bir.ke 21.05.05, 11:24 czy uzywacie w kuchni rzepy? czy lubicie?podzielicie sie jakimis przepisami? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bir.ke Re: rzepa 21.05.05, 17:05 hmm widze ze rzepa nie jest zbyt popularna;) a u mnie taki jej dostatek..dodam, ze nie chodzi mi o czarna rzepe, tylko o te, co 'zasadzil dziadek rzepke w ogrodzie';) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buttermilk Re: rzepa IP: *.bas503.dsl.esat.net 21.05.05, 17:26 tez mnie kiedys naszlo takie pytanie bo tu rzepa bardzo popularna :) Na stronie Tow. Pol.-Irl. znalazlam tylko zupe z rzepy ale jeszcze jej nie probowalam IRLANDZKA ZUPA Z RZEPY Przepis dla 6 osób Składniki: - 3 duże białe rzepy - 1 duża cebula - 600 ml mleka - 50g masła - 900 ml rosołu z kury (lub 2 kostki rosołowe) - 3 ząbki czosnku - 25g mąki - 1 łyżeczka cukru - sól - pieprz Przepis pochodzi od osoby pochodzącej z Kerry. Tradycyjnie zupę tę gotuje się w "bastable", czyli trójnożnym garnku z pokrywą i pałąkiem, za który wieszało się ów gar nad paleniskiem. Używało się go do przyrządzania zup, gulaszy, smakowitych rumianych pieczeni i wyśmienitych ciast. Rzepę i cebulę obrać i drobno pokroić, dodać do stopionego masła. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 20 minut. Następnie podlać rosołem, i gotować przez 30 minut (tak aby rzepa była miękka). Dodać czosnek, mąkę rozbełtać w małej ilości mleka i zaciągnąć zupę, dodać cukier, resztę mleka. Doprawić do smaku i gotować jeszcze 10 minut. Chyba kiedys zaryzykuje bo wszyskie skladniki wydaja sie zjadliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: rzepa 21.05.05, 18:06 "Surówka z rzepy " 1 kg rzepy, duży jogurt naturalny, 2 łyżki cukru. Zetrzyj rzepę na tarce, wymieszaj z jogurtem, dodaj cukier, dodaj łyżeczkę soli Gulasz wieprzowy z rzepą 2 kg rzepy (6 - 8 sztuk), 1 kg mięsa wieprzowego bez kości, 2 łyżki mąki, tłuszcz, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany sól. Rzepę obrać, pokroić na ósemki i gotować 30 min w lekko osolonej wodzie. W tym czasie obsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Ugotowaną rzepę odcedzić i dodać do mięsa i razem dusić 45 min. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Mieszając zagotowac. Dusić na wolnym ogniu jeszcze 5 min. Podawać z ziemniakami i surówką. Baranina duszona z rzepą. Natrzeć mostek barani czosnkiem i solą, nastawić go z jarzynami, i cebulą. Osobno poszatkować drobno rzepę , sparzyć wrzącą wodą, a gdy baranina jest na wpół ugotowana zalać ją przecedzonym rosołem. Mostek pokrajać w kawałki i , dusić dalej, aż mięso z jarzyną będą zupełnie miękkie, następnie sos zaprawić białą zasmażką z łyżki masła i mąki, wsypać trochę pieprzu i cukru do smaku i wydać na stół. Młoda rzepa duszona w piwie Przepis: Obrać 1 kg młodej rzepy i obgotować w ciągu 5 minut w osolonej wodzie. Osuszyć, przyrumienić na maśle w dużym garnku, dodać sól i pieprz. W dużym rondlu podgrzewać na małym ogniu 0,5 l piwa. Po zagotowaniu przelać do garnka z rzepą, dodać włoszczyznę i 250 ml rosołu. Ponownie zagotować trzymać pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut. Rzepki powinny być miękkie. Odpowiedz Link Zgłoś