Gość: ela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 11:33 Mam 7 białek- pozostałość po jajkach inie wiem co mogę z nich zrobić? Bezy mi nie wychodzą,a chciałabym coś słodkiego, jakieś ciasto na białkach? Znacie jakiś przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fruwam Re: białka 10.06.05, 11:37 oczywiscie gwiazdki!! moja rodzina pozera te ciasteczka w 2 minuty... potrzebne ci beda mielone migdaly, cynamon i cukier puder. Przepraszam nie pamietam teraz proporcji ale poszukam gdzies przepisu i podkleje. Naprawde GORACO polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fruwam Re: białka 10.06.05, 11:45 Gwiazdki cynamonowe Składniki Na okolo 70 sztuk 50 dag migdalow (ja kupuje slupki i jeszcze miele - wtedy sa bardziej chrupiace niz jak sie uzyje gotowych zmielonych) 5 bialek 45 dag cukru pudru 2 lyzeczki cynamonu 1 lyzka wodki z wisni 1.Migdaly zemlec. Bialka ubic na sztywna piane dodac przesiany cukier puder (1- 2 lyzki odlozyc) i dobrze wymieszac (odlozyc 1/2 szklanki na lukier) 2. Do pozostalej piany dodac migdaly, cynamon i wodke z wisni, wymieszac i szybko zagniesc. Ciasto odstawic pod przykryciem na 1 godzine do lodowki. 3.Stolnice posypac cukrem pudrem i rozwalkowac ciasto na grubosc 1 cm. Wycinac foremka gwiazdki. Surowe jescze gwiazdki pokryc lukrem z bialka, ulozyc na blaszce i zostawic w temperaturze pokojowej do wyschniecia na okolo 8 godzin. 4. Gwazdki wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 7-8 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciastka powinny byc w srodku miekkie a na powierzchni biale. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: białka 10.06.05, 11:57 W razie watpliwosci najlepiej od razu zamrozic / zaznaczajac ilosc bialek /. Wykorzystac potem. Odpowiedz Link Zgłoś
barbamamaa Re: mrozić białka??? 11.06.05, 00:09 Tak, bardzo dobrze sie mrożą np. w pojemniczkach po jogurcie czy śmietanie. Po rozmrożeniu nie tracą swoich właściwości i bardzo dobrze się ubijają. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: mrozić białka??? 11.06.05, 10:08 Podobno nawet lepiej. Ja tego nie zauwazylam, ale niektorzy tak twierdza. Odpowiedz Link Zgłoś