Dodaj do ulubionych

Pomysł na soczewicę

IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.05, 14:13
Wczoraj kupiłam soczewicę. Podpowiedzcie proszę co można z niej zrobić .
Kiedyś jadłam pierogi z nadzieniem z soczewicy( były smaczne). Co jeszcze?
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: Pomysł na soczewicę 01.06.05, 14:34
      Ugotuj soczewicę z przyprawami - listek, ziele ang.
      Osobno usmaż (najlepiej na masełku) paczkę mrożonych warzyw (na koniec smażenia
      możesz dodać kostkę sera topionego. Warzywami posyp soczewicę. Jest pyszne.
    • ba_nita Re: dania z soczewicy 01.06.05, 14:38
      kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,55741,657616.html
    • ikonka15 Re: Pomysł na soczewicę 01.06.05, 14:46
      bardzo smaczna jest sałatka z zielonej soczewicy i ogórka kiszonego. Soczewicę
      gotujemy z dodatkiem czosnku, majeranku i soli (do smaku). Ogórek kiszony
      pokroić w drobną kostkę, do tego drobniutko posiekana cebulka, wymieszać
      wszystko razem, można kapnąć odrobinę oliwy. Bardz smaczne. Dobra jest równiez
      na ciepło z dodatkiem sosu pomidorowego, np takiego jak do gołąbków. Czerwona
      soczewica bardzo dobrze smakuje z pomidorem i bazylią. Ale trzeba uważać przy
      gotowaniu, bo czerwona bardzo szybko się rozgotowuje. A poza tym można ją
      dodawać jako dodatek do sałatek.
    • sara.kaley Re: Pomysł na soczewicę 01.06.05, 17:00
      Ja robię zupę z soczewicą... co prawda na ogół jesienią i zimą, ale wiosna
      znowu nam przychłodziła to smakować może i teraz :) jak ja ją robiłam... aha!
      po prostu włoszczyznę gotowałam - część warzyw w całości i jak miałam wywar
      (pewnie też można kostki bulionowe po prostu do wody dodać) to wyjmowałam
      warzywa i wrzucałam zieloną soczewicę, wyciskałam czosnek, listek laurowy
      wrzucałam, ziele angielskie, tymianek, lubczyk, sól, biały albo ziołowy pieprz
      no i po kilku minutach też resztę włoszczyzny pokrojoną w kostkę, talarki czy
      co tam mi pokroiło :) dodawałam też małą cebulkę w kostkę na patelni zeszkloną.
      Chodziło o to, żeby soczewicy na amen nie rozgotować tylko żeby zostawała w
      swojej postaci soczewkowatej :) - za oknem deszczy i wichrzy - aż mi się
      zachciało tej zupy :))). Jadłam też kiedyś zupę krem z soczewicy i też był
      dobry, ale ja osobiście wolę w tej wersji co napisałam. Pozdrawiam
    • sara.kaley Re: Pomysł na soczewicę 01.06.05, 17:01
      Aha! co do pierogów z soczewicą - kiedyś jadłam takie zaskakujące połączenie -
      nadzienie było z zielonej soczewicy i z cebulką przesmażaną, ale też z
      rodzynkami :) i pierogi były pyszniutkie :)
      • martvica Re: Pomysł na soczewicę 01.06.05, 17:32
        Ja soczewicę uwielbiam w postaci ciapowatej:) Obowiązkowo z cebulą i czosnkiem
        przesmażonymi na oliwie i dużą ilością ostrej papryki; w 2 wersjach: albo 1)z
        przyprawami typu curry czy garam masala, musi być wściekle ostra - jem ją na
        ciepło, z ryżem, albo 2)z warzywami (marchew, pietruszka itd, najczesciej z
        mrożonki) i ziołami - co mi wpadnie pod rękę, dobra jako dodatek do drugiego
        dania, jako gęsta zupa, albo jako smarowidło do chleba, kiszony ogórek jest jak
        najbardziej na miejscu:)
        pozdrawiam
        martva
        • mona75 Re: Pomysł na soczewicę 01.06.05, 19:47

ja gotuję na miękko, dodaję , sól, pieprz, curry, papryka czerwona słodka, sok
          z cytryny, ciut oliwy z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. nadziewam tym
          naleśniki,
          naleśniki najpierw smażę bez tłuszczu na patelni teflonowej, a potem nadziane
          tym farszem z soczewicy odgrzewam na oliwie.
          gorące naleśniki polewam takim to oto zimnym sosem: jogurt, czosnek, posiekane
          liście świeżej mięty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka