Gość: ola IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.02, 10:42 macie jakieś przepisy na fajne danka, gdzie przyprawę stanowiłaby właśnie mielona kolendra? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lobelia Re: mielona kolendra- jak to wykorzystać IP: 195.187.102.* 17.06.02, 11:21 Mielonej kolendry używam bardzo często do przyprawiania piersi z kurczaka lub indyka, powoduje, że mdłe mięso nabiera trochę więcej smaku. Przykład, tzw. "indyk po meksykańsku" (ciekawe, co Meksykanie by na to powiedzieli) 0.5 kg piersi indyka 2-3 duże cebule 2 duże czerwone papryki puszka kukurydzy puszka pomidorów w zalewie (albo kilka świeżych w sezonie) oliwa do smażenia kolendra, pieprz, sól, oregano, przyprawa chilli Pierś z indyka pokroić w dość dużą kostkę, posypać solą i pieprzem, odstawić na pół godziny. Paprykę pokroić w paski, cebulę w półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać łyżeczkę mielonej kolendry, posmażyć chwilę, wrzucić w to indyka i smażyć do zrumienienia. Przerzucić mięsko do rondla, na patelni podsmażyć do zmięknięcia cebulę i paprykę i dorzucić do mięska, dołożyć pomidory w zalewie (lub obrane ze skórki i pokrojone w kostke świeże pomidory), przyprawić chilli (nieprzesadnie, bo wyjdzie za ostro) i oregano, ew. trochę dosolić. Po 15 min. dorzucić kukurydzę osączoną z zalewy i podusic jeszcze jakieś 15-20 minut. Najlepsze z ryżem. W ogóle radzę spróbować posypać kolendrą kurczaka przeznaczonego do pieczenia lub na rożen. Ostatnio przyprawiłam kolendrą (ale w ziarenkach) sos kurczakowo-pieczarkowy do makaronu i też był dobry. Poza tym kolendra (raczej w ziarnach, ale zdarzało mi się dodawać i mieloną) jest świetną przyprawą do grzanego piwa lub wina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: mielona kolendra- jak to wykorzystać IP: *.atr.bydgoszcz.pl 17.06.02, 11:54 świat arabski i IDNIE i niekoniecznie bo śródziemnomorskie strony też i warzywa i mięso i niekoniecznie mielona - moze w kuleczce pierwotnej być - moze postaci natki zielonej roslinki być Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne ziele kolendry - cilantro 17.06.02, 14:18 podstawowa przyprawa w kuchni meksykanskiej. Dodaja tego swinstwa (sorki, ja nie lubie) do wszystkiego, tak jak my natke pietruszki. Do kazdej "wytrawnej" potrawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: ziele kolendry - cilantro IP: *.atr.bydgoszcz.pl 18.06.02, 11:38 > Dodaja tego swinstwa (sorki, ja nie lubie) do wszystkiego ;-))) zapach? taki perfumowy? odurzający? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: ziele kolendry - cilantro 18.06.02, 15:41 zapach perfumowo cytrynowy. liscie podobne do pietruszki, tylko jakby bardziej wachlarzykowate. Baaardzo charakterystyczne. kiedys nawet lubilam, ale poczestowano mnie takimi pieczonymi pierozkami, ktore nadziane byly TYLKO tym zielskiem i od tego czasu nie lubie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: mielona kolendra- jak to wykorzystać IP: *.we.client2.attbi.com 17.06.02, 16:28 Gość portalu: ola napisał(a): > macie jakieś przepisy na fajne danka, gdzie przyprawę stanowiłaby właśnie > mielona kolendra? Na ogol , tal jak juz Roseanne napisala jest uzywane w meksykanskiej kuchni do prawie wszystkiego. Lubie ten aromat ( sorry Roseanne) wiel najczesciej uzywam swieza - wystarczy kurczaka po prostu upiec i pozniej posypac posiekana przed podaniem. SMACZNEGO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: mielona kolendra- jak to wykorzystać IP: *.prem.tmns.net.au 18.06.02, 12:46 uzywa tego cala azja. Zielona mam na mysli. I rzeczywiscie trudno sie do tego przekonac ( na poczatku) Ja tez nie lubilam, ale teraz... nie moge sie obejsc. A co do mielonej to tak - na pewno indie i wszelkie ich curry. Ja mam jedno danie ktore kombinuje ibie, zielona i mielona kolendre. Najpierw marynuje srednirgo kurczaka w mieszance z: 300g yogurtu lyzka koledry mielonej lyzeczka czerwonego chili (sproszkowane) 2 lyzeczki kukurmy lyzka kminu (cumin) lyzeczka soli 2 zabki czosnku - rozgniecione (ew juz do marynaty mozna dodac lyzke posiekanej zielonej koledry) Po paru godzinach rozgrzewam w rondlu olej, smaze spora cebule pokrojona w drobna kostke, na zloto. dodaje kurczaka wraz z marynata. Podsmazam przez pare minut, podlewam woda (pol szklanki) i gotuje na srednim ogniu przrz jakies pol godziny - az kurczak bedzie miekki.pod koniec gotowania dodaje dwie lyzki posiekanej zielonej koledry, Podaje z ryzem i jakas surowka, chutney, mango pickle , papadums.... zielona koledra dobrze sie tez komponuje ze swiezym ogorkiem. kroimy ogorek w plasterki solimy, zostawiamy na pare minut, po czym dorzucamy zielona koledre skrapiamy octem (lub cytryna- ale smak juz nie ten), dodac 1/2 lyzeczki cukrui i zielona ostra chili ( ta ostatnia nie dla mieczakow) - to tez swietny dodatek do curry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: mielona kolendra- jak to wykorzystać IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.02, 10:15 a czy Tobie ten jogurt się nie warzy ? ja ostatnio robiłam tak curry , kurczak siedział w jogurcie z cebulą i przyprawami a potem na woolny ogien i co - ser się zrobił ........ !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: mielona kolendra- jak to wykorzystać IP: *.prem.tmns.net.au 20.06.02, 02:09 Gość portalu: ola napisał(a): > a czy Tobie ten jogurt się nie warzy ? ja ostatnio robiłam tak curry , kurczak > siedział w jogurcie z cebulą i przyprawami a potem na woolny ogien i co - ser > się zrobił ........ !!!!!! Mnie sie nie wzrzy (chyba, bo jak sie dobrze przyjrzec to mam drobniuuusienike krupki , ale jednolite) powod, mieszkam w Australii i jogurt tu chyba inny. Hindusi wprawdzie i tak twierdza, ze nie taki jak powinien byc, ale dla mnie jest calkiem przyzwoity. Podam ci pare pomyslow, ktore moga zadzialac: po pierwsze kupuj pelnotlusty. po drugie sprubuj wymieszac z tlusta smietana na pare godzin wczesniej i odstaw by "przefermentowal", po tzrecie sprobij zastapic bardzo kwasnym mlekiem. No i pamietaj zanim wlejesz do gara- dodaj soli ( ale to, to chyba sama wiedzialas) Nie jestem pewna, czy te rady przydadza sie na cos, ale moze... Odpowiedz Link Zgłoś