Gość: OLA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.04.05, 09:51 poprosze o przepis na dobra zupkę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nancy Re: ZUPA SZCZAWIOWA IP: 193.111.166.* 22.04.05, 11:09 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11677890&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka Re: ZUPA SZCZAWIOWA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.04.05, 12:40 zupkę szczawiowią robiłam wczoraj , więc moge na świeżo opowiedzieć co i jak.dosyc sporo szczawiu umyłam i skroiłam na desce. na patelni rozgrzałam maselko, a na nim podsmazyłam szczaw. w międzyczasie nastawiłam wodę w garnku i dodałam kostkę warzywną i 3 marchewki pokrojone w plasterki. szczawiu powinno być duzo, ponieważ na patelni zmienia się w ciupinkę i nagle okazuje się że jest go za mało :-) następnie wzięłam mały garczek , tam wlałam chochelkę juz gorącej wody z dużego garnka i wrzuciłam serek topiony Hochlanda , smietankowy, taki duży. mikserem go przerobiłam w krem i wlałam na patelnię do szczawiu. gdy marchewka robiła się juz miękka, wsypalam 3 garsci opłukanego ryżu , a na sam koniec wlalam zawartośc patelni.oczywiście na talerzyku może być pokrojone jajeczko . sól i pieprz do smaku.zupka jest bardzo smaczna i prosta. życzę smacznego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 Re: ZUPA SZCZAWIOWA 22.04.05, 13:52 ooo, ja tez wczoraj mialam szczawiową :) Ja robie nieco inaczej. Gotuję wodę z pokrojoną marchewką, pietruszką i listkiem pora. Potem dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki są lekko miękkie, wlewam gotowy szczaw ze słoika (teraz ze sklepu), trochę pogotuję. Na koniec zabielam śmietaną rozmieszaną z odrobiną mąki i wrzucam ugotowane polówki jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: ZUPA SZCZAWIOWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 21:48 Moja ulubiona zupka (obok cytrynowej): Szczaw swojej roboty w słoiczkach (w kupowanych koncentratach zgrzyta piasek- nieciepie tego) jest najlepszy. Gotuję wywar z marchewki, piertuszki, selera i pora - wszystko w estetycznych kosteczkach. Pieprz, sól, lisc laurowy i ziele angielskie oczywiście dodaje. Dodaje do wywaru duzo szczawiu ze słoiczka, ale nie wszystko. Gotuję. Teraz juz wszelkie prace przenosza sie na talerz: mieszam 2 lyzki jogurtu naturalnego z odrobiną goracej zupy (zeby temperatura sie wyrównała i nie zwazyla gdy naleje pełny talerz)dodaje szczawiu ze słoiczka czubatą łyzeczke, mieszam. Wlewam ciagle mieszajac porcję zupy do talerza (konieczne zeby zupa sie nie zwazyla), dodaje jajeczko na twardo. Zupa jest kwaśna i taka ma przecież być - bo to szczawiowa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaasia Re: ZUPA SZCZAWIOWA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.04.05, 22:25 A mogłabym prosić przepisik na cytrynową?? Please. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: ZUPA SZCZAWIOWA IP: *.access.telenet.be 23.04.05, 03:14 Do podanych wyzej przepisow jeszcze czosnek , koperek , ostra papryczke , mozna same kartofle albo kartofle i troche ryzu , mieso (najlepsza na miesie - moga byc kosci od kotletow z miesem ) Warzywa wszelkiej masci bo to jak zupa jarzynowa zaprawiona szczawiem , smaku dodaje tez prazona cebulka wrzucona po ugotowaniu zupy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grace Re: ZUPA SZCZAWIOWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 19:34 nigdy nie jadłam zupy szczawiowej - warto? Odpowiedz Link Zgłoś