Dodaj do ulubionych

pomidorowa ze swiezych pomidorow jak?

IP: *.wiresslan.pl / 62.233.177.* 09.06.05, 19:23
mam bulion i co wkroic pomidorki, dodac miesko, doprawic i juz? az mi sie
wierzyc nie chce ale moze?
pozdrawiam
anek
Obserwuj wątek
    • kikkera Re: pomidorowa ze swiezych pomidorow jak? 09.06.05, 19:27
      Moja mama najpierw dusiła bardzo dojrzałe pomidory z niewielką ilością masła. I
      potem taką paciaję przecierała przez sitko prosto do rosołu ugotowanego na
      kurczaku i dużej ilości warzyw
    • bodzia11 Re: pomidorowa ze swiezych pomidorow jak? 09.06.05, 19:29
      Wszystko ok. tylko pomidorki radzilabym skroic i chwile poddussic, a nastepnie
      zmiksowac i wtedy dopiero dodac do bulionu, doprawic do smaku i zagotowac.
    • malaszaramysz Re: pomidorowa ze swiezych pomidorow jak? 09.06.05, 19:30
      Pomidorki obrać ze skórek, wyrzucić srodki z pestkami ( chyba,że lubisz pestki -
      są tacy, dla kórych bez pestek to już nie to), dodać czosnek,poddusić na oliwie
      lub maśle - zmiksować. Dodać do bulionu.Można doprawić miodem, dodać świeżą
      bazylię, świeżo mielony pieprz, śmietanę ...
      Co do mięska - to ja nie dodaję:-)))
      • Gość: anek ja dodam bo inaczej zostanie i zemrze ;) n/tx IP: *.wiresslan.pl / 62.233.177.* 09.06.05, 19:32
        • Gość: jx Re: ja dodam bo inaczej zostanie i zemrze ;) n/tx IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 08:19
          :-)
    • Gość: anek dziekuje, kochani jestescie :)) tak szybko n/tx IP: *.wiresslan.pl / 62.233.177.* 09.06.05, 19:31
    • Gość: X Re: pomidorowa ze swiezych pomidorow jak? IP: *.access.telenet.be 09.06.05, 19:46
      No co wy wszyscy mordujecie swieze pomidory mikserem lub przecieraniem?
      Oparz je tylko wrzatkiem , sciagnij skore i pokroj na polplasterki , wrzuc
      do zupy
      Dodaj smietane rozmieszana z zupa w filizance
      Posyp natka i masz pyszna zupke !
      No i czosnek oczywiscie dodaj i jak lubisz to ostra papryczke lub cienkie
      paseczki czerwonej swiezej , czarny pieprz
      Miesko rozumiem , ze juz ugotowane , czyli zupa gotowa
      Dopraw do smaku
      dla urozmaicenia bardzo cienkie polkrazki surowej cebuli wrzuc na talerz
      • Gość: elle z tą cebulą to chyba nienajlepszy pomysł ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 23:12
        • Gość: elle Re: z tą cebulą to chyba nienajlepszy pomysł ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 10:32
          popsuje tylko smak ...
    • edta_pietka Sprawdzony przepis 24.06.05, 10:57
      Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

2 l wywaru lub wody, 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów, 2 cebule, 2 łyżki
      oleju lub oliwy, 125 ml śmietany, 1-2 łyżki mąki pszennej, 2-3 łyżki świeżych
      ziół: tymianku, bazylii, pietruszki, można użyć po pół łyżki suszonego tymianku
      i bazylii, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz., możemy dodać ćwierć szklanki
      białego wytrawnego wina, ew. 2–3 kostki rosołowe

Na rozgrzanym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli,
      dodajemy pokrojone pomidory, posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek i zioła
      (jeśli używamy ziół suszonych). Dusimy na małym ogniu, aż do powstania
      jednolitej masy. Przecieramy przez gęste sito i mieszamy ze śmietaną (wcześniej
      możemy wymieszać mąkę ze śmietaną). Dodajemy wywar, wino i posiekane świeże
      zioła. Gotujemy kilka minut i podajemy z makaronem domowym lub kluskami
      francuskimi. Dodatek wina, ziół lub zmiana dodatków zależą od naszej inwencji i
      upodobań smakowych.

Przepis pochpdzi z www.kuron.com.pl
      • Gość: hania Re: Sprawdzony przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 19:15
        ja nie dodaję cebuli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka