i zamknąć. kremik ten można trzymac przez kilka miesięcy (!!). Otwarty sloik przechowywać w lodówce. Krem jest swietną podstawą tary cytrynowej Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: co z jajek?? 06.03.05, 21:22 frittata (wpisz w wyszukiwarkę, sama nawet chyba coś w temacie wpisywałam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: co z jajek?? IP: *.upc-j.chello.nl 07.03.05, 08:07 Salatka/pasta jajeczna na chleb. Ugotowac jajka na twardo, ostudzic, obrac, pogniesc widelcem w miseczce, dodac sporo curry, sol i pieprz, majonezu, zeby zrobila sie papka odpowiedniej konsystencji. Wedlug mnie smaczniejsze jest jak majonezu nie jest za duzo. Bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A+ Re: co z jajek?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 12:41 pasta jajeczna- jajka na twardo, rozgniesc na mase, sol, lyzka smietany geztej, lyzka musztardy, troszke masla, pieprz- wymieszac. Zmaruje na chleb nie dodajac juz masla. Smaczne Odpowiedz Link Zgłoś