Dodaj do ulubionych

Sezon na szparagi

IP: *.adsl.proxad.net 30.04.05, 19:24
Wlasnie sie zaczyna :) Jakie macie pomysly na sosy do szparagow gotowanych na
parze? Jak jeszcze warto je podawac?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Sezon na szparagi 30.04.05, 20:15
      Zajrzyj do watku "niedlugo sezon na szparagi". Po co 2 watki na tej samej
      stronie...
      • Gość: lu Re: Sezon na szparagi IP: *.adsl.proxad.net 30.04.05, 20:51
        Gdy zakladalam ten watek, tamtego nie bylo nie tylko na tej, ale nawet na
        nastepnej stronie forum. Czytalam go gdy "wyplynal" po pojawieniu sie mojego.

Moge tylko dodac, ze jesli szparagi nie sa swieze, mozna je obierac i obierac,
        i zawsze zostana wlokna. Zeby w pelni cieszyc sie szparagami, trzeba je kupic u
        producenta. Powinny byc zebrane tego samego dnia. Wtedy wystarczy je delikatnie
        i cieniutko oskrobac. I nie ma znaczenia czy sa grube czy cienkie.
        Oczywiscie, mozna tez szparagi krotko przechowywac. Najlepiej w lodowce,
        zawiniete w wilgotna sciereczke. Zle przechowywane drewnieja i juz nie ma
        szparagowej radosci. Jesli kupujecie szparagi w sklepie (odradzam), obejrzyjcie
        wiazke od spodu - gdy lekko scisnie sie koncowke (nie glowke), powinna byc
        wyraznie wilgotna, soczysta. Jesli jest sucha - lepiej nie kupowac.

Za pomysly na sosy bede i inne szparagowe cuda bede wdzieczna. Pod beszamelem,
        po holendersku i zupe-krem znam. Mniam. Ja najczesciej jadam z wody z sosami,
        wiec szukam inspiracji.

• venetta Re: Sezon na szparagi 02.05.05, 01:07
      Z sosem jajeczno-pietruszkowym.
      Jajka na twardo miksujemy z natka pietruszki, do tego roztopione maslo, sok z
      cytryny, sol, pieprz.
      • Gość: lu Re: Sezon na szparagi IP: *.adsl.proxad.net 02.05.05, 20:37
        Ciekawe. Dzieki :)
    • Gość: ja Re: Sezon na szparagi IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 02.05.05, 21:18
      Ja jem tylko polane maselkiem, ew. z tarta bulka. Mlode ziemniaczki obowiazkowo.
      • Gość: lu Re: Sezon na szparagi IP: *.adsl.proxad.net 03.05.05, 10:15
        Ja najchetniej: gorace szparagi + rozne szynki w plastrach + sosy (na ktore
        szukam inspiracji)
        • Gość: Finka Re: Sezon na szparagi IP: *.acn.waw.pl 04.05.05, 11:58
          ser typu roqefort rozpuszczony w smietanie, dopieprzony solidnie i o roznych
          nutach (orzechowej przez dodanie wloskich, brandowej..., czosnkowej). Tym
          cieplym podlac szparagi i albo zapiec albo nie...fajne!
    • em_es Tylko czemu te szparagi są ... 04.05.05, 14:22
      ... koszmarnie drogie? Na targu (Tarnów) 15 pln za malutki pęczek (5-6 sztuk
      drobnych zielonych szparagów), nawet jako dodatek a nie samodzielne danie taki
      pęczek na jedną osobę to mizernie ... Cokolwiek to chore, ja rozumiem, szparagi
      nie są łatwe w hodowli, ale są hodowane u nas, ekstremalnych warunków
      klimatycznych nie wymagają, więc jak dla mnie taka cena to gruba przesada. A u
      Was ile kosztują?
      • Gość: nika Re: Tylko czemu te szparagi są ... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 05.05.05, 09:28
        Wroclaw: 3 zl za peczek bialych (10 szt.) + obierak gratis
        jutro napisze jak smakowaly:)
        • Gość: zadumana Re: Tylko czemu te szparagi są ... IP: 213.17.230.* 05.05.05, 09:40
          Niezbyt świeże hiszpańskie w realu 10zł pęczek dość spory.
          Jakie 10, toż 9,99...:)
          • siostraheli Re: Tylko czemu te szparagi są ... 05.05.05, 10:04
            w jarzyniaku w Tarnowskich Gorach kupilam wczoraj bardzo spore peczki
            swiezutkich szparagow po 5,80.
        • Gość: florunia Re: Tylko czemu te szparagi są ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 11:19
          gdzie dorwałaś we wrocławiu te szparagi z obierakiem :)?
          • Gość: ywak Re: Tylko czemu te szparagi są ... IP: 217.8.174.* 05.05.05, 12:04
            w Auchanie za spory peczek białych płacilam 3,50 zł
            • Gość: lu Re: Tylko czemu te szparagi są ... IP: *.adsl.proxad.net 05.05.05, 12:07
              O rany! We Francji u producenta 6 euro (24 zl) za 1kg peczek (na dwie osoby). W
              sklepie chyba podobnie.
          • Gość: nika Re: Tylko czemu te szparagi są ... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.05.05, 09:12
            stragan uliczny na powstancow
            ale dzis nie bylo:(
    • qmc Re: Sezon na szparagi 05.05.05, 12:11
      jak nie pokonamy wszystkich na cieplo, to mozna na zimno z majonezem
      • Gość: Finka Re: Sezon na szparagi IP: *.acn.waw.pl 08.05.05, 09:16
        ...a przypomina sie ze sa mlode liscie szpinaku...do nich podac truskawke
        pokrojona w plastry przekrojowe...szparagi biale ugotowane...swiezo mielony
        pieprz...i domowy majonez wymieszany z sokiem pomaranczowym...upiec lososia
        fragmencik (bez niczego...albo obtoczonego w kolorowym sezamie)...i juz....
        • linn_linn Re: risotto szparagowe 08.05.05, 13:27
          Risotto szparagowe
          350 g ryzu / typu “risotto” /
          500 g szparagow
          pol szklanki bialego wina
          bulion warzywny
          1 lyzka startego sera Parmigiano Reggiano / Grana Padano lub innego /
          1 lyzka masla
          szafran / moze byc kurkuma /
          sol
          - roztopic polowe masla na malym ogniu, dodac siekana cebule i leciutko
          ja podsmazyc / nie rumieniec /
          - dodac ryz i szparagi / same czubki – reszte mozna ugotowac / i zeszklic
          - skropic winem i kiedy calkiem odparuje, dodawac po trochu goracy bulion
          - dodac szafran / kurkume / i gotowac risotto mieszajac od czasu do
          czasu / im rzadziej, tym lepiej /
          - po ugotowaniu zdjac garnek z ognia, dodac reszte masla i ser
          - podawac gorace
          Ja dodaje takze kilka szparagow pokrojonych w plasterki / uwielbiam je nawet w
          nadmiarze /.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka