nowa16 20.05.05, 17:16 Mam przecier pomodorowy Pudliszki. Jak mogę przygotować z niego delikatny (nie lubię słonego, kwaśnego) sos do makaronu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: przecier 20.05.05, 18:01 Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek, zeszklij 1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostke, dodaj roztarty z solą ząbek lub dwa czosnku (dla mnie im więcej tym lepiej) następnie dodaj przecier i przez minutę ciągle mieszając przesmaż na średnim ogniu, dodaj szczyptę cukru (około 1/2 łyżeczki), posiekaną bazylię, dolej szklankę bulionu warzywnego lub drobiowego - może być z kostki. Teraz możesz dodać lub nie 1/2 szklanki dobrej śmietany, lub zagęścić mączką ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie (na pół szklanki wody łyżeczka mąki). Doprawiasz do smaku solą i pieprzem (najlepiej białym) i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: przecier 20.05.05, 23:25 oliwa, czosnek, cebula, przecier, papryczka chili,swieza bazylia, sól, pieprz Zadnych bulionów, zadnych mąk... Smietana ew. moze byc ale parmezan dodany makaronu wymieszanego z sosem będzie o niebo smaczniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judin Re: przecier IP: 193.140.129.* 20.05.05, 23:42 marghe_72 napisała: > oliwa, czosnek, cebula, przecier, papryczka chili,swieza bazylia, sól, pieprz > > Zadnych bulionów, zadnych mąk... Smietana ew. moze byc > Autorka wątku wyraźnie napisała czego nie lubi a Ty jej proponujesz przecier pomidorowy z przyprawami na ciepło - kwaśny oczywiście. To nie ma nic wspólnego z sosem. A to ma: www.kuchnia.com.pl/DiD/sosy.html#pomidor1 albo: kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=3343 albo: kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=4168 albo: kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=4554 albo: kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=2158 Do wyboru do koloru: kuchnia.verusinter.net/rodzaj.php?RODZAJ=31 Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: przecier 20.05.05, 23:56 albo to: Sos boloński 4 Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski 1/2 kg miesa mielonego (np.wieprzowe) 1-2 cebule czosnek (ilosc - jak kto lubi) KONCENTRAT pomidorowy kostka rosolowa przyprawy (oregano, pieprz, papryka, sol) Autorka ma w domu przecier i zniego chce zrobic sos.. ps. koncentrat nie jest kwasny? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: przecier 20.05.05, 23:58 czytam i włos mi sie na glowie jezy Sos pomidorowy Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski 300 ml wywaru z kości lub mięsa, 100 ml śmietany, 4 dag KETCHUPU , 3 dag tłuszczu, 3 dag mąki, zielenina, sól, pieprz, papryka mielona To ma byc sos? Delikatny sos do makaronu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judin Re: przecier IP: 194.27.* / 194.27.158.* 20.05.05, 23:48 Wyraźnie napisałem: przecier pomidorowy z przyprawami na ciepło i paroma warzywami. Paciaja taka. Pomidorowe błoto. Niedowarzony krem z pomidorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judin Re: I jeszcze z wikipedii IP: 81.255.201.* 21.05.05, 00:00 Sos (z fr. sauce) to gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy od kremu. Sosy dzielą się na: gorące, zimne i majonezowe. _________________________________________________________________ Sosy gorące sporządzane są, podobnie jak zupy, na bazie wywaru. _________________________________________________________________ Do zagęszczania tych sosów stosuje się: zawiesinę z mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej i wody, mąki pszennej lub ziemniaczanej i śmietany, zasmażkę lub żółtka jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: przecier 20.05.05, 23:55 To ma byc sos do makaronu? : SOS POMIDOROWY 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1/3 l BULIONU z kurczaka (może być z kostki), 2 łyżki KONCENTRATUpomidorowego, łyżeczka cukru, szczypta soli Bulion wymieszać starannie z koncentratem i cukrem. W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i nie rumienić zapienić ją. Następnie wlać zimny bulion i mieszać na niewielkim ogniu, aż do zagotowania. Gotować jeszcze 10 minut. Podawać gorący do makaronu, gołąbków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: judin Re:Nie podniecaj się tak. IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 21.05.05, 00:04 Rób jak chcesz, po swojemu, a skoro masz trudności w przyjęciu innych sposobów na przygotowanie - w tym przypadku sosu pomidorowego, to już tylko i wyłącznie Twój problem. Ja mam to w nosie. Zwyczajnie.//papa Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: he 21.05.05, 00:06 ja mam trudnosci? he he he Jesli chcesz mieć sos do makaronu z prawdziwego zdarzenia sugeruję wyrzucić wszelakie koncentraty i ketchupy. Bo z tego sos Ci nie wyjdzie. Wyjdzie Ci ww paciaja. Odpowiedz Link Zgłoś
nalewka_figowa sos do makaronu 20.05.05, 23:58 Skladniki: cebula(2-3 szt),marchew ,pietruszka, kawalek selera maslo, 2 szklanki rosolu(bulionu),ziele ang, gozdziki,sol,pieprz posiekana natka pietruszki i oczywiscie przecier pomidorowy Warzywa obrac,pokroic,ugotowac- jak miekkie -zmiksowac(ew.przetrzec przez sito) wlozyc do rondla,dodac ciut oliwy i podsmazyc,dodac goracy rosol gotowac przez kwadrans,mieszac dodac sol,pieprz,troche cukru,ziele ang i 1 szt -gozdzik ew, zmiazdzony czosnek,wymieszac, teraz dodac przecier pomidorowy i maslo oraz pietruszke goracym sosem zalac ugotowany makaron Odpowiedz Link Zgłoś
el_padre Szczególnie ten przepis budzi moje zaufanie 21.05.05, 00:13 kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=2158 Bo zaczyna się od słów "przecier pomidorowy" którego nie ma w składnikach Za to jest ketchup. To musi być coś wielkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: he 21.05.05, 21:01 ktos tu ma powazne problemy z czytaniem postów. to jest mój pierwszy post : "oliwa, czosnek, cebula, PRZECIER , papryczka chili,swieza bazylia, sól, pieprz Zadnych bulionów, zadnych mąk... Smietana ew. moze byc ale parmezan dodany makaronu wymieszanego z sosem będzie o niebo smaczniejszy " GRażka, widzisz tu gdzieś pomidory swieze? Autorka postu szuka przepisu na sos z przecieru a dostaje przepisy na sosy z kopncentratu i ketchupu.. nie ode mnie. Mój był z przecierem. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: he 21.05.05, 21:34 Powyższa odpowiedź nie była skierowana do autorki PIERWSZEGO posta... Za znawczynię sie nie uwazam, choć nie ukrywam,ze miło by było takową być. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Łomatko 21.05.05, 21:38 Gość portalu: Grażka napisał(a): > Na przykładzie tego wątku widać, że > uwielbiasz tego typu przepychanki, jestem już drugą osobą z którą wdajesz się w awanturki - znawczynio pomidorowych smaków. Pewnie nie ostatnią. Jednak jeśli cyfry przy Twoim nicku to rok urodzenia - to nie ma się czemu dziwić. Kto tu się przepycha? Marghe podała przepis odpowiadający zapotrzebowaniom założycielki wątku. I została zaatakowana. Jak zwykle w takich przypadkach - przez osoby niezalogowane. Które w dodatku nazwały ją kłótliwą babą i trollem. Proponuję nastepnym razem przed użyciem takich inwektyw wobec kogokolwiek wrzucić jego nick w wyszukiwarkę i sprawdzić od ilu LAT pisze na forum i o czym. PS. Zakładając, że Marghe urodziła się w 1972 roku, czyli ma lat 33, co niby miałoby z tego wynikać? Za młoda, żeby pisać o sosach? Za stara? A może ją ukrzyżować? Wiek odpowiedni. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: :))))))) 21.05.05, 21:39 mam 72 lata i daleko posuniętą sklerozę:))) Odpowiedz Link Zgłoś
rumburakk1 Re: Szczególnie ten przepis budzi moje zaufanie 25.05.05, 09:06 drogie panie - weźcie się z łby i wytłumaczcie sobie różnicę między sosem a ciapają. Dyskusja przypomina trochę kłotnię w sklepie motoryzacyjnym gdzie dwaj panowie starają sobie wytłumaczyć przydatność tłoków fiata do silnika opla. A co do kuchni francuskiej i jej encyklopedycznego autorytetu to kuchnia francuska jeszcze w XVI-XVIIw była kulturalnym i cywilizacyjnym zaściankiem. Modę na używanie widelców wprowadzono grubo po tym jak zaczęto ich używać w Polsce a ponoć umiejętnosć posługiwania się nożem i widelcem to wyznacznik "postępu cywilizacyjnego na miarę człowieka". Więc ostrożnie z tym pouczaniem. Sos ma być dobry a nie taki który wymyślili mistrzowie z dalekiej Italii. Jeśli ktoś uprawia kulinarną archeologię, kulinarny puryzm to proszę bardzo tylko niech mnie nikt nie zmusza do zaprzestania tworzenia ciapaji jeśłi mam na to ochotę Odpowiedz Link Zgłoś