caprice83 14.03.05, 14:31 Czy znacie może jakis dobry sposób na szybkie obranie pieczarek? Ja do tej pory zawsze obierałam je nożykiem, takim jak do kartofli, ale trace na to koło 15-20 minut:/ Może wiecie jak zrobić to szybciej i sprawniej?:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: obieranie pieczarek 14.03.05, 14:38 wyręczyc sie dzieckiem:)) ja obieram paluchami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buttermilk Re: obieranie pieczarek IP: 83.71.59.* 14.03.05, 14:38 tez nie obieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: obieranie pieczarek IP: *.net 14.03.05, 14:48 Pieczarek się nie obiera,a nawet jak najkrócej myje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara obieranie pieczarek ???? IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 14.03.05, 14:50 Czy trzeba obierac pieczarki a jesli tak to dlaczego ? Ja nie obieram. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: obieranie pieczarek ???? 14.03.05, 14:59 obieram bo nie myję. poluchami albo nożykiem Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: obieranie pieczarek ???? 14.03.05, 15:00 ja tez obieram bo nie myję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp zdecydowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 15:09 przeciw obieraniu pieczarki takoż i przeciw myciu przydługiemu grzyba Odpowiedz Link Zgłoś
mooncake Re: zdecydowanie 14.03.05, 15:39 popieram. Obrana pieczarka traci 80% smaku. Rowniez nie myje, bo te co kupuje sa juz oczyszczone. Nogi ucinam rowno z kapeluszem, a jak niezbyt jedrne to cale odrzucam. Smaze na masle - poezja:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antka Re: obieranie pieczarek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 18:33 też zawsze ściągam skórkę - małym nożykiem bardzo ładnie schodzi, ciągnięta od spodu kapelusza :) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: obieranie pieczarek 14.03.05, 15:44 nie obieram dziecko uwielbia czyscic zmoczonym recznikiem papierowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: obieranie pieczarek IP: *.access.telenet.be 14.03.05, 15:53 A ja nie myje(wycieram papierowa serwetka) , nie obieram i nie odcinam nozek Malo tego , jeszcze dosyc czesto jem je na surowo Odpowiedz Link Zgłoś
elzpat Re: obieranie pieczarek 14.03.05, 18:16 po prostu ich nie obieraj. ja nie robie tego od lat i nic mi nie jest. ja ich nawet nie myje, tylko wycieram z piasku. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: obieranie pieczarek 14.03.05, 18:21 Nie obieram. Lekko opłukuję wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dewa Re: obieranie pieczarek IP: *.pronet.lublin.pl 14.03.05, 20:07 wg znawców siła smaku pieczarki tkwi właśnie w skórce, którą obierasz i wyrzucasz Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: obieranie pieczarek 14.03.05, 22:14 Nie tylko siła smaku. Pieczarki są grzybami hodowanymi, uprawianymi przemysłowo i dlatego hodowcy posługują się różnego rodzaju nawozami, chemicznymi i "naturalnymi". Ta skórka chroni grzyb od czynników zewnętrznych, także przed przesączeniem owymi nawozami bezpośrednio, chemikalia zbierają się w skórce. To coś tak jak n.p. opalenizna: opala się skóra i chroni organy wewnętrzne przed zgubnym efektem promieni ultrafioletowych. Skórka grzybów, jarzyn, owoców to taka zbroja, którą natura im dała. Ale ja zbroi jadał nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
caprice83 Re: obieranie pieczarek 14.03.05, 20:43 heh, ja tez najczęściej nie obieram, po pierwsze dlatego że mi się nie chce a po drugie mysle że przepłukanie woda wystarcza, ale jak robię obiad, który je później również moja mama to wszystko musi byc bezwzględnie umyte i obrane:/ ale dzięki za rady, przytoczę jej wasze wypowiedzi, niech zobaczy że ludzie jakoś nie umierają od zjedzenia nieobranych pieczarek;) Odpowiedz Link Zgłoś
agnie_szka9 Re: obieranie pieczarek 15.03.05, 10:37 w zasadzie obieram. niestety sama, bo nie mam sie kim wyręczyć. nie obieram jedynie do strogonowa:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babet Re: obieranie pieczarek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 13:39 Nie obieram i nie myję, tylko oczyszczam nożykiem lub odcinam jeżeli się nie da inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es małych pieczarek nigdy nie obieram 15.03.05, 14:09 Jak większe to obieram bo mi ta skórka nie smakuje, ale to już żadna praca bo z takich leciutko schodzi. Małym nożykiem z ząbkami najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: obieranie pieczarek IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.05, 14:42 Obieram palcami, szybciej i radze myc, pracowalam przy zbiorze pieczarek Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: obieranie pieczarek 15.03.05, 16:13 Nie obieram i nie znam nikogo kto obiera. Przeplukuje woda, zeby nie zdazyly nasiaknac. Nozek tez nie wyrzucam, coz za pomysl, to tez czesc grzyba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniko Re: obieranie pieczarek IP: *.geant.pl 16.03.05, 13:49 Pieczarek ani innych grzybów sie nie obiera. Teoria o chemikaliach w skórce jest chybiona. Jest ich tyle samo wewnątrz grzyba. Wiem coś o tym bo mój ojciec uprawiał pieczarki. Umyć trzeba - jak każdy inny owoc czy warzywo. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: obieranie pieczarek: Ochorowicz-Montanowa 16.03.05, 20:27 "...przed użyciem wypłukać w kilku wodach, OBCIĄGNĄĆ OSTROŻNIE SKÓRKĘ i trzymać w zimnej wodzie." Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: obieranie pieczarek 16.03.05, 20:07 Nie obieram pieczarek . Myję je pod bieżącą, lejącą się małym strumyczkiem wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: obieranie pieczarek 16.03.05, 21:12 Uwielbiam obierać pieczarki (i czosnek)! Dagma Odpowiedz Link Zgłoś
nina37 Re: obieranie pieczarek 16.03.05, 22:13 Obieram nozykiem zaczynajac od wewnetrznej strony kapelusza.Pieczarka ma gruba skore,nieapetyczna moim zdaniem:) Odpowiedz Link Zgłoś
reni_b Re: obieranie pieczarek 17.03.05, 11:39 Nigdy nie obieram. Szkoda czasu i energii. Tylko myję. Odpowiedz Link Zgłoś
sajgonetka Re: obieranie pieczarek 17.03.05, 11:54 Ja nie obieram. Płuczę pod bieżącą wodą. Ale raz widziałam, jak pewna pani wsadziła je wszystkie do durszlaka, a potem wrzątkiem przelała. I wtedy łatwiej się skórki obiera. Odpowiedz Link Zgłoś