Gość: Marta IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.05, 14:13 Wczoraj kupiłam soczewicę. Podpowiedzcie proszę co można z niej zrobić . Kiedyś jadłam pierogi z nadzieniem z soczewicy( były smaczne). Co jeszcze? Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniask_mama Re: Pomysł na soczewicę 01.06.05, 14:34 Ugotuj soczewicę z przyprawami - listek, ziele ang. Osobno usmaż (najlepiej na masełku) paczkę mrożonych warzyw (na koniec smażenia możesz dodać kostkę sera topionego. Warzywami posyp soczewicę. Jest pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: dania z soczewicy 01.06.05, 14:38 kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,55741,657616.html Odpowiedz Link Zgłoś
ikonka15 Re: Pomysł na soczewicę 01.06.05, 14:46 bardzo smaczna jest sałatka z zielonej soczewicy i ogórka kiszonego. Soczewicę gotujemy z dodatkiem czosnku, majeranku i soli (do smaku). Ogórek kiszony pokroić w drobną kostkę, do tego drobniutko posiekana cebulka, wymieszać wszystko razem, można kapnąć odrobinę oliwy. Bardz smaczne. Dobra jest równiez na ciepło z dodatkiem sosu pomidorowego, np takiego jak do gołąbków. Czerwona soczewica bardzo dobrze smakuje z pomidorem i bazylią. Ale trzeba uważać przy gotowaniu, bo czerwona bardzo szybko się rozgotowuje. A poza tym można ją dodawać jako dodatek do sałatek. Odpowiedz Link Zgłoś
sara.kaley Re: Pomysł na soczewicę 01.06.05, 17:00 Ja robię zupę z soczewicą... co prawda na ogół jesienią i zimą, ale wiosna znowu nam przychłodziła to smakować może i teraz :) jak ja ją robiłam... aha! po prostu włoszczyznę gotowałam - część warzyw w całości i jak miałam wywar (pewnie też można kostki bulionowe po prostu do wody dodać) to wyjmowałam warzywa i wrzucałam zieloną soczewicę, wyciskałam czosnek, listek laurowy wrzucałam, ziele angielskie, tymianek, lubczyk, sól, biały albo ziołowy pieprz no i po kilku minutach też resztę włoszczyzny pokrojoną w kostkę, talarki czy co tam mi pokroiło :) dodawałam też małą cebulkę w kostkę na patelni zeszkloną. Chodziło o to, żeby soczewicy na amen nie rozgotować tylko żeby zostawała w swojej postaci soczewkowatej :) - za oknem deszczy i wichrzy - aż mi się zachciało tej zupy :))). Jadłam też kiedyś zupę krem z soczewicy i też był dobry, ale ja osobiście wolę w tej wersji co napisałam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sara.kaley Re: Pomysł na soczewicę 01.06.05, 17:01 Aha! co do pierogów z soczewicą - kiedyś jadłam takie zaskakujące połączenie - nadzienie było z zielonej soczewicy i z cebulką przesmażaną, ale też z rodzynkami :) i pierogi były pyszniutkie :) Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Pomysł na soczewicę 01.06.05, 17:32 Ja soczewicę uwielbiam w postaci ciapowatej:) Obowiązkowo z cebulą i czosnkiem przesmażonymi na oliwie i dużą ilością ostrej papryki; w 2 wersjach: albo 1)z przyprawami typu curry czy garam masala, musi być wściekle ostra - jem ją na ciepło, z ryżem, albo 2)z warzywami (marchew, pietruszka itd, najczesciej z mrożonki) i ziołami - co mi wpadnie pod rękę, dobra jako dodatek do drugiego dania, jako gęsta zupa, albo jako smarowidło do chleba, kiszony ogórek jest jak najbardziej na miejscu:) pozdrawiam martva Odpowiedz Link Zgłoś
mona75 Re: Pomysł na soczewicę 01.06.05, 19:47 ja gotuję na miękko, dodaję , sól, pieprz, curry, papryka czerwona słodka, sok z cytryny, ciut oliwy z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. nadziewam tym naleśniki, naleśniki najpierw smażę bez tłuszczu na patelni teflonowej, a potem nadziane tym farszem z soczewicy odgrzewam na oliwie. gorące naleśniki polewam takim to oto zimnym sosem: jogurt, czosnek, posiekane liście świeżej mięty. Odpowiedz Link Zgłoś