Gość: samantaa IP: 212.244.54.* 21.05.05, 12:57 żołądki z kurczaka, jak przyrządzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: żołądki z kurczaka 21.05.05, 13:42 Galaretka z żołądeczków • 1 kg kurzych żołądków • 1 l buliony drobiowego knorra • 2 duże marchewki • 2 duże korzenie pietruszki, natka pietruszki • sól, pieprz, żelatyna • 1 łyżeczka soku z cytryny 1. Oczyszczone żołądki zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości z obranymi marchewkami i pietruszkami. Warzywa wyjmujemy z wywaru wcześniej. 2. Ugotowane żołądki studzimy i kroimy w cieniutkie (prawie jak papier) plasterki. Wywar mieszamy z żelatyną w proporcjach podanych na opakowaniu żelatyny. 3. Naczynie, w którym będzie tężała galareta, wykładamy wpoprzek naprzemian - paskiem marchewek i paskiem pietruszek. Na nie wykładamy żołądki i całość zalewamy wywarem doprawionym pieprzem i jeżeli trzeba solą. 4. Gdy galareta zastygnie, naczynie z nią zanurzamy na chwilę w gorącej wodzie, przykrywamy półmiskiem, obracamy o 180 stopni, tak aby potrawa zachowała swój kształt na półmisku. Dodatkowo przystrajamy natką pietruszki i cząstkami cytryny. Tak robię. W dodatku jak nie zdradzę z czego jest to nikt nie zgadnie - niezła zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: żołądki z kurczaka 21.05.05, 14:52 kiedyś, robiłam jak gulasz, były super, ale teraz już nie mogę, bo mam kłopot z cholesterolem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia-bt Re: żołądki z kurczaka IP: 80.51.206.* 21.05.05, 16:05 zupa pomidorowa! Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: żołądki z kurczaka 21.05.05, 20:53 krupnik z żołądków i serc kurzych pycha ja dodaję jeszcze skrzydełka i łapki.pozdrawizam Odpowiedz Link Zgłoś
wydra10 Re: żołądki z kurczaka 21.05.05, 21:23 Tak jak flaczki. Trochę włoszczyzny pokrojonej w paseczki(głównie marchewka, pietruszka, cebula), żołądki w paseczki, przyprawy - zwłaszcza majeranek. Odpowiedz Link Zgłoś