dagg 15.03.05, 23:35 Ja gotuję na drobiu. Dodaję marchew, pietruszkę i selera (korzeń i liście). Oczywiście sól, pieprz i... nie wychodzi dobry :( Dopiero jak dosypię warzywka nabiera smaku. A jak Wy sobie radzicie ze smakiem? "Jest smak?" Dagma Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: Jak gotujecie rosół? 15.03.05, 23:37 ale na jakim drobiu? Warto mieć kurę i kawałek wołowiny do tego Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Jak gotujecie rosół? 15.03.05, 23:40 Wołowiny prawie nigdy nie dodaję - bo nie lubię. Gotuję na indyku: udziec, pałki, skrzydła; albo na kuraku: korpus. Dagma Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Jak gotujecie rosół? 15.03.05, 23:42 kup prawdziwą kurę a zauwazysz róznicę. Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Jak gotujecie rosół? 15.03.05, 23:43 Chyba nie dam rady - boje się, że jakaś będzie felerna :D A jak będę ją musiała oskubać.... to dopiero przeszkoda nie do przejścia. Dagma Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Jak gotujecie rosół? 15.03.05, 23:49 zapeniam cie, ze z kury rosolowej jest lepszy, a najlepszy jest z dodatkiem wolowiny. Najpierw trzeba zagotowc mieso na ostrym ogniu, potem zmniejszyc temperature drastycznie i trzymac na wolnym ogniu. Warzywa dodac pod koniec gotowania: marchew, seler, pirtruszke, por, cebule opalona na ogniu, zabek czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Jak gotujecie rosół? 15.03.05, 23:50 wołowina brudzi:) kura rosołowa, kawałek indyka i mostek cielęcy zalać zimną wodą i podgrzewac powoli, po zebraniu szumów wrzucić marchew i pietruszkę ( tak min. 3 sztuki każdego. gotować powoli na małym ogniu, po ok. godzinie dodać opaloną cebulę, ćwiartkę kapusty włoskiej, pora (z zielonym), kawałek selera. gotowac aż kapusta zrobi się szklista (czyli 15-20 min) dodać zielone: koper, pietruszkę, liść selera i liść lubczyku, posolić do smaku, potrzymac z 5 minut i podawać. pieprz świezo mielony bezpośrednio do talerza. smak jest. żadnych grzybków, liści laurowych bo to do wołowego. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jak gotujecie rosół? 15.03.05, 23:53 Powolutku. Zalewam ZIMNĄ wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Jak gotujecie rosół? 16.03.05, 00:24 zimna woda, sole po zagotowaniu, dodaje duzo marchewki, pietruszke, troszke natki, duzo selera, cebulke nieobrana lub kawalek pora mieso jakie mam, choc najbardziej mi smakuje z drobi zmieszanego z wolem kilka ziaren pieprzu jak "mam melodie" to jeszcze listek laurowy i ziele angielskie Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: Jak gotujecie rosół? 16.03.05, 00:38 Ludzie!! Jakosc rosolu (jak to niektorzy juz powiedzieli) zalezy od jakosci kurczaka/kury. Nie jest to samo kurczak ten bialy co jadl jakies trociny, chudawy, ... bez tresci, ktory nigdy nie widzial slonca, o wadze 800 gramow, co kurczak (del corral ... z zagrody), zywiony pszenica i inna naturalna karma .. czerwonym miesem, ze skora zoltawa, dobrze umiesniony, o wadze okolo 2 kg. Nawet bez warzyw wychodzi niesamowity rosol. Oczywiscie duzo smaczniejszy z warzywami ... nigdy z listkiem laurowym (jest za silny i oszukuje w smaku). Gotowac na malym ogniu przez godzine lub wiecej. Wazna jest sol. Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Re: Jak gotujecie rosół? 16.03.05, 00:44 Ale jak (i gdzie), bedąc laikiem, kupiś takiego ptaka? Dagma Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: Jak gotujecie rosół? 16.03.05, 00:56 dagg napisała: > Ale jak (i gdzie), bedąc laikiem, kupiś takiego ptaka? > Dagma > Niestety nie wiem jakie sa produkty (kurczaki) dostepne w Polsce. Ja pisze z Hiszpanii. Dodam, ze kurczak "normalny kosztuje okolo 3 Euro/kg podczas gdy ten "z zagrody" okolo 6 Euros/kg. Moja corka wychowana na jedzeniu hiszpanskim (bardzo prostym w kuchni codziennej i "suchym") nigdy nie chciala jesc zup. Zrobilem celowo "nasz rosol" z makaronem robionym w domu i teraz ... co dwa dni chce "rosol". Czeka mnie jeszcze przeboj z .. barszczem, szczawiowa (z jajkiem), grzybowa, itd .. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Do Janek53 16.03.05, 12:13 Jeli kurczak tyle kosztuje w euro, to ciesze sie, ze Szwecja nie chciala wejsc do unii walutowej! Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Jak gotujecie rosół? 16.03.05, 01:23 1/4 kury rosołowej wiejskiej kawałek antrykotu lub szpondra i kilka końcówek skrzydełek z indyka. 3 marchewki 2 pietruszki,1/2 selera 1/2 pora,opaloną cebulę, kilka ziaren pieprzu i ziela liść laurowy na zimną wodę i powoli doprowadzić do wwrzenia, później gotować na malutkim ogniu przez ok 1,5godz po 1 godz dodać kapustę włoską ok 1/3-1/4 i trochę lubczyku. solę pod koniec. dodaję trochę maggi przed podaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Jak gotujecie rosół? 16.03.05, 09:04 rosol gotuje na grzebieciku z kury zalewam zimna woda, wrzucam marchew, pietruszke (korzen i natke), seler, cebule, pieprz zmielony, sol,malutki kawalek grzybka, zabek czosnku i zagotowuje powoli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: Jak gotujecie rosół? IP: 212.160.172.* 16.03.05, 09:10 ja zawsze na kawalku kurczaka (czasem udaje mi sie upolowac w sklepie kure rosolowa), kawalku szpondra, i indyka (zostaje potem sporo mieska na pierogi). Dodaje bardzo duzo wloszczyzny, z przypraw sol, pieprz, ziele angielskie. Na talerz dodaje troche natki. Moje dziecko ostatnio stwierdzilo ; "mamusiu jaki Twoj rosol jest ladny " :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opty Re: Jak gotujecie rosół? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 09:48 Kurę rosołową (lub połówkę) można kupić w sklepie mięsnym lub (częściej) na hali targowej. Jest już sprawiona, więc nic nie trzeba skubać. Z indyka to rosół wogóle (wg mnie) nie spełnia walorów smakowych. Ja gotuję podobnie jak poprzednicy. a przede wszystkim powoli. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Jak gotujecie rosół? 16.03.05, 09:59 Jeśli nie masz dostępu do wiejskiej kury, to poszukaj w sklepach tzw. kury mięsnej, nie to samo co wiejska, ale lepsza od kurczaka. Ja gotuję na kawałku kury, kawałku wieprzowiny (np. kość od schabu) albo wołowiny, z samego drobiu jak dla mnie jest bez smaku wychodzi. Mięso zalewam zimną wodą, wrzucam liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, sól. Jak się zagotuje i zbiorę szumy to wrzucam marchew, pietruszkę, selera, mały kawałeczek suszonego grzyba, opaloną nad ogniem cebulę, pora, jak mam to kawałeczek imbiru. Po zagotowaniu z warzywami zmniejszam ogień do minimalnego i pyrka sobie co najmniej z godzinę. Na koniec doprawiam sosem sojowym i solą (rzadko, zwykle sam sos wystarczy), na talerzach zmielonym pieprzem. Odpowiedz Link Zgłoś
maja2005 Re: Jak gotujecie rosół? 18.03.05, 12:47 U mnie rosół jest zawsze z kurczaka. Kura jest jak dla mnie za tłusta. Do tego dodaję wołowinę, najczęściej podroby takie jak serce lub ozór. Mięso trafia do garnka z zestawem włoszczyzny i przyprawami takimi jak ziele angielskie, lisć laurowy, jałowiec, pieprz ziarnisty, przyprawa do zup w proszku (albo warzywa suszone = sól. Jeśli mam ochotę na rosół o smaku bardziej balsamicznym a przez to wykwintnym, dodaję kilka goździków. Całość zalewam zimną wodą i na średnim ogniu doprowadzam do zagotowania. Następnie zmniejszam ogień, tak by woda nie bulgotała. I w ten sposób gotuję wszystko do miękkości. Trwa to ok. 4 godz. Dzięki temu nie mam szumowin a rosół jest klarowny i przepełniony smakiem składników. Odpowiedz Link Zgłoś