Gość: Christina IP: *.telia.com 12.03.05, 15:32 Czy ktoś z czytelników mógłby podać przepis na zrobienie dobrej kiełbasy w domu?, z góry dziękuję. Christina Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pichciarz Re: Biała kiełbasa IP: *.nyc.rr.com 12.03.05, 15:46 Służę: kuchniadomowa.webpark.pl/miesakielbdom.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Christina Re: Biała kiełbasa IP: *.telia.com 13.03.05, 19:41 Do tego przepisu potzeba tłumacza, niemniej dziękuję i pozdrawiam wszystkich. Christina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annika Re: Biała kiełbasa IP: *.ae.wroc.pl 15.03.05, 08:46 takie cudo: "1 łopatkę wieprzową obrać z kości, pokroić w kawałki, zasolić do umiarkowania" ;). "Przetrzeć przez grubą szajbę", "kłaść do gorącej wody i niech ciągnie 20 minut". :D i jeszcze: "Masę tę wyrobić doskonale rękami, (...) po czym upychać nią oczyszczone kiełbaśnice przez formę blaszaną, lub kto nie ma, to przez ucho od klucza" - rewelacja. "Kiełbasę nakłuć wszędzie, gdzie tylko pokaże się zaskórne powietrze". Jojku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: Biała kiełbasa IP: *.gizycko.mm.pl 13.03.05, 10:57 A może tutaj: www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=7 Odpowiedz Link Zgłoś
mnkra Re: Biała kiełbasa 13.03.05, 11:02 kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54047,2566455.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Christina Re: Biała kiełbasa IP: *.telia.com 13.03.05, 19:37 Bardzo dobry link. Serdeczne dzięki. Christina Odpowiedz Link Zgłoś
pocztufka Re: Biała kiełbasa- a gdzie kupić dobrą? 13.03.05, 15:39 a propos...czy ktoś wie, gdzie w Krakwoie można kupić, dobrą, powtarzam dobrą , białą kiełbasę Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Biała kiełbasa 13.03.05, 23:43 Na jeden kilogram łopatki wieprzowej 25-30 dkg łopatki wołowej , gdy chcemy chudszą to 20 dkg boczku, gdy chcemy tłuściejszą 20-30 dkg słoniny podgardla lud pachwiny. Lopatkę wieprzową kroję na małe kawałki ok. 1na 2-3cm wołowinę mielę przez maszynkę o średnich oczkach ok. 3 mm średnicy, boczek czy słonine mielę przez maszynkę o sitku z dwoma do 5 oczek. Na kilogram mieszanki mięsnej daje 2dkg soli kłodawskiej (nie może być jodowana) 2g saletry potasowej jadalnej, ½ kapsułki witaminy c .wszystko mieszamy dodajemy mielony pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę i dużo roztartego majeranku, kilka wyciśniętych ząbków czosnku. W trakcie wyrabioania trzeba dodawać wodę albo bulion ugotowany na kościach ja jak mam bulion to daję a jak nie to wodę przegotowaną i ostudzoną. wyrabiam dość długo żeby masa była pulchna. Zwykle robię kilka , kilkanaście kilogramów. Gdy masa już jest pulchna wpycham do flaków wcześniej wypłukanych i wymoczonych. Gdy zostaje mi ok. 1/3 nadzienia dodaję do niego 2 psaczki słodkiej papryki i jedną ostrej dokładnie wymieszam jeszcze raz i kontynuuje napychanie flaków. Po skończeniu polewam zimną wodą i wieszam na kołkach do obeschnięcia. Teraz zostawiam część białej i czerwonej do szybkiego spożycia a pozostałą wędzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Christina Re: Biała kiełbasa IP: *.telia.com 14.03.05, 21:03 Dziękuję Ći Jarku Zielona Pietruszko. Przepis wydaje się być dość prosty, gorzej z tymi specjalnymi sitkami,ale może coś wymyślę. Wesołch Świąt Christina Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Biała kiełbasa 14.03.05, 23:48 co do sitek musisz znać rozmiar swojej maszynki do mięsa i udać się do sklepu z częściami zapasowymi do urządzeń agd często mają różne sitka. ja skompletowałem sobie wszystkie potrzebne rodzaje od dwóch otworów w kształcie nerek do kilkudziesięciu drobnych do maku. oczywiście do wędlin nadają się tylko te z 2,4, 6 no i te zockami o średnicy ok 3 mm. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś