Dodaj do ulubionych

Jak gotujecie rosół?

15.03.05, 23:35
Ja gotuję na drobiu. Dodaję marchew, pietruszkę i selera (korzeń i liście).
Oczywiście sól, pieprz i... nie wychodzi dobry :(
Dopiero jak dosypię warzywka nabiera smaku.
A jak Wy sobie radzicie ze smakiem? "Jest smak?"
Dagma

Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Jak gotujecie rosół? 15.03.05, 23:37
      ale na jakim drobiu?
      Warto mieć kurę
      i kawałek wołowiny do tego
      • dagg Re: Jak gotujecie rosół? 15.03.05, 23:40
        Wołowiny prawie nigdy nie dodaję - bo nie lubię.
        Gotuję na indyku: udziec, pałki, skrzydła; albo na kuraku: korpus.
        Dagma

• marghe_72 Re: Jak gotujecie rosół? 15.03.05, 23:42
          kup prawdziwą kurę a zauwazysz róznicę.
          • dagg Re: Jak gotujecie rosół? 15.03.05, 23:43
            Chyba nie dam rady - boje się, że jakaś będzie felerna :D
            A jak będę ją musiała oskubać.... to dopiero przeszkoda nie do przejścia.
            Dagma

• siostraheli Re: Jak gotujecie rosół? 15.03.05, 23:49
              zapeniam cie, ze z kury rosolowej jest lepszy, a najlepszy jest z dodatkiem
              wolowiny. Najpierw trzeba zagotowc mieso na ostrym ogniu, potem zmniejszyc
              temperature drastycznie i trzymac na wolnym ogniu. Warzywa dodac pod koniec
              gotowania: marchew, seler, pirtruszke, por, cebule opalona na ogniu, zabek
              czosnku.
    • emka_1 Re: Jak gotujecie rosół? 15.03.05, 23:50
      wołowina brudzi:) kura rosołowa, kawałek indyka i mostek cielęcy zalać zimną
      wodą i podgrzewac powoli, po zebraniu szumów wrzucić marchew i pietruszkę ( tak
      min. 3 sztuki każdego. gotować powoli na małym ogniu, po ok. godzinie dodać
      opaloną cebulę, ćwiartkę kapusty włoskiej, pora (z zielonym), kawałek selera.
      gotowac aż kapusta zrobi się szklista (czyli 15-20 min) dodać zielone: koper,
      pietruszkę, liść selera i liść lubczyku, posolić do smaku, potrzymac z 5 minut
      i podawać.
      pieprz świezo mielony bezpośrednio do talerza.
      smak jest. żadnych grzybków, liści laurowych bo to do wołowego.
    • ampolion Re: Jak gotujecie rosół? 15.03.05, 23:53
      Powolutku. Zalewam ZIMNĄ wodą.
    • roseanne Re: Jak gotujecie rosół? 16.03.05, 00:24
      zimna woda, sole po zagotowaniu, dodaje duzo marchewki, pietruszke, troszke
      natki, duzo selera, cebulke nieobrana lub kawalek pora

mieso jakie mam, choc najbardziej mi smakuje z drobi zmieszanego z wolem
      kilka ziaren pieprzu
      jak "mam melodie" to jeszcze listek laurowy i ziele angielskie
    • janek53 Re: Jak gotujecie rosół? 16.03.05, 00:38

Ludzie!!

Jakosc rosolu (jak to niektorzy juz powiedzieli) zalezy od jakosci
      kurczaka/kury. Nie jest to samo kurczak ten bialy co jadl jakies trociny,
      chudawy, ... bez tresci, ktory nigdy nie widzial slonca, o wadze 800 gramow, co
      kurczak (del corral ... z zagrody), zywiony pszenica i inna naturalna karma ..
      czerwonym miesem, ze skora zoltawa, dobrze umiesniony, o wadze okolo 2 kg.

Nawet bez warzyw wychodzi niesamowity rosol. Oczywiscie duzo smaczniejszy z
      warzywami ... nigdy z listkiem laurowym (jest za silny i oszukuje w smaku).
      Gotowac na malym ogniu przez godzine lub wiecej. Wazna jest sol.

• dagg Re: Jak gotujecie rosół? 16.03.05, 00:44
        Ale jak (i gdzie), bedąc laikiem, kupiś takiego ptaka?
        Dagma

• janek53 Re: Jak gotujecie rosół? 16.03.05, 00:56
          dagg napisała:

> Ale jak (i gdzie), bedąc laikiem, kupiś takiego ptaka?
          > Dagma
          >

Niestety nie wiem jakie sa produkty (kurczaki) dostepne w Polsce. Ja pisze z
          Hiszpanii. Dodam, ze kurczak "normalny kosztuje okolo 3 Euro/kg podczas gdy
          ten "z zagrody" okolo 6 Euros/kg. Moja corka wychowana na jedzeniu hiszpanskim
          (bardzo prostym w kuchni codziennej i "suchym") nigdy nie chciala jesc zup.
          Zrobilem celowo "nasz rosol" z makaronem robionym w domu i teraz ... co dwa dni
          chce "rosol".

Czeka mnie jeszcze przeboj z .. barszczem, szczawiowa (z jajkiem), grzybowa,
          itd ..
          • pia.ed Do Janek53 16.03.05, 12:13
            Jeli kurczak tyle kosztuje w euro, to ciesze sie, ze Szwecja nie chciala wejsc
            do unii walutowej!
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Jak gotujecie rosół? 16.03.05, 01:23
      1/4 kury rosołowej wiejskiej kawałek antrykotu lub szpondra i kilka końcówek
      skrzydełek z indyka. 3 marchewki 2 pietruszki,1/2 selera 1/2 pora,opaloną
      cebulę, kilka ziaren pieprzu i ziela liść laurowy na zimną wodę i powoli
      doprowadzić do wwrzenia, później gotować na malutkim ogniu przez ok 1,5godz po 1
      godz dodać kapustę włoską ok 1/3-1/4 i trochę lubczyku. solę pod koniec. dodaję
      trochę maggi przed podaniem.
    • tralalumpek Re: Jak gotujecie rosół? 16.03.05, 09:04
      rosol gotuje na grzebieciku z kury
      zalewam zimna woda, wrzucam marchew, pietruszke (korzen i natke), seler,
      cebule, pieprz zmielony, sol,malutki kawalek grzybka, zabek czosnku i
      zagotowuje powoli
    • Gość: szadoka Re: Jak gotujecie rosół? IP: 212.160.172.* 16.03.05, 09:10
      ja zawsze na kawalku kurczaka (czasem udaje mi sie upolowac w sklepie kure
      rosolowa), kawalku szpondra, i indyka (zostaje potem sporo mieska na pierogi).
      Dodaje bardzo duzo wloszczyzny, z przypraw sol, pieprz, ziele angielskie.
      Na talerz dodaje troche natki. Moje dziecko ostatnio stwierdzilo ; "mamusiu
      jaki Twoj rosol jest ladny " :)
    • Gość: Opty Re: Jak gotujecie rosół? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 09:48
      Kurę rosołową (lub połówkę) można kupić w sklepie mięsnym lub (częściej) na
      hali targowej. Jest już sprawiona, więc nic nie trzeba skubać.
      Z indyka to rosół wogóle (wg mnie) nie spełnia walorów smakowych.
      Ja gotuję podobnie jak poprzednicy. a przede wszystkim powoli.
      Pozdr.
    • em_es Re: Jak gotujecie rosół? 16.03.05, 09:59
      Jeśli nie masz dostępu do wiejskiej kury, to poszukaj w sklepach tzw. kury
      mięsnej, nie to samo co wiejska, ale lepsza od kurczaka. Ja gotuję na kawałku
      kury, kawałku wieprzowiny (np. kość od schabu) albo wołowiny, z samego drobiu
      jak dla mnie jest bez smaku wychodzi. Mięso zalewam zimną wodą, wrzucam liście
      laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, sól. Jak się zagotuje i zbiorę szumy
      to wrzucam marchew, pietruszkę, selera, mały kawałeczek suszonego grzyba,
      opaloną nad ogniem cebulę, pora, jak mam to kawałeczek imbiru. Po zagotowaniu z
      warzywami zmniejszam ogień do minimalnego i pyrka sobie co najmniej z godzinę.
      Na koniec doprawiam sosem sojowym i solą (rzadko, zwykle sam sos wystarczy), na
      talerzach zmielonym pieprzem.
    • maja2005 Re: Jak gotujecie rosół? 18.03.05, 12:47
      U mnie rosół jest zawsze z kurczaka. Kura jest jak dla mnie za tłusta. Do tego
      dodaję wołowinę, najczęściej podroby takie jak serce lub ozór. Mięso trafia do
      garnka z zestawem włoszczyzny i przyprawami takimi jak ziele angielskie, lisć
      laurowy, jałowiec, pieprz ziarnisty, przyprawa do zup w proszku (albo warzywa
      suszone = sól. Jeśli mam ochotę na rosół o smaku bardziej balsamicznym a przez
      to wykwintnym, dodaję kilka goździków. Całość zalewam zimną wodą i na średnim
      ogniu doprowadzam do zagotowania. Następnie zmniejszam ogień, tak by woda nie
      bulgotała. I w ten sposób gotuję wszystko do miękkości. Trwa to ok. 4 godz.
      Dzięki temu nie mam szumowin a rosół jest klarowny i przepełniony smakiem
      składników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka