21.05.05, 11:24
czy uzywacie w kuchni rzepy? czy lubicie?podzielicie sie jakimis przepisami?
pozdr
Obserwuj wątek
    • bir.ke Re: rzepa 21.05.05, 17:05
      hmm widze ze rzepa nie jest zbyt popularna;) a u mnie taki jej dostatek..dodam,
      ze nie chodzi mi o czarna rzepe, tylko o te, co 'zasadzil dziadek rzepke w
      ogrodzie';)
      pozdr
      • Gość: buttermilk Re: rzepa IP: *.bas503.dsl.esat.net 21.05.05, 17:26
        tez mnie kiedys naszlo takie pytanie bo tu rzepa bardzo popularna :)
        Na stronie Tow. Pol.-Irl. znalazlam tylko zupe z rzepy ale jeszcze jej nie
        probowalam

IRLANDZKA ZUPA Z RZEPY
        Przepis dla 6 osób
        Składniki:
        - 3 duże białe rzepy
        - 1 duża cebula
        - 600 ml mleka
        - 50g masła
        - 900 ml rosołu z kury (lub 2 kostki rosołowe)
        - 3 ząbki czosnku
        - 25g mąki
        - 1 łyżeczka cukru
        - sól
        - pieprz
        Przepis pochodzi od osoby pochodzącej z Kerry. Tradycyjnie zupę tę gotuje się
        w "bastable", czyli trójnożnym garnku z pokrywą i pałąkiem, za który wieszało
        się ów gar nad paleniskiem. Używało się go do przyrządzania zup, gulaszy,
        smakowitych rumianych pieczeni i wyśmienitych ciast.
        Rzepę i cebulę obrać i drobno pokroić, dodać do stopionego masła. Przykryć i
        dusić na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie podlać rosołem, i gotować
        przez 30 minut (tak aby rzepa była miękka). Dodać czosnek, mąkę rozbełtać w
        małej ilości mleka i zaciągnąć zupę, dodać cukier, resztę mleka. Doprawić do
        smaku i gotować jeszcze 10 minut.

Chyba kiedys zaryzykuje bo wszyskie skladniki wydaja sie zjadliwe.
        • ba_nita Re: rzepa 21.05.05, 18:06
          "Surówka z rzepy "
          1 kg rzepy, duży jogurt naturalny, 2 łyżki cukru.
          Zetrzyj rzepę na tarce, wymieszaj z jogurtem, dodaj cukier, dodaj łyżeczkę soli

Gulasz wieprzowy z rzepą

2 kg rzepy (6 - 8 sztuk), 1 kg mięsa wieprzowego bez kości, 2 łyżki mąki,
          tłuszcz, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany sól.

Rzepę obrać, pokroić na ósemki i gotować 30 min w lekko osolonej wodzie. W tym
          czasie obsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Ugotowaną rzepę odcedzić i dodać do
          mięsa i razem dusić 45 min. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Mieszając
          zagotowac. Dusić na wolnym ogniu jeszcze 5 min. Podawać z ziemniakami i
          surówką.

Baranina duszona z rzepą.
          Natrzeć mostek barani czosnkiem i solą, nastawić go z jarzynami, i cebulą.
          Osobno poszatkować drobno rzepę , sparzyć wrzącą wodą, a gdy baranina jest na
          wpół ugotowana zalać ją przecedzonym rosołem. Mostek pokrajać w kawałki i ,
          dusić dalej, aż mięso z jarzyną będą zupełnie miękkie, następnie sos zaprawić
          białą zasmażką z łyżki masła i mąki, wsypać trochę pieprzu i cukru do smaku i
          wydać na stół.

Młoda rzepa duszona w piwie

Przepis:
          Obrać 1 kg młodej rzepy i obgotować w ciągu 5 minut w osolonej wodzie. Osuszyć,
          przyrumienić na maśle w dużym garnku,

dodać sól i pieprz. W dużym rondlu podgrzewać na małym ogniu 0,5 l piwa. Po
          zagotowaniu przelać do garnka z rzepą,

dodać włoszczyznę i 250 ml rosołu. Ponownie zagotować trzymać pod przykryciem
          na małym ogniu przez

15-20 minut. Rzepki powinny być miękkie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka