Gość: Bill IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.05, 13:32 Slyszalem ze biros upieczony jest bardzo smaczny, ale nie wiem jak go zrobic. Posilbym o pomoc w tej kwesti. Bo wyszukiwarka niewiele mi pomogła. Pozdrawiam i dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
makapema Re: Pieczony bigos - jak?? 10.03.05, 16:40 Z gory przepraszam za literowki i mało składną wypowiedź :). Ja robię tylko pieczony bigos, taki się u mnie w domu robiło:). Punktem wyjścia był przepis z ksiązki o kuchni staropolskiej, robię go 3 dni z przyzwyczajenia, zeby sie "przegryzł" ale 2 dni wystarczą IMHO. W skrócie: - kapustę kiszoną (obgotowaną) i kapustę zwyklą (obgotowaną lub sparzoną) do garnka, na wierzch położyć mięsa (bez kielbasy) i do piekarnika, aż się te mięsa upieką. - następnego dnia mięso na kawałki oraz podsmażoną kiełbase, boczek czy co tam chcesz :) oraz przyprawy dodac do kapusty i do pieckarnika na jakas godzine - trzeciego dnia znowu na troche do piekarnika (z godzina na pewno). Ja nie lubię takich "mokrych" bardzo bigosow ani kwaśnych, a ten jest dla mnie w sam raz, nie za suchy. Ja go robię 3 dni, bo tak mi wygodnie, tzn kazdego dnia cos tam zrobie, a wlasciwie ten bigos to sie sam robi, trzeba go przemieszac od czasu do czasu oczywiscie. wszystko robię na oko, więc trudno mi powiedziec ile dokladnie powinien się piec. Jesli jednak potzrbujesz dokladnych proporcji i czasow, to postaram sie pomyslec ;) [teraz pod koniec dnia pracy juz mi to srednio wychodzi ;) ]. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bill Re: Pieczony bigos - jak?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.05, 08:03 senkju :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Pieczony bigos - jak?? 11.03.05, 16:07 A garnek chyba żeliwny lub ceramiczny?... Odpowiedz Link Zgłoś
makapema Re: Pieczony bigos - jak?? 11.03.05, 16:21 Ja mam tylko jeden duży garnek, więc wyboru nie mam :) -> ceramiczny. Szczerze powiedziawszy, myślę, że to nie ma wielkiego znaczenia w tym przypadku. A temperatura, hmm. Piekarnik jest stary i mam wątpliwości, czy temperatura którą pokazuje jest prawdziwa :). Ale generalnie na poczatku 180-200, a na końcu już mniejsza, żeby się nie spaliło, tylko "przegryzało". Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Pieczony bigos - jak?? 12.03.05, 16:02 Garnek ma znaczenie bo żeliwny i ceramiczny utrzymują lepiej jednolitą temperaturę. Także mniej podatne na przypalanie. Odpowiedz Link Zgłoś