justa30 11.03.05, 11:01 Mam ładny kawałek świeżego tuńczyka tylko brak mi pomysłu co z niego zrobić. Prosze o pomoc. Justyna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: świeży tuńczyk 11.03.05, 11:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21383504&a=21409666 Justyno, zerknij czasem do wyszukiwarki. Dwa dni temu skonczyl sie ten watek...:-) A jak masz potem watpliwosci, to pytaj śmiało! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
justa30 Re: świeży tuńczyk 11.03.05, 11:10 Dziwne ja patrzyłam w przeglądarce i pojawił mi się tylko jeden wątek i to nie całkiem na temat. Nie miałam na celu "zaśmiecania" forum. Bardzo Ci dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Justa! Nie zasmiecasz:-) A do wyszukiwarki... 11.03.05, 11:21 ... trzeba z cierpliwoscia:-)) Tutaj akurat bez polskich znakow bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Re: świeży tuńczyk 11.03.05, 11:16 Czy ten kawałek, to filet? Jeżeli tak, to możesz go usmażyć na bardzo gorącej oliwie. Powinien być surowy w środku (wtedy nie będzie suchy). Do tego możesz zrobić sos śmietanowy : na maśle podsmażyć czosnek, dodać skórkę, sok z cytryn, śmietanę oraz kapary - gować około 10min, doprawić do smaku. jeżeli jest to duży kawałek, możesz też upiec w piekarniku i podawać z "sosem" na zimno : pokrojone w kostkę świeże pomidory, świeża bazylia, kapary, oliwa, pieprz i sól, można także dodać odrobinę octu balsamicznego. Po upieczeniu kroję takiego tuńczyka na plastry i obkładam ww sosem. Odpowiedz Link Zgłoś