Dodaj do ulubionych

Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ?

24.03.05, 12:33
pytam ponieważ ja jestem w lesie... i nie mam nic. Zabieram się do myślenia
koncepcyjnego :-)
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 12:37
      onli zakwAS NA ŻUR-RESZTA SIĘ DZIS ZACZNIE KOMPONOWAĆ-KARKÓWKA NATARTA DO
      PIECZENIA, JAKAŚ WOŁOWINA
      mam twarog na pasche
    • baky Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 12:41
      Schab przygotowany - przegryza się. Dziś będzie pieczony.
      Zakwas się robi.
      Pstrągi i szynka własnoręcznie uwędzone.
      Reszta niebawem - m.in. rybę maślaną i łososia na sashimi jutro kupić cza.
    • apsik1 Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 12:42
      wczoraj w nocy skończyłam mazurki i ...mam koniec na te święta. Wyjeżdżam do
      rodziców zabierając owe mazurki. Po Wielkanocnym śniadaniu, zabieram się za
      przygotowanie rodzinki do ślubu i wesela kuzynki męża.
    • julitap1 Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 12:49
      Nie martw się lunatica...nie jesteś sama. Ja też jestem jeszcze w lesie, choć
      myslenie koncepcyjne mam już za sobą. W tym roku mam o tyle lepiej (albo i
      gorzej), że pierwszy dzień Świąt spędzę u rodziców mojego ukochanego a potem na
      Chrzcinach, na których będę matką Chrzestną, natomiast Lany Poniedziałek spędze
      w pracy:-( Nie za wiele więc tego świętowania. Właściwie to nie musiałabym nic
      szykować ale nie chcę pozbawiać się tej przyjemności. Na świąteczne śniadanie
      też nie chcę iść z pustymi rękami. Wesołego Jajka życzę wszystkim Forumowiczom i
      wielu udanych przysmaków świątecznych.
    • dagg Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 12:54
      Ja mam przygotowaną koncepcję:)
      Zrobię mazurki(jeszcze nigdy nie robiłam, bo u mnie w domu nie ma takiej
      tradycji). Poza tym mam ochotę popróbować przepisy Makłowicza i Bikonta z
      dodatku do Wprost: gołe pisanki, szynka w goździkach i zielony pasztet. Ale to
      wszystko juuutro ;)
      Dagma
    • roseanne Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 13:20
      hm ten tego - baranina mi sie od wczotaj rozmraza w lodowce do zamarynowania
      i to by bylo na tyle
    • dziuunia Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 13:30
      Ponieważ jadę na święta do rodziny to w domu u siebie dużo nie robię,pomogę im
      na miejscu.Ale zakwas na żur zrobiłam już,mazurek orzechowy też,spody do
      kajmakowego czekają od poniedziałku,kajmak bedę gotować jutro(normalny kajmak,a
      nie podróbę z mleka w puszce;)).Wczoraj przełozyłam też dwa ostatnie
      blaty,które zostały mi z tortu ormiańskiego,kremem czekoladowo-grylażowym i
      wiśniami z nalewki,trzeba będzie tylko polewę na wierzch dorobić.Własnie ścina
      się w garnku serek z jajek i śmietany na paschę,pierwszy raz robię paschę ale
      wygląda na to że wyjdzie pyszna-spróbowałam trochę ciepłego serka mmmmmm:)
      No i to wszystko,ale jakbym zostawała w domu to na pewno roboty byłoby o wiele
      więcej.
      • Gość: marzena Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 20:10
        cześć
        jeśli możesz podaj swój przepis na kajmak - wypróbowany
    • pinos JA mam wstępną KONCEPCJĘ 24.03.05, 13:39
      Ponieważ niedziela jest jednocześnie dniem urodzin Księcia Małżonka, to na
      śniadanie będą bułeczki (małe) włanonożne, schabik (nieduży) ze śliwkiem
      (zamarynowany drzemie w zamrażrce), jajka faszerowane + jakaś sałatka; grzybki,
      ogórki...
      Potem: tort orzechowy i zupa kminkowa oraz:
      gołąbki kujawskie albo pierogi z kaszą gryczaną i serem... jeszcze nie jestem
      do końca pewna.
      Albo ukochana zapiekanka KMM: tangerynki (;o) lub makaron z grzybami ...

Żuru zakwasić nie zdążę, za amzurkami nie przepadamy... może chociaż chrzan
      zrobię własnoręcznie, coby się tradycji zadość stało
      • pinos I a lot of rzeżucha natuerlich... 24.03.05, 13:41

• yanga Re: JA mam wstępną KONCEPCJĘ 26.03.05, 18:22
        Oooo?! U mnie też urodziny męża! Ale menu znacznie skromniejsze, bo i pojemność
        już nie ta, co dawniej...
    • hania55 Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 13:41
      Mam posprzątane mieszkanie, umyte okna i zrobione zakupy (częściowo).
      Szaleństwa w kuchni zaczną się jutro wieczorem.
      • bedada Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 13:53
        A ja mam rzezuche zasiana! A reszta też w lesie.Ale przynajmniej mam juz plan.
        Dzisiaj z młodym zrobimy pisanki z wydmuszek,jutro upieke mazurka (z prawdziwym
        kajmakiem) i makowca.W sobotę wyciagne moja kaczke z zamrażalnika i przyprawie
        ja aby na poniedziałkowy obiadek była gotowa,zrobie sałatkę i to wszystko!
        Reszta bedzie u mamusi! W niedziele z samego rana wezme moją
        rodzinke+mazurka+makowca i wyrusze do bloku obok na świateczne sniadanko.
        • iwu Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 14:14
          Mam umyte okna, resztę posprzątam dzisiaj. Zakupy zrobione, jeszcze tylko
          sałata, ale to jutro. Szaleństwa w kuchni zaczynam jutro i w sobotę.
          Moja mama jest w szpitalu i w tym roku będzie zupełnie inaczej niż dotąd. W
          niedzielę ją odwiedzę i zaniosę jej trochę tych wszystkich pyszności, które -
          mam nadzieję - z powodzeniem zdążę zrobić.
        • jacek1f Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 14:17
          Mam odebrana świtem córkę z pociągu z Niemiec
          Mam schab natarty pysznie i boczek zaprawiony do pieczenia. Mam śliwki
          namoczone, morele namoczone i grzyby tez sie moczą.
          Mam jagniecine rozmrozoną i bede ja marynowal nastepne 2 dni.
          Mam zakwas gotowy chyba juz.
          Mam jajka przepiorcze do zrobienia marmurkowych jaj :-)))
          Zapisalem sie u Pani Joasi w Bocianie na chleby razowe na rano na sobote, a w
          maszynie zrobie ciabatke albo oliwnkowy chleb na niedziele - i kupilem u niej
          wlasneij roboty kawal pysznej lisieckiej kielbasy.
          Mam posprzatane i mam pelno kwiatow - tulipanow i żonkili i baziek w wazonach
          porozstawiane po domu.
          W zasadzie wiec, mam juz wolne i tylko przyjemnosci przede mna - gotowanie i
          świętowanie:-) Ściskam wszystkich świątecznie!

• paprotka-gd Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 14:31
      Zakupy wszystkie zrobione ufff , została do kupienia tylko zielenina i prasa ,
      sprzątanie chaty dobiega końca ,
      żurek ukiszony ,
      rzeżucha zielenią cieszy oko ,
      koncepcja świątecznego menu dopracowana do ostatniego szczegołu ,
      schaby , karkówki , indyki , szynki surowe dziś zostaną zamarynowane ,
      jutro wieczorem będą pieczone ,
      cały jutrzejszy dzień spędzę w kuchni gotując , piekąc mięsa i ciasta , robiąc
      galarety ,
      na koniec zabiorę się za pisanki i będzie to też radosna twórczość ,
      w sobotę będzie akcja " koszyczek ze święconką " a po niej
      spokojne komponowanie sałatek ,
      acha i mam już zrobione własne dekoracje świateczno - wiosenne
    • Gość: Małgoś Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.05, 15:13
      Właśnie piekę babki drożdżowe. Póżniej będę robiła paschę. A dlatego dzisiaj, bo
      jutro hjadę na grób rodziców. A po jutrze wyjeżdżamy do teściów.
      • omango do DAGG - zielony pasztet! 24.03.05, 15:25
        DAGG - podaj prosze przepis na zielony pasztet, o ktorym wspomnialas. Dzieki!
        • dagg Re: do DAGG - zielony pasztet! 24.03.05, 22:18
          Napisałam w oddzielnym wątku
          Pozdrawiam
          Dagma

• Gość: monika34 Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? IP: *.chello.pl 24.03.05, 15:26
      a u mnie sie przeciągnał remont i nie mam nic:(
      • Gość: Pamela Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 15:33
        Nic
        • ks40 Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 15:39
          Tak czytam i czytam i zastanawiam się,a kto wszystko zje ;)
          • baky Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 15:54
            ks40 napisała:

> Tak czytam i czytam i zastanawiam się,a kto wszystko zje ;)

"Ty sje nie boj" - damy radę.
            • mnia-mnia Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 16:41
              część zakupów zrobiona, rzezucha zaczyna się robić zielona i to wszystko.
              dzisiaj jeszcze mamy zamiar dokończyć sprzątanie i resztę zakupów a jutro
              uporządkować groby bliskich i wieczorem wziąć się za kucharzenie.
              RADOŚNIE PODNIEBIENNYCH ŚWIĄT
    • Gość: egra Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 16:54
      Indyk w poiekarniku, mascarpone i reszta zakupów w lodówce, rzeżucha na oknie,
      żonkile na kredensie, sałatki i reszta menu - obmyślone, dzieci umówione
      i...jutro nad morze!!!
      • jswm Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 16:58
        ja jestem w proszku :)
        tzn zakupy prawie zrobione, ciasto na tort ormiański w lodówce, piersi z kaczki
        i pasztet w zamrażalniku.
        Jutro od rana piekę spody na mazurki a w sobotę zrobię masy.
        Śniadanie Wielkanocne u Mamy więc właściwie mam luz.
    • Gość: ankaa Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 16:58
      zakwas na zur jest gotowy
      wlasnei gotuje wywar z warzyw i boczku
      pozniej mam zamiar zobic kruche babeczki i ugotowac babke na swieta ide do babci wiec na niedizle nic nei robie na ponedzialek beda yu mnei flaki jakies miasko i wspomiane babeczki i baba gotowana
      • Gość: Kochanienka Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? IP: *.chello.pl 25.03.05, 00:11
        ale wylukalam - bardzo prosze o przepis na babke gotowana - szukalam tak
        dlugo.Dzieki.Pozdrawiam:):)
    • roseanne Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 17:50
      zakupy zakonczone - wszystkie, z zolciutkimi tulipanami i kolorowa folia do
      zabaw dzieciecych w dekorowanie tez

sprzatanie nie bralam pod uwage :) - prawie skonczone, ostatni rajd bedzie w
      sobote rano

ide robic ciasto kruchodrozdzowe do mazurkow

czuj duch
    • Gość: miszam Na razie IP: *.chello.pl 24.03.05, 20:42
      gotową mam tylko dekorację - na gołych badylach z lasu dyndają kurczaki. Mam
      nadzieję, że badyle się dehibernują i listki zdążą wypuścić.
      Poza tym żur się kisi, zakwas na chleb rośnie a my przymierzamy się do
      ciasteczek bretońskich z solonym masłem, których nawet nie było w planach...
      Prawdziwe przygotowania (włącznie z zakupami) zaczną się jutro.
      Czy Waszym dzieciom zajączek przynosi czekoladowe jajka?
    • fettinia Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 21:31
      No juz sie balam,ze tylko ja taka niepozbierana hehe:)Koncepcje tez mam,z
      grubsza ogarnieta i podekorowana chalupke:)Teraz czekam na brata -bo jak go znam
      to nazwozi polskich smakolykow to i koncepcje mi sie pozmieniaja:)Pozdrawiam
      przedswiatecznie:)
    • gretawm Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 22:02
      Gotowa jest już rzeżucha na stół i ciasto na mazurki zagniecione w
      zamrażalniku.Wszystko muszę zrobić w ostatniej chwili,bo domownicy nie są w
      stanie doczekać się świąt i potrafią wrąbać co się da kiedy tylko będzie
      gotowe.Nieraz już tak miałam.
      • antycyponek Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 24.03.05, 22:12
        A ja w tym roku tradycyjnie pasożytuję. W ramach rekompensaty przywożę ze sobą
        sernik, który mam zamiar upiec w sobotę. Taki na kruchym cieście, z kawałkami
        brzoskwiń i wiórkami kokosowymi.
    • Gość: Agatka Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? IP: *.cable.mindspring.com 24.03.05, 22:18
      A co jak ktos pracuje do poznego wieczora w sobote:(((((((((((((
      nie mam nawet kiedy jaj nafaszerowac:((((zdaje sie tylko na mojego
      chlopa...ciekawe co z tego bedzie
      • Gość: pskw Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 23:26
        Hmmm... My nie bardzo mamy kiedy ugotować...
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 25.03.05, 00:00
      ja romrażam właśnie szynkę na pieczeń mam już zamrożoną masę na pasztet jeszcze
      tylko jutro namoczę grzyby i wypestkuję śliwki i ugotuję jajka do niego . moja
      biała kiełbasa zamrożona czeka jak zwykle na konsumpcję. napój wysokobiałkowy z
      czarnej porzeczki gotowy. jutro po pracy tylko przebrać kapelusze kań na
      kotlety, przyprawić szynkę,a w sobotę zacząć robić sos do niej z pasteryzowanych
      rydzów. no i jutro zakupy w ciągu dnia jeżeli uda mi się wyrwać z pracy. pozdrawiam
      • kikkera Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 25.03.05, 08:53
        Zrobiłam wczoraj moje dwa pierwsze w życiu mazurki kajmakowe (przepis
        mazumarca). Wyglądają ślicznie i mam nadzieję, że są równie pyszne, bo wiozę je
        do przyjaciół, u których spędzamy Święta. Poza tym właśnie piekę schab ze
        śliwkami i daktylami i za chwilę będę gotowała cielęcinę do vitello tonnato.
        Trochę jestem zestresowana, gdyż do domu wrócimy dopiero w niedzielę wieczorem,
        a w poniedziałek mamy gości na obiedzie. W tym wypadku pozostałe potrawy
        będziemy przygotowywać w niedzielę wieczorem i w poniedziałek rano. A będą to :
        jajka faszerowane (po polsku), sałatka warzywna, żur z purée ziemniaczanym i
        biała kiełbasa w piwie (zainspirowana radami Miaszam).
    • Gość: zapomnialam Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 09:07
      ja mam jajka, 30 az. umylam je w cieplej wodzie, bardzo dokladnie, po czym
      zapakowalam do lodowki i teraz SE siedza tam. dodam jeszcze ze czuje sie juz
      zwolniona z jakichkolwiek obowiazkow.
    • Gość: Nina Re: Wielkanoc IP: *.toya.net.pl 25.03.05, 12:10
      Ja nawet do tzw.lasu jeszcze nie dotarlam:)
      W lodowce-przeciag, wlasnie sie wybieram po jakowes miesiwo.
      Swieta w tym roku spedzam solo (nie liczac psa) wiec oddycham z ulga, ze
      absolutnie nic NIE MUSZE:)Upieke dzisiaj 2 torty czekoladowe-jeden dla
      przyjaciolki na tzw.zajaca.I mozliwe, ze ow tort bedzie podstawa mojego
      pozywienia;)
      A,umylam wczoraj w nocy okno w kuchni,nie sadze, zebym dala rade umyc reszte...
      Pozdrawiam absolutnie swiatecznie!
      • Gość: podobnie Re: Wielkanoc IP: *.gtech.com / 192.156.101.* 25.03.05, 12:37
        podobnie jak Nina będę sama....
        zawsze cieszyły mnie święta..tegoroczne niekoniecznie...
        i chcialabym coś zrobić, upiec, ugotować, kroić...
        ale w takich ilościach tylko dla mnie?
        rodzina się rozjechała...eech...
        nie ma nawet gdzie się wprosić :)
      • paprotka-gd Re: Wielkanoc 25.03.05, 13:15
        Mnie się marzą takie święta , takie spędzone w samotności , takie ,że mogłabym
        iść z psem na dlugi spacer nad morze , zamiast podejmowania świątecznym obiadem
        teściowej , która łaskawie wyznaczyła mi godzinę , o której obiad ma być
        podany i zaznaczyła jeszcze ,że lubi różnorodne słodkości wiedząc o tym , że
        wczoraj właśnie mi padł robot kuchenny i wylądował na śmietniku .
        Sniadanie wielkanocne nie może przedłużyć się ,
        teściowa ma w zwyczaju spozywać obiad od 13 do 14 potem muszę się uwinąć ze
        sprzątnięciem ze ze stołu i szanownej madame zaserwowac kawkę w otoczeniu
        słodkości .
        Twoje święta są dla najpiękniejsze
        • Gość: Nina Paprotka i podobnie IP: *.toya.net.pl 26.03.05, 15:41
          Dziewczyny, rzuccie wszystko i walcie do mnie:)Tort sie udal wysmienicie,pies
          do spacerow gotow, jakies kawalki kurczaka z czosnkiem sie znajda-z glodu nie
          umrzemy:)A w miescie Lodzi pubow dostatek,mozemy swietowac alternatywnie;)
          Pozdrawiam i zycze mimo wszystko wesolych Swiat!
    • kags Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? 25.03.05, 14:00
      A ja mam juz posprzatane na dole, zostalo poddasze i cicho licze na pomoc
      ukochanego... Okna pomyte. Podloga wyszorowana na kolaach... nawet na balkonie.
      Teraz poprosze o wizyte w jakims SPA ;).

Nie mam koncepcji na ciasto, bo wszystko bedzie po rodzinie. Chyba zrobie
      blok :).

Dzisiaj jeszcze wizyta w sklepie: jajka, owoce, napoje, zarcie dla kotow, mam
      nadzieje ze w koncu kupie normalna biala kielbase...
      A! Żur smierdzi :).
      • Gość: kasia Re: Wielkanoc - KTO i CO ma już przygotowane ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 16:54
        ja mam wszystko ale nadal nie ejstem zdecydowana jak zrobie mieso i z czym
        dokladnie sernik:P zawsze wychodzi w czasie robienia;)
        a tak z innej strony tez marze o swietachw samotnosci..czy nie wydaje sie wam
        ze gdybyscie spedzali swieta tylko np z mezem i dziecmi nie byloby tego-3
        rodzaje sernikow 10 mazurkow 4 rodzaje miesa i pieczony indyk i 10 salatek i
        faszerowane jajka na 15 sposobow??oczywiscie jest w tym przygotowywaniu duzo
        przyjemnosci..ale wg mnie robimy tyle by co tu duzo mowic sie popisac...i
        dlatego chcialabym miec te popoisy z glowy chco w tym roku:/
    • lunatica A ja 25.03.05, 17:16
      ciągle w lesie. Choć okna umyte. Ser na paschę zrobiony. Zaraz zabieram się do
      mazurka kajmakowego. Później mazurek a la tort z Linzu, i końcówka paschy i
      jeszcze bułki, chleb, żur... za mało czasu :)
      • iwu Ogarnęła mnie niemoc. 25.03.05, 17:31
        Zrobiłam wszystkie zakupy, porządek w chacie względny, wiem co będzie na stole,
        ale... Uszło ze mnie powietrze. Nie chce mi się. Nie mam siły. Niech ktoś
        przyjdzie i zrobi wszystko za mnie...
        • kaiserka Re: Ogarnęła mnie niemoc. 25.03.05, 17:40
          Mnie tez i jestem w proszku, ale jest posprzatane i cos sie nawet marynuje i
          jajka ugotowane. Nic nie jest upieczone i moze nie bedzie? Na szczescie w
          niedziele idziemy do rodzicow i moja kochana mama wszystko co trzeba zrobila i
          to przy pomocy taty. Jestesmy rozpieszczeni.
          A jeszcze na jutro mamy zaplanowane sprzatane ogrodka i tarasu i wywozenie tego
          co tam sie zebralo - a nie jest tego malo.
          Trzymajcie sie
        • hania55 Na dziś pasuję 25.03.05, 17:55
          Byłam w pracy, mieliśmy miłe departamentalne jajeczko, po drodze do domu reszta
          zakupów, teraz już w lodówce czeka zagniecione ciasto na mazurki, jajka w
          cebuli zafarbowane. Jutro już tylko pozostanie zrobić masy na mazurki, pójść ze
          święconym i przygotować uroczysty obiad, więc same przyjemności :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka