Dodaj do ulubionych

KSIĄZKI KUCHARSKIE

IP: 193.111.166.* 05.05.05, 14:02
potrzebuje waszej rady, jestem kompletnym beztalenciem kucharskim!!! oprocz
jajecznicy nic nie umiem , ale mam ogromne ambicje zostac wzorowa zona i
matka:)) przy okazji bycia kobieta pracujaca:) i chce sie nauczyc dobrze
gotowac , od czegos trzeba zaczac! w domu mam jedynie ksiazke Kuchania
Polska, ale to jeszcze wersja z czasow studenckich mojej mamy! moze macie w
domu i korzystacie z jakichs fajnych pozycji, czekam na rade!
Obserwuj wątek
    • brunosch Re: KSIĄZKI KUCHARSKIE 05.05.05, 14:08
      Kuchnia Polska jest chyba najlepszym podręcznikiem. Jedyny feler, że w
      przepisach tak mało jest ziół i przypraw, ale to można dodawać już samemu.
      Rozejrzyj się też za książkami Szymanderskiej, Encyklopedia potraw, Kuchnie
      świata - ona podaje przepisy łatwe, nawet dla początkujących.
    • sonja1 Re: KSIĄZKI KUCHARSKIE 05.05.05, 14:10
      ja mam kuchnię polską Ewy Aszkiewicz, wiele z niej jeszcze nie robiłam ale
      kazdy przepis ma zdjęcie i to co zdążyłam zrobić wyszło, a tez w kuchni jestem
      początkująca. Często korzystam z ksiązki "kuchnia polsko-włoska i włosko-polska
      dla początkującyh" M. Caprari, zwlaszcza jak nie mam wiele kasy, bo przepisy są
      łatwe i proste, niestety nic wykwintnego. Oprócz tego często książeczki z
      Biblioteczki poradnika Domowego, wypróbowuję z nich zwłaszcza ciasta. I dwie
      pozycje jeszcze : "Łasuch literacki"Musierowicz i "Demon jednego danka"-
      przepisy czytelniczek Filipinki. Ta ostatnia książeczka jest wprost
      fantastyczna, przepisy na wszystko od dań obiadowych po desery, polecam ,
      jeżeli jest jeszcze do dostania. A odkąd mam internet, głównie z sieci czerpię
      pomysły na to co ugotować.
      Pozdrawiam, Sonia.
    • lis_ka Re: KSIĄZKI KUCHARSKIE 05.05.05, 16:06
      pocecam książki: Gotuj z fantazją i Piecz z fantazją. Są wspaniałe. Dużo
      prostych przepisów na dania z fantazją. Książki sa napisane z myślą o młodych
      ludziach. Przemyślane przepisy, listy produktów niezbędnych w domu. Dla
      początkujących i zaawansowanych. Naprawdę polecam.
      Wyd. MUZA
      • Gość: up Re: KSIĄZKI KUCHARSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 21:07
        up
    • Gość: Sylwia Re: KSIĄZKI KUCHARSKIE IP: *.bb.online.no 09.05.05, 21:23
      Ja zaczynałam z "Nastolatki gotują"... doszłam do mistrzostwa;) Szczerze
      polecam...
      • sonja1 Re: KSIĄZKI KUCHARSKIE 11.05.05, 00:05
        A może sama zrobisz swoją własną książkę kucharską? Pozbieraj z internetu
        przepisy, które byś chciała wypróbować czy takie, które inni polecają,
        wydrukuj, opraw i gotowe. Ja właśnie jestem na etapie zbierania. A robię to
        dlatego, że za kilka miesięcy prawdopodobnie nie będę już miała netu, a tyle tu
        pomysłów.
    • jarek_zielona_pietruszka Re: KSIĄZKI KUCHARSKIE 11.05.05, 00:22
      korzystaj ze wszystkich przepisów do jakich masz dostęp. po jakimś czasie już
      nie będą potrzebne sama zaczniesz układać swoje potrawy. ja w latach 80-tych
      korzystałem z kuchni polskiej, a teraz mimo że mam kilkanaście pozycji larousa i
      włoskich kilkadziesiąt polskich to tak jakoś rzadko do nich sięgam no chyba, że
      mam jakieś wątpliwości, ale tak w codziennym gotowaniu dla mnie są mało
      przydatne. żeby ugotować codzienny obiad nie jest mi potrzebna książka kucharska
      tylko dobre świeże produkty i nimi się kieruję przy gotowaniu. idę na targ na
      zakupy i jeszcze nie wiem co zrobię na obiad o ile oczywiście ja mam go ugotować
      a nie żona, rozglądam się uważnie po wypróbowanych stoiskach i szukam pomysłu na
      posiłek. ty kalafior tam brokuł jedno i drugie świeże i to jest dylemat, co moi
      będą chcieli zjeść. z czasem do tego dojdziesz tylko trzeba czasu i wytrwałości
      której Tobie życzę. pozdrawiam
    • Gość: bajeczka04 Re: KSIĄZKI KUCHARSKIE IP: *.303.krakow.pl 11.05.05, 15:01
      Bardzo polecam takie książki jak:
      "ABC sztuki kulinarnej" Aliny i Pauliny Fedak, "Elementarz gotowania" Ireny
      Gumowskiej, "Taka kuchnia, jakie czasy" Katarzyny Pospieszyńskiej, "Kuchnia
      domowa" Zofii Zawistowskiej, "Tradycyjna kuchnia polska" wyd. Prószyński i S-
      ka, serię "Biblioteczki Poradnika Domowego", serię "Lubię gotować" oraz strony
      i fora kuinarne. :-)
      Pozdrawiam! bajeczka04
      • jarek_zielona_pietruszka Re: KSIĄZKI KUCHARSKIE 17.05.05, 23:58
        kupiłem kuchnię chińską pospieszyńskiej obejrzałem bardzo dokładnie i odstawiłem
        głęboko na ółkę bo szkoda było wyrzucić. jej zamienniki podobnie jak u kuronia
        są mało ciekawe a używanie ziemniaków zamiast kasztanów wodnych czy pieczarek
        zamiast chińskich grzybków to to samo co używanie ceresu zamiast masła do
        smarowania chleba. pozdrawiam
    • Gość: stasia Re: KSIĄZKI KUCHARSKIE IP: *.ed.shawcable.net 11.05.05, 21:47
      Dla mnie Canadian Living jest najlepsza ksiazka kucharska ze wszystkich jakie
      mam, kazdy przepis wychodzi, obojetnie czy masz talent do gotowania czy
      nie.Pokrywa kuchnie swiata:chinska,ukrainska,wloska i inne.Nie ma wznowien od 4
      lat,sprawdzam ksiegarnie aby kupic dla mioch siostrzenic w Polsce,ktore znaja
      angielski.W domu gotuje ten kto pierwszy przychodzi i kto ma wiecej czasu,tak
      samo jest z innymi obowiazkami.Nie probuj byc wzorowa zona, nie warto caly czas
      stac na czubkch palcow i dazyc do perfekcji,cos na ten temat wiem.Zycze Ci
      powodzenia.
      • Gość: lola Re: KSIĄZKI KUCHARSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 19:07
        niby nie warto, ale fajnie jest zjeść coś smacznego :-)
      • Gość: elle Re: KSIĄZKI KUCHARSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 19:59
        czy ta książka jest wydana w jęz. angielskim?
        • Gość: lilka Re: KSIĄZKI KUCHARSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 22:50
          up
    • astygmatyk Wzorowa zona i matka 26.05.05, 02:41
      > potrzebuje waszej rady, jestem kompletnym beztalenciem kucharskim!!! oprocz
      > jajecznicy nic nie umiem , ale mam ogromne ambicje zostac wzorowa zona i
      > matka:)) przy okazji bycia kobieta pracujaca:)
      Imponujace... Kobieta, ktora ma tylko te jedna wade (zalete?), ze nie umie
      gotowac powinna sie skoncentrowac... wlasnie na byciu wzorowa zona, matka i na
      swojej pracy, a gotowanie pozostawic kochanemu WZOROWEMU mezowi. Niech sie
      wykaze, tym bardziej, ze mezczyzni zazwyczaj gotuja lepiej od kobiet. W
      ostatecznosci, zona - beztalencie kucharskie, moze podawac do stolu i zmywac po
      jedzeniu....
      • sonja1 Re: Wzorowa zona i matka 26.05.05, 17:03
        "Niech sie
        wykaze, tym bardziej, ze mezczyzni zazwyczaj gotuja lepiej od kobiet"
        Hmmmmm, znani mi mężczyźni dobrze gotują tylko jedną czy dwie popisowe potrawy,
        zrobią taką na imprezę, sprzątanie zostawiając żonie i cieszą się jacy to oni
        są super. A kiedy przychodzi do codziennego gotowania obiadków to już gorzej
        jest, bo to i zakupy trzeba robić, i stać przy kuchni chociaż usiadłoby się w
        fotelu z gazetą... Ale oczywiście nie mówię o takich mężczyznach jak
        jarek_zielonapietruszka czy giezik. Właściwie to mówię o swojej drugiej
        połówce. Widać taki już mój los :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka