Gość: sari IP: *.ols.vectranet.pl 11.04.05, 17:04 pieczone z mięsem mielonym w środku-jutro chcę zrobic,ale nie wiem jak.Ile je wcześniej gotować, w jakiej temp.piec i jak zrobić farsz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dafni Re: Duże ziemniaki 11.04.05, 17:13 Ja znam przepis, w którym drąży się surowe ziemniaki, faszeruje i wstawia do gorącego piekarnika na godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Duże ziemniaki 11.04.05, 18:10 przed drążeniem i nadziewaniem lekko podgotowuję (w łupinach) te olbrzymy - szybciej się piecze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sari Re: Duże ziemniaki IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 12.04.05, 07:55 A jak zrobic farsz z mielonego mięsa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Duże ziemniaki IP: *.mos.gov.pl 12.04.05, 17:16 Odpowiadam: Ziemniaki z farszem z mielonego mięsa i pieczarek kilka dużych ziemniaków [np.10], 200 g mielonego mięsa, cebula, 150 g pieczarek, 2 - 3 łyżki Ramy w płynie lub Masmixu ew. zwykłe masło, sól, pieprz, ew.vegeta jeśli mają być aromatyczne [ale trzeba wtedy zrezygnować z soli, bo farsz będzie zbyt słony] do dekoracji: 2-3 łyżki startego żółtego sera i posiekanej drobno kolorowej papryki. Ziemniaki wyszorować i obgotować. Przekroić na pół. Wydrążyć środki, ale tak żeby ścianki były nadal dość grube np. ok. 1 cm. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na 2 w/w tłuszczu. Dodać pokrojone w drobne paseczki pieczarki, podsmażyć. Dodać do mięsa [też można chwilę podsmażyć, ale trzeba uważać, żeby się nie wysuszyło] Nałożyć farsz w wydrążone ziemniaki. Posypać serem. Każdy ziemniak zawinąć w folię aluminiową - osbno każda połówka. Folię też trzeba posmarować tłuszczem. Zapiekać ok. pół godziny w temp.200°C. Ja osobiście wolę farsz z mięsa uduszonego wcześniej z cebulą i przyprawami - lub gotowanego wołowego z rosołu. To mięso trzeba oczywiście zemleć i podsmażyć b.krótko z zeszkloną wcześniej cebulą. Jest zdecydowanie lepsze od farszu z mięsa surowego. Ale wybór należy do Ciebie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sari Re: Duże ziemniaki IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 13.04.05, 10:46 Dzieki,ale odp. przeczytałam dopiero po fakcie. A obiad nie wyszedł: jedne ziemniaki były za twarde, drugie - dłużej gotowane-popękały w czasie wydrążania. Że też nie pomyślałam o folii... Odpowiedz Link Zgłoś